Internationella nätverk och initiativ
Här kan du läsa mer om de internationella nätverken och initiativen som Helsingborgs stad är med i.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här kan du läsa mer om de internationella nätverken och initiativen som Helsingborgs stad är med i.
Borgmästaravtalet samlar regionala och lokala myndigheter inom EU som vill arbeta aktivt för att minska utsläppen av växthusgaser med minst 40 procent fram till år 2030.
Alla partners förbinder sig att anta en strategi för begränsning av och anpassning till klimatförändringar. Helsingborg stad skrev under Borgmästaravtalet 2011. Genom sitt deltagande får Helsingborg stad tillgång till ett stort kontaktnät med möjlighet att dra nytta av lärdomar från andra pionjärer och visa upp och dela med sig av expertkunskaper och goda exempel.
Kontaktperson: Elin Sundqvist, mejladress elin.sundqvist@helsingborg.se, miljöförvaltningen.
Den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå (CEMR) riktar sig till Europas kommuner och landsting och uppmanar dem att använda sina befogenheter för att uppnå jämställdhet för sina invånare.
Helsingborgs stad anslöt sig till den europeiska jämställdhetsdeklarationen hösten 2013 och ska därmed förverkliga deklarationens sex principer och 30 artiklar för att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män.
Varje undertecknare ska utarbeta en handlingsplan för jämställdhet och tillsätta nödvändiga resurser för att den ska genomföras. Undertecknandet erbjuder också erfarenhetsutbyte och en möjlighet att jämföra sig med andra kommuner, landsting och regioner – både nationellt och internationellt. CEMR-deklarationen är ett av underlaget i Plan för lika möjligheter. Läs mer om CEMR på webbplatsen Observatory European Charter For Equality of Women and Men in Local life.
Kontaktperson: Elin Turesson, mejladress Elin.Turesson@helsingborg.se, stadsledningsförvaltningen.
Cities & Regions for Cyclists är en organisation som samlar kommuner och regioner som vill främja cykling, både som transportmedel och fritidssysselsättning. Medlemmarna utbyter erfarenheter och lösningar och inspirerar varandra i hur man kan låta cyklandet ta en större roll i stadsplaneringen. Läs mer om nätverket på deras webbplats.
Kontaktperson: Emma Kangas, miljöförvaltningen, mejladress: Emma.Kangas@helsingborg.se
Europeiska koalitionen för städer mot rasism och diskriminering (ECCAR) bildades 2004 på initiativ av Unesco och har idag ett hundratal städer som medlemmar.
Helsingborgs stad blev i maj 2016 medlem i den europeiska koalitionen som ett led i att mobilisera och förbättra arbetet mot rasism och alla former av diskriminering. Som medlem förväntas städerna att arbeta utifrån det 10-punktsprogram (pdf 137 kB, engelsk version) som ECCAR utarbetat.
Helsingborg har sedan 2015 deltagit i det svenska nätverket av medlemsstäder för att utbyta erfarenheter och diskutera gemensamma ämnen som relaterar till ECCAR:s 10-punktsprogram. ECCAR:s tiopunktsprogram är ett av underlaget i Plan för lika möjligheter. Läs mer på webbplatsen Lika möjligheter för ett öppet och inkluderande Helsingborg.
Kontaktperson: Mia Norberg Nguyen, mejladress mia.norbergnguyen@helsingborg.se, stadsledningsförvaltningen.
EIT Culture & Creativity är ett initiativ från European Institute of Innovation and Technology (EIT), läs mer på deras webbplats. Det är en kunskaps- och innovationsgemenskap (KIC) utformad för att stärka och omvandla Europas kulturella och kreativa branscher genom att koppla samman kreativa och organisationer till Europas största innovationsnätverk på området. På så sätt vill man skapa större värden än vad som sker när parterna jobbar var och en för sig. I initiativet vill man utveckla synen på entreprenörskap och stödja kortsiktiga projekt att omvandlas till ekonomiskt hållbara, långsiktiga partnerskap med sociala syften.
Initiativet har årliga utlysningar av bidrag och stöder utbildningssatsningar på universitet och andra kunskapsinstitutioner. Det stöder företag och offentliga institutioner som lanserar nya produkter och tjänster och underlättar tillväxt för små- och medelstora företag i branschen. Under 2024–2027 ligger fokus på arkitektur, audio-visuell media, kulturarv, mode och spel.
