Vårdboende

I Helsingborg finns det 19 vårdboenden med personal som är tillgänglig dygnet runt. Varje vårdboende består av ett antal lägenheter.

På vårdboendet har du tillgång till gemensamma utrymmen för samvaro och måltider. Alla boenden drivs av Helsingborgs stad.

Vad ingår i ditt boende?

  • Utifrån dina individuella behov får du stöd och hjälp med din personliga omsorg, städning och inköp.
  • Tvätt av kläder och sänglinne.
  • Trygghetslarm.
  • Säng och madrass, övriga möbler tar du med själv.
  • Toalettpapper, engångstvättlappar, soppåsar, rengöringsmedel, städredskap och fönsterputsning.

Sängkläder, handdukar och hygienartiklar står du för. Hemförsäkring och eventuellt telefonabonnemang tecknar du själv. De fria tv-kanalerna ingår i hyran, men du kan själv teckna avtal med externa leverantörer om ett utökat tv-utbud.

Så ansöker du

Du ansöker om en plats på ett vårdboende genom e-tjänsten Ansökan om insatser eller genom att fylla i blanketten Ansökan om insatser (pdf, 881 kB). Du kan också ringa direkt till vård- och omsorgsförvaltningens biståndshandläggare på telefon 042-10 30 00, under deras telefontid som är:

  • klockan 10.00-12.00 varje helgfri måndag, tisdag, torsdag och fredag,
  • klockan 13.00-15.00 varje helgfri onsdag.

Efter överenskommelse får du ett besök av biståndshandläggaren så fort som möjligt. Biståndshandläggaren påbörjar skyndsamt en utredning av dina behov och beslutar om du får flytta till ett vårdboende. Du får ett skriftligt beslut efter att ansökan är inskickad och utredningen är klar. Utredningen sker skyndsamt men beroende på omständigheter kan tiden variera. Utredningstiden kan bli längre på grund av att information som behövs för att slutföra utredningen saknas.

Vill du ha mer information kan du kontakta Helsingborg kontaktcenter, telefon 042-10 50 00.

Är du missnöjd med beslutet så kan du överklaga det till Förvaltningsrätten. Lämna din överklagan till vård- och omsorgsförvaltningen inom tre veckor från den dag du fick ta del av beslutet. Du måste bland annat beskriva varför du tycker att beslutet ska ändras. Mer information om hur du gör för att överklaga framgår av beslutet.

När du har blivit beviljad vårdboende erbjuds du en ledig plats på ett av stadens vårdboenden. När du har flyttat in har du möjlighet att anmäla önskemål om byte till annat vårdboende.

Vad kostar vårdboende?

På vårdboendet betalar du en hyra. Hyran varierar och beror på bostadens storlek, läge och standard. Utöver hyran tillkommer en avgifter för mat, service och omsorg. Avgifterna beräknas utifrån din inkomst. Därför måste du lämna uppgifter om din ekonomi för att få ett beslut om vad du ska betala. Du betalar aldrig mer än maxtaxan. Läs mer om avgifter inom äldreomsorgen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.