Tips till fastighetsägare under sommarhalvåret
Äntligen ljusare dagar, humlesurr och knoppar som brister! Som fastighetsägare finns det en hel del att pyssla med i trädgården så här års, men du har också ett viktigt ansvar för omgivningen precis utanför din tomtgräns. Här har vi samlat tips och regler som är bra för dig att ha koll på.
Håll koll på tomtgränsen

Som fastighetsägare är det ditt ansvar att veta var din tomtgräns går. Har du en angränsande trottoar, gång- eller cykelbana ska du se till att den är framkomlig och fri från störande växtlighet. Tänk också på att behålla dina saker innanför tomtgränsen. Placeras de utanför står de på någon annans mark, kanske grannens eller stadens.
Är du osäker på var din fastighetsgräns går, läs mer här.
Låt det grönska – innanför tomtgränsen
Prunkande trädgårdar är härligt – men det är viktigt att sikten och framkomligheten är god för de som rör sig runtomkring. Se därför till att det inte sticker ut växtlighet på gång-, cykel- eller körbanor. Växter får heller täcka eller klättra på belysningsstolpar eftersom det kan vara i vägen när vi utför drift- och underhållsarbete på vår belysning.

Tips! Om du funderar på att plantera en häck, buske eller dylikt, plantera den gärna ungefär en halvmeter innanför tomtgränsen. Då kan den växa utan att den sticker ut på stadens mark eller stör sikt och framkomlighet.
Skötsel av trottoarer och gångbanor
Om din fastighet gränsar till en trottoar, gång- eller cykelbana är det ditt ansvar att hålla den ren och framkomlig. Det innebär att du kan behöva:

- Beskära buskar och träd så att de inte växer ut över gångbanan.
- Rensa bort ogräs, löv och skräp. Ogräs, och annat som växer på en grusad gångbana, är viktigt att ta bort eftersom det rotar sig i jorden och tränger undan gruset.
- Hålla gångbanan skottad och halkfri vid vinterväglag.
Staden ansvarar för skötseln av allmänna platser. Men en ren och fin stad där alla kan trivas och komma fram, är något vi behöver hjälpas åt med. Läs mer om ditt ansvar som fastighetsägare.
Ställ inte sopkärl eller prylar utanför din tomt

Allmän platsmark är till för alla och ska hållas fri från hinder. Det innebär att du inte får ställa dina sopkärl på trottoarer, gångbanor eller andra allmänna platser. Sopkärlen ska stå på din tomt, även på tömningsdagen. Detsamma gäller möbler och lekutrustning som studsmattor. De kan få stå tillfälligt på stadens mark, men du ska ta undan efter dig när du inte använder dem. Läs mer om allmän platsmark.
Du kan få lov att ställa saker på stadens mark en längre tid. Till exempel om du ska renovera och tillfälligt behöver ta en yta i anspråk för byggmaterial, lift eller container, kan du ansöka om tillstånd hos Polisen. Här kan du läsa mer och söka tillstånd.
Bygglov kan behövas vid om- eller tillbyggnader
Vill du sätta upp ett plank eller bygga en mur? Funderar du en om- eller tillbyggnad, eller om solceller hade gjort susen? Då behöver du först ta reda på vad som gäller för ditt projekt och om det krävs bygglov. Läs mer om bygglov. Hittar du inte svar hjälper vi dig att reda ut vad som gäller för just ditt projekt.
Hantera trädgårdsavfall på rätt sätt
Trädgårdskärlet fylls snabbt när du klipper ner växtlighet. Har du möjlighet kan du återvinna löv, gräsklipp, ris, grenar och annan växtlighet genom att kompostera det på din tomt. Du kan också lämna trädgårdsavfall på NSR:s återvinningscentral, eller behålla det på din tomt fram till nästa tömning. Du får dock aldrig slänga trädgårdsavfall direkt i naturen.

Hittar du invasiva arter, som till exempel parkslide, jättebalsamin, lupiner eller jättedaggkåpa, i din trädgård måste du vara extra försiktig. Invasiva arter får aldrig sorteras som trädgårdsavfall, och sedan 1 januari 2024 får du inte heller slänga de i restavfallet hemma. Växterna sprider sig lätt via fröer eller rotskott och ska förpackas i tätslutna soppåsar, och sedan lämnas på återvinningscentralen. Kontakta personalen på plats för information om var du ska lämna det. Läs mer om att ta till vara på trädgårdsavfall och om varför du inte ska slänga trädgårdsavfall i naturen.