Organisationen som leder initiativet finns i Köln. Regionala centra finns i Amsterdam, Barcelona, Bologna, Helsingfors, Kosice och Wien. Helsingborgs stad är en av 40-talet medlemmar från hela Europa. Tyngdpunkten i den europeiska satsningen är att förena och utveckla företagande, utbildning, forskning och innovation med koppling till den kulturella och kreativa sektorn. Du hittar mer information om EIT Culture & Creativity på deras webbplats. Som partner i samarbetet har Helsingborg möjlighet att påverka inriktningen på utlysningarna samt söka partners och finansiering för projekt som rör kulturella och kreativa branscher.
Kontaktperson: Ola Jacobson, kulturförvaltningen, Ola.Jacobson@helsingborg.se.
EU:s urbana agenda lanserades 2016. Metoden innebär att man bygger olika tematiska partnerskap mellan städer i EU för att utnyttja städernas tillväxtpotential, och samtidigt hantera deras utmaningar.
På webbplatsen Urban Agenda for the EU kan du läsa mer. Samarbetet har en rad partnerskap i frågor som till exempel integration, boende och cirkulär ekonomi. På Europeiska kommissionens webbplats kan du ladda ner en broschyr som beskriver de olika partnerskapen och hur de arbetar (broschyren är på engelska).
Helsingborg är med i partnerskapet för digitalisering, som syftar till att ge medborgarna bättre service och att skapa affärsmöjligheter kopplade till digitaliseringens möjligheter. På Europeiska kommissionens webbplats kan du läsa mer om partnerskapet. Partnerskapet är formellt avslutat, men i vissa av arbetsgrupperna fortsätter samarbetet.
De teman partnerskapet arbetar med finns samlade i en action plan, läs mer på webbplatsen Urban Agenda for the EU. Helsingborg är framför allt aktivt i frågor som rör markanvändning, en fysisk arena för digital kompetenshöjning, digitala myndighetstjänster, utvecklandet av gemensamma europeiska begrepp (en så kallad datataxonomi) samt experiment med nya digitala teknologier i innovations- och spridningsacceleratorer.
Kontaktperson: Eva Hveem, kulturförvaltningen. Mejladress eva.hveem@helsingborg.se.
Eurhonet – The European Housing Network – är ett nätverk som består av cirka 40 allmännyttiga bostadsbolag i Frankrike, Tyskland, Italien, Sverige, Österrike och Storbritannien. Från Helsingborg deltar Helsingborgshem.
I nätverket utbyter man erfarenheter och samarbetar i frågor som rör bland annat sociala frågor och miljöfrågor i relation till boende.
Läs mer på Eurhonets webbplats.
Genom Eurhonet samarbetar Helsingborgshem med EFL, European Federation for Living. Läs mer om EFL på EFL:s webbplats.
Kontaktperson: Mikaela Åberg, mejladress mikaela.aberg@helsingborgshem.se.
Europakorridoren sträcker sig från Stockholm, över Jönköping till Göteborg respektive Skåne och sedan vidare genom Danmark till Tyskland. Här planerar man nya stambanor.
Europakorridoren är en ideell förening med cirka 50 kommuner, regioner och branschföreträdare i Sverige och Tyskland som verkar för att det i Europakorridoren byggs ny järnväg. Målet är också att föra Sverige och Skandinavien närmare kontinenten genom att knyta samman det svenska höghastighetsnätet med övriga Europas. Läs mer på Europakorridorens webbplats.
Kontaktperson: Simon Randahl, mejladress simon.randahl@helsingborg.se, stadsbyggnadsförvaltningen.
European green capital network är ett nätverk där progressiva gröna städer i Europa utbyter kunskap och erfarenheter. Nätverket, som är grundat av EU-kommissionen, är öppet för städer som sökt utmärkelsen Europas miljöhuvudstad och hamnat på finalplats. Helsingborgs stad ansökte om att bli European Green Capital 2023 och kom till final. Läs mer på nätverkets webbplats (på engelska).
Kontaktperson: Jens Gille, miljöförvaltningen, mejladress Jens.Gille@helsingborg.se.
Green City Accord är en sammanslutning av europeiska borgmästare som vill verka för renare och mer hälsosamma städer.
De städer som skrivit under överenskommelsen förpliktigar sig att flytta fram sina positioner inom fem miljöområden – luft, vatten, natur och biodiversitet, cirkulär ekonomi och avfall samt buller. Vart tredje år rapporterar städerna hur arbetet går utifrån ett antal fastställda indikatorer.
Läs mer om Green City Accord på deras webbplats (på engelska).
