ReCreate
Projektet ReCreate har som mål att inom ramen för en ekonomiskt lönsam affärsmodell ta reda på hur betongelement kan demonteras utan att skadas, för att kunna återbrukas i nya byggnader.
I samband med en rivning av fastigheter i miljonprogramsområdet Drottninghög i mars 2020 demonterade och bevarade Helsingborgshem betongelement som nu ska analyseras och återbrukas inom projektet ReCreate.
Själva processen för att återbruka betongelement är inte kartlagd. Det är inte känt hur de olika delarna och aktörerna i en byggprocess påverkas.
Frågor som projektet ReCreate vill ha svar på är bland annat:
- Vad skiljer en återbruksrivning från en traditionell rivning?
- Har elementen rätt dimensioner och hållfasthet för att kunna användas på nytt?
- Klarar materialet dagens krav på kemikalieinnehåll?
- Hur löser man behovet av garantier för återbrukat material?
- Hur kan vi ställa krav i upphandlingar som leder till ett ökat återbruk framöver?
Läs mer på projektets webbplats.
Projektägare: Projektet koordineras av Tammerfors universitet i Finland. Från svensk sida medverkar Helsingborgshem och KTH. Övriga partners är universitet och regionala företagskluster i Finland, Sverige, Nederländerna och Tyskland. I ReCreate ingår även Consoliskoncernen som tillverkar prefabricerad betong, i Sverige representerad av Consolis Strängbetong. Alla nationella kluster kommer att genomföra egna pilotprojekt där de demonterar intakta prefabricerade betongelement och återbrukar dem i nya byggnader.
EU-program: Projektet delfinansieras av Horisont 2020, läs mer på Vinnovas webbplats.
Kontaktperson: Christine Delander Eksten, byggprojektchef, Helsingborgshem, mejladress christine.DelanderEksten@helsingborgshem.se.
Projektet pågår från den 1 april 2021 till den 31 mars 2025.
