Ny teknik ger svar om bakterier i badvattnet på 15 minuter

Snart är det badsäsong och många är sugna på det första doppet. I Helsingborg tar vi vattenprover varje vecka för att ta reda på om det finns kolibakterier i vattnet. De vattenprover som tas enligt gällande regelverk ger inte utslag förrän tre dagar senare, en aning sent för den som ska bada samma dag. I sommar testar vi därför en ny teknik som istället ger svar på bara 15 minuter om det finns kolibakterier i badvattnet.

– Vi har stora förhoppningar om att pilotprojektet i längden leder till att vi kan varna våra badare direkt istället för tre dagar senare vid de få tillfällen när vi får dåliga provresultat. Givetvis följer vi även i fortsättningen gällande regelverk och tar de vanliga vattenproverna – detta är bara bonus, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig i Helsingborgs stad.

Forskningsprojektet Urbana bad genomför ett pilotprojekt i Helsingborg i sommar. Det innebär att vi testar att hyra in mätare för flödescytometri och mätning av Escherichia coli och enterokocker. Kombinationen av dessa två mätmetoder kan ge svar på vilka halter av E.coli och enterokocker som finns i badvattnet på bara 15 minuter, istället för att ge utslag tre dagar senare som vanligt. Vidare kan kombinationen av två tekniker leda till att vi kan förutspå vilka ändringar i bakteriefloran som indikerar att skadliga bakterier är på uppgång. De två teknikerna vi testar i kombination heter Coli-Minder och BactoSense.

Mätresultaten kommer att analyseras för att ge snabba svar på vattenkvaliteten samt för att kunna leda till utveckling av smarta algoritmer som på sikt kan användas för att förutspå problem med vattenkvaliteten innan de faktiskt uppstår.

Bakgrund

Forskningsprojektet Urbana bad har pågått sedan 2018 och har gett en del svar på komplexa frågor kring badvattenkvaliteten. Projektet är ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Lunds universitet, Malmö stad, VA SYD, NSVA och Sweden Water Research. Pilotprojektet i sommar har gjorts möjligt genom samarbetet mellan specialister inom Urbana bad, Källby Vattenverkstad (en testbädd driven av VA SYD) och innovationsmedel från Helsingborgs stad.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?