Power Bio

Syftet med projektet Power Bio är att öka tillgången på biomassa genom effektiv användning av restbiomassor och halm. 

Vi har inte råd att lämna biomassa att ruttna vid vägkanter och stränder eller skickas till soptippar eller brännas. Istället måste vi använda den till både förnybar energi och till högvärdiga kedjeprodukter. Biomassa bidrar också till omställningen av energisektorn och andra sektorer som är beroende av fossila råvaror eller mycket energikrävande processer, till exempel olja för plast och mineralull för isolering.

Projektet arbetar för att utnyttja varje typ av biomassa optimalt och för flera ändamål – energi, produkter med hög värdekedja och upptag av koldioxid från atmosfären. Genom samverkan mellan kommuner, företag och forskning ska projektet stödja genomförandet av specifika åtgärder inom insamling och användning. Projektets många kommunala partners ger en unik grund för att få fram större mängder biomassa.

Power Bio bygger på erfarenheter från Interreg-projektet Greater Bio där det bland annat klargjordes att skalning och kunskapsdelning är avgörande för att restbiomassa ska få en roll i den gröna omställningen. Därför är det tvärregionala fokuset i projektet avgörande, och på sikt vill man skapa ett biomassakluster till nytta för näringslivsutvecklingen i regionen.

NSR kommer att i projektet använda pilot pyrolysanläggning för att göra biokol av de biomaterial som projektet tar fram. NSR erbjuder även utrustning för förbehandling(kross/tork/pelletering) samt basanalyser av producerat biokol. RecoPark, NSR:s kompetens- och utvecklingscenter för biokol, kommer att vara en samlingsplats för kunskap och erfarenhetsutbyte mellan projektmedlemmarna.

Läs mer om projektet på NSR:s webbplats. 

Projektägare: Gate 21, Danmark. Från Helsingborg medverkar NSR. Övriga partners är kommuner, företag, universitet och samverkansorganisationer i Sydsverige och Östdanmark – Sustainable Business Hub Scandinavia AB, Business Lolland-Falster, Coastgrass APS, Danmarks tekniske universitet, Greve Kommune,  Hørsholm Kommune, IS Strandparken, KIMO Danmark, Køge kommune, Lejre Kommune, Lunds kommun, Lunds universitet, Malmö Stad, Odsherred Kommune, Ringsted Biogas APS, Roskilde Universitet, Rudersdal Kommune, SolServ, solutions & Services Europe AB, Søuld, Teknologisk Institut, Tomelilla kommun och Vallensbæk Kommune.

EU-program: Projektet delfinansieras av Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak, läs mer på deras webbplats.

Kontaktperson: Eva Stål, NSR, mejladress: eva.stal@nsr.se.

Projektet pågår från den 16 januari 2023 till den 16 januari 2026.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.