Kontaktperson: Helen Wiklund, miljöförvaltningen, mejladress: Helen.Wiklund@helsingborg.se.
Svenska Healthy Cities-nätverket består av cirka 20 kommuner och regioner som samverkar för att skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor hos invånarna.
Det finns Healthy Cities-nätverk runt om i världen och i 30 europeiska länder. Gemensamt är att nätverken arbetar efter Världshälsoorganisationens (WHO:s) långsiktiga strategi för hälsosam samhällsplanering. Läs mer på webbplatsen Healthy Cities Sverige.
Nätverket verkar också för att lyfta jämlik hälsa till den politiska dagordningen globalt. Arbetet utgår ifrån Agenda 2030:s 17 mål för hållbar utveckling, läs mer på Regeringskansliets webbplats. Svenska Healthy Cities-nätverket samverkar med de internationella nätverken genom kunskaps- och informationsutbyte samt möjligheter att delta i internationella projekt, arbetsgrupper och konferenser.
Kontaktperson: Mia Norberg Nguyen, mejladress mia.norbergnguyen@helsingborg.se, stadsledningsförvaltningen.
iCapital Alumni Network samlar finalister från EU-kommissionens tävling om Europas Innovationshuvudstad, iCapital. Nätverket bildades under H22 City Expo i juni 2022. Läs mer om bildandet av nätverket: The European Capital of Innovation Awards (iCapital) Alumni Network at Urban Future in Helsingborg (europa.eu).
Bland tidigare vinnare finns Barcelona (2014), Amsterdam (2016), Paris (2017), Aten (2018), Nantes (2019), Leuven (2020) och Dortmund (2021). Helsingborg var en av finalisterna 2020. Läs mer om tävlingen: iCapital 2020 (europa.eu).
Syftet med nätverket är att främja dialog och erfarenhetsutbyte, att visa på goda exempel, att lyfta innovation som ett viktigt verktyg och medlemmarna som förebilder i innovationsarbetet samt att stödja gränsöverskridande samarbeten såväl inom EU som på nationell och regional nivå.
Kontaktperson: Åsa Bjering, stadsledningsförvaltningen, mejladress: Asa.Bjering@helsingborg.se.
ICLEI (Local governments for sustainability) är en internationell organisation för kommuner och städer med cirka 1 700 medlemskommuner och som arbetar med allt inom hållbar utveckling.
ICLEI samarbetar även med FN och EU. Helsingborgs stad har varit medlem sedan år 2000 och får genom det bland annat tillgång till exempel på hållbara lösningar, konsulthjälp, samt kan medverka i forskning och konferenser.
Kontaktperson: Annika Kruuse af Verchou, mejladress: Annika.KruuseafVerchou@helsingborg.se, stadbyggnadsförvaltningen.
ICORN (The International Cities of Refuge Network) är ett nätverk som organiserar städer som erbjuder skydd till utsatta konstnärer och författare.
Nätverket består av cirka femtio städer. Läs mer på webbplatsen ICORN.
Helsingborgs stad är medlem sedan augusti 2016 och tog i slutet av 2016 emot sin första fristadskonstnär, skådespelaren och kulturaktivisten Abduljabbar Alsuhili från Jemen. Läs mer om Helsingborgs stads medlemskap på webbplatsen ICORN.
Kontaktperson: Hilda Knafve, mejladress Hilda.Knafve@helsingborg.se, kulturförvaltningen.
IFLA (International Federation of Library Associations) är en internationell organisation för bibliotek, informationstjänster och deras användare.
Organisationen har över 1 300 medlemmar i 140 länder och arbetar med internationellt viktiga frågor gentemot bland annat FN. Genom IFLA arbetar Helsingborgs bibliotek för en internationell utveckling av bibliotek och för att kunskap och information ska finnas fritt tillgängligt för alla på lika villkor. Läs mer på webbplatsen IFLA.
Avdelningschef Tina Haglund sitter i sektionen för kompetensutveckling CPDWL.
Kontaktperson: .Tina Haglund, tina.haglund@helsingborg.se, kulturförvaltningen Helsingborgs stad.
KIMO (Kommunenes Internasjonale Miljøorganisasjon) består av över 80 kustnära kommuner i åtta länder: Danmark, Nederländerna, Sverige, Storbritannien, Norge, Belgien, Tyskland och Litauen.
Syftet med nätverket är att skydda, bevara och förbättra marin miljö. Man arbetar för att förhindra nedsmutsning av hav och kustregioner i Nordvästeuropa, för att skydda kustsamhällen från marin nedsmutsning och klimatförändringar samt representerar sin medlemmar på nationell och internationell nivå i dessa frågor. Läs mer om KIMO på nätverkets webbplats.
