Trygghetsboende

Ett trygghetsboende är ett ordinärt boende med hög tillgänglighet för dig som har fyllt 65 år, där du kan bo så länge du själv vill eller kan. Det är inte ett vårdboende utan ett boende med utökad service som trygghetsvärd/värdinna och gemensamma utrymmen.

Du som har fyllt 60 år kan göra en intresseanmälan eller ställa dig i kö för ett trygghetsboende i Helsingborg. Tillträde till en trygghetsboende ges tidigast från det år då en i hushållet fyller 65 år. I ett trygghetsboende bor du och sköter dig själv precis som i en vanlig lägenhet, med allt vad det innebär från disk, städ och tvätt till att bjuda hem vänner. Du som redan har hemservice, hemvård eller andra tjänster kan ta dem till trygghetsboendet.

Trygghetsvärden är ett stöd

Alla trygghetsboenden har en trygghetsvärd för ökad trygghet. Trygghetsvärden ansvarar bland annat för att planera och anordna sociala aktiviteter och gemensamma måltider för att skapa en gemenskap, en vi-känsla i boendet. I trygghetsboendet finns tillgång till gemensamma utrymmen för dig som hyresgäst. Genom att delta i husets aktiviteter eller utnyttja de gemensamma utrymmena har du möjlighet att träffa de andra som bor i huset. Du avgör själv hur mycket du vill delta i de gemensamma aktiviteterna.

Trygghetsboenden kan se olika ut

I ett område kan alla lägenheter i ett hus vara trygghetsboenden medan de i ett annat hus kan vara placerade bland vanliga lägenheter. Hyrans storlek och vad som ingår i den skiljer sig mellan olika boenden. På ett trygghetsboende har du exempelvis tillgång till vinterträdgård och gym medan förmiddags- och eftermiddagskaffe ingår i ett annat. Trygghetsboendena drivs av olika fastighetsägare som ska uppfylla särskilda krav som Helsingborgs stad ställer på trygghetsvärd och gemensamma utrymmen i enlighet med gällande riktlinjer, eftersom staden erbjuder fastighetsägare att ansöka om subvention för den servicen.

Så här gör du en intresseanmälan

Du som önskar lägenhet i trygghetsboende kan göra en intresseanmälan från den dagen du fyller 60 år. Du kan göra en intresseanmälan för ett eller flera trygghetsboende via kommunens e-tjänst eller fylla i en blankett. Du kan också kontakta Helsingborgs kontaktcenter för mer information eller höra av dig direkt till de företag som erbjuder trygghetsboende.

Du kan också ställa dig i kö till trygghetsboenden direkt hos de företag som erbjuder trygghetsboende via deras egna hemsida, e-tjänst eller blankett. Tillträde till en trygghetsbostad ges från det år då minst en person i hushållet fyllt 65 år. Hyresvärden kontaktar dig när du är aktuell för en lägenhet.

Informationsblad om trygghetsboende

Här kan du ladda ner informationen om trygghetsboende som pdf.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.