Trygghetsboende

Ett trygghetsboende är ett ordinärt boende där du kan bo så länge du själv vill eller kan. Det är inte ett vårdboende utan ett boende med utökad service som trygghetsvärd och gemensamma utrymmen.

Du som har fyllt 60 år kan ställa dig i kö för ett trygghetsboende i Helsingborg. Tillträde till en trygghetslägenhet ges från det år då en i hushållet fyller 65 år. I ett trygghetsboende bor du och sköter dig själv precis som i en vanlig lägenhet, med allt vad det innebär från disk, städ och tvätt till att bjuda hem vänner. Du som redan har hemservice, hemvård och/eller hemsjukvård kan förflytta dem till trygghetsboendet.

Trygghetsvärden är ett stöd

Alla trygghetsboenden har en trygghetsvärd. Trygghetsvärden ansvarar för det sociala innehållet och skapar en vi-känsla i boendet. Trygghetsboendena erbjuder även gemensamma utrymmen för dig som hyresgäst. Genom att delta i husets aktiviteter eller utnyttja de gemensamma utrymmena har du möjlighet att träffa de andra som bor i huset. Du avgör själv hur mycket du vill delta i de gemensamma aktiviteterna.

Trygghetsboenden kan se olika ut

I ett område kan alla lägenheter i ett hus vara trygghetsboenden medan de i ett annat hus kan vara placerade bland vanliga lägenheter. Hyrans storlek och vad som ingår i den skiljer sig mellan olika boenden. På ett ställe har du tillgång till vinterträdgård och gym medan förmiddags- och eftermiddagskaffe ingår i ett annat. Trygghetsboendena drivs av olika fastighetsägare och uppfyller särskilda krav som Helsingborgs stad ställer på trygghetsvärd och gemensamma utrymmen, eftersom staden subventionerar den servicen.

Informationsblad om trygghetsboende

Här kan du ladda ner informationen om trygghetsboende som pdf.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.