Kontaktperson: Annelie Eckeskog, miljöförvaltningen. Mejladress: annelie.eckeskog@helsingborg.se.
Making Cities Resilient 2030 (MCR2030) är ett globalt och regionalt FN-initierat nätverk som syftar till att skapa inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara städer och samhällen.
I arbetet utgår man bland annat från FN:s globala mål för hållbar utveckling, framför allt mål nummer 11, Hållbara städer och samhällen, om att göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. För att nå dit samarbetar städer och andra aktörer i hela världen utifrån olika internationella avtal och ramverk, till exempel:
Nätverket är globalt, men verksamheten är uppdelad regionala administrativa enheter i de olika världsdelarna. I Sverige samordnas arbetet av MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Helsingborg är en så kallad Hub City i MCR2030. Det innebär att Helsingborg tar ett extra stort ansvar för sitt eget arbete med resiliens, som innefattar till exempel social hållbarhet, klimatanpassning och krisberedskap och för stöd till andra städer i nätverket, samt att staden står värd för ett internationellt evenemang kopplat till MCR2030 under H22 City expo.
Läs mer om MCR2030 på nätverkets webbplats.
Kontaktperson: Jakob Jansson, stadsledningsförvaltningen, mejladress: Jakob.Jansson2@helsingborg.se
Helsingborg utsågs 2022 till en av EU:s Mission Cities, drygt 100 städer med ambitionen att bli klimatneutrala till 2030, 20 år innan hela EU, och 15 år innan resten av Sverige.
EU:s satsning, Climate-Neutral and Smart Cities, har två mål; dels ska 100 städer i EU vara klimatneutrala 2030, dels ska dessa städer fungera som innovationshubbar för att stödja hela Europas omvandling till en grönare, hälsosammare, mer inkluderande och mer motståndskraftig kontinent till 2050.
Helsingborgs stad och bolag deltar i arbetet. Som en Mission City får Helsingborg tillgång till rådgivning, förtur till vissa EU-medel samt möjlighet att driva pilotprojekt. Ett exempel är projektet Cobuild Netzero som du kan läsa om på helsingborg.se.
Som Mission City ska Helsingborg ta fram ett klimatkontrakt på EU-nivå.
Kontaktperson: Milou Mandolin, miljöförvaltningen, mejladress: milou.mandolin@helsingborg.se.
Helsingborg deltar, i samarbete med 20 andra städer från fem nordiska länder, i Nordic Smart City Network. Medlemmarna har regelbundet utbyte kring smarta, hållbara, innovativa och hälsosamma städer. Nätverket samlar experter från deltagande städer och tillsammans har de initierat och genomfört flera projekt med finansiering från Nordisk Innovation. Läs mer på Nordic Smart City Networks webbplats.
Kontaktperson: Åsa Bjering, HASAB, mejladress: Asa.Bjering@helsingborg.se.
Champion Mayors är en global organisation med cirka 60 medlemsstäder, som alla representeras av sin borgmästare.
Syftet med nätverket är att främja inkluderande tillväxt i städer, och man fokuserar på olika aspekter av social hållbarhet. Arbetet sker inom prioriterade områden som utbildning, arbetsmarknad, stadsbyggnad, omsorg och infrastruktur, inom vilka de deltagande städerna utvecklar och antar olika gemensamma handlingsplaner. Nätverket är också en plattform för erfarenhetsutbyte mellan tjänstepersoner som arbetar med dessa frågor i de olika medlemsstäderna. Läs mer på nätverkets webbplats.
Kontaktperson: Mia Norberg Nguyen, stadsledningsförvaltningen, mejladress mia.norbergnguyen@helsingborg.se.
Öresundsvattensamarbetet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne och de danska och svenska kommuner som omger Öresund. Avtalet slöts 1995 och ska verka för en god vattenmiljö i Öresund.
Samarbetet är en fortsättning på det dansk-svenska samarbete som funnits i över 50 år, först som Öresundsvattenkommittén (1960-1974) och sedan som Öresundskommissionen (1974-1993). Läs mer om Öresundsvattensamarbetet på nätverkets webbplats.
Kontaktperson: Stina Bertilsson Vuksan, Stina.BertilssonVuksan@helsingborg.se, miljöförvaltningen.
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00
Torsdag: 08.00 — 18.00
Fredag: 08.00 — 17.00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.