Gränspendling över Öresund med unga i fokus

Projektet syftar till att öka gränspendlingen bland unga mellan Sverige och Danmark.

Projektet kommer att:

  • Ta fram ny statistik och kunskap om ungas attityder till gränspendling.
  • Skapa fem gränsöverskridande nätverk som på olika sätt ska arbeta med den gränsregionala arbetsmarknaden för unga. Bland annat ska arbetsgivare kunna dra nytta av nätverken och bli mer effektiva när de vill rekrytera unga på bägge sidor av Öresund.
  • Utveckla målgruppsanpassad information och digitala plattformar för att nå ut till unga vuxna.
  • Genomföra undersökningar och analyser som ger konkreta verktyg till dem som arbetar med unga i regionen.

Arbetet är uppdelat i två delar. En analysdel leds av Øresundsinstituttet tillsammans med Region Skåne, Roskilde Universitet och Lunds universitet. Den omfattar allt från att utveckla pendlingsstatistiken till att kartlägga ungdomars attityder till gränspendling och medias rapportering om Öresundspendling.

I den andra projektdelen ska den nya kunskap som tas fram under analysarbetet dels återkopplas till de gränsöverskridande nätverken. Dels användas av Øresunddirekt i Sverige och Danmark för att bättre målgruppsanpassa informationen till gymnasieelever via fysiska möten och till en bredare grupp unga via digitala medier.

Målet med projektet är att stimulera fler unga att delta på den gränsregionala arbetsmarknaden över Öresund och få fler att nyttja möjligheterna till högre utbildning på båda sidor sundet. Ytterligare mål är att ge övriga parter i Öresundssamarbetet ny kunskap om ungdomars agerande på och attityder till den gränsregionala arbetsmarknaden samt visa på nya kunskapsbaserade metoder att nå unga med fakta om arbetsmarknaden över Öresund.

Projektägare: Länsstyrelsen Skåne. Övriga partners är Øresundsinstituttet, Øresunddirekt Sverige/Länsstyrelsen Skåne, Øresunddirekt Danmark/Greater Copenhagen, Region Skåne, Region Hovedstaden, Roskilde Universitet och Lunds universitet. Fyra kommuner, Malmö, Köpenhamn, Helsingborg och Helsingör, medverkar i projektet, liksom fyra företag: SAS, Ingka Group (IKEA Retail), Boozt Fashion och Øresundsbro Konsortiet.

EU-program: Projektet delfinansieras av Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak, läs mer på deras webbplats.

Kontaktpersoner i Helsingborg: Henriikka Airaskorpi, arbetsmarknadsdirektör, mejladress Henriikka.Airaskorpi@helsingborg.se och Ann Abrahamsson, arbetsmarknadsförvaltningen, mejladress: Ann.Abrahamsson@helsingborg.se

Projektet pågår: 1 juli 2025 – 30 juni 2028

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.