En poet och en modeskapare får kulturstipendium

Poeten Sophie Andrée och modedesignern Irma Skjöth Hedlund
Helsingborgs kulturnämnd har utsett 2017 års kulturstipendiater – poeten Sophie Andrée och modedesignern Irma Skjöth Hedlund. De båda stipendiaterna tilldelas 30.000 kr vardera. De två stipendierna delas ut av kulturnämndens ordförande Kristian Anderson och vice ordförande Björn Tuvfesson Alm. Utdelningen sker 17 november 17:00 i atriet på Dunkers kulturhus.

Poeten och estradpoeten EliSophie Andrée
får Helsingborgs kulturstipendium 2017 för sitt författarskap och sin performancekonst. Det skrivna ordet används av EliSophie både som gestaltning av såväl allmänmänskliga som personliga erfarenheter, och som bärare av skarpa budskap om aktuella samhällsfrågor, som kvinnors möjligheter och vägval. EliSophie Andrée uppträder på scen med sin poesi och har varit framgångsrik med poetryslam. Hon använder sig av olika medier för att nå ut med sitt författarskap, som präglas av ett flödande språk kombinerat med hög integritet.

Sophie Andrée är född i Helsingborg 1996. Efter grundskolan gick hon på estetprogrammet på Nicolaiskolan med inriktning mot teater, med en fortsättning på Polhemsskolan i Lund. Därefter har Sophie fortsatt att studera på Albins folkhögskolas tvååriga skrivarlinje. Hon har nyligen gjort debut med boken ”Mitt namn är” och har redan en andra bok, en roman, under produktion. Sophie har under flera år varit en del av Helsingborgs kulturliv genom Rum Ett. Hon har bland annat varit med om att arrangera Poetry Slam och har själv rönt stora framgångar som estradpoet.

Modedesigner Irma Skjöth Hedlund
får Helsingborgs kulturstipendium 2017 för sin innovativa design, där hon utvecklar och utmanar vedertagna plaggtyper genom sinnrika konstruktioner och nyskapande draperingsmetoder. Genom kombinationen av en gedigen materialkännedom och en kreativ syn på vad är ett plagg är och kan vara, skapar Irma en utvecklingsfokuserad och framtidsinriktad design som utgår från människors ständigt föränderliga levnadssätt.

Irma Skjöth Hedlund är född i Helsingborg 1993. Efter gymnasiestudier på Nicolaiskolan med inriktning mot bild och form har hon studerat först vid Malmö tillskärarakademi, därefter vid Östra Grevie folkhögskola. Irma har en kandidatexamen inom mode och design från textilhögskolan i Borås där hon just nu läser mastersprogrammet med inriktning mot mode och design. Under sin utbildning har Irma fått möjlighet att framträda med kollektioner i flera olika sammanhang, senast på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Ett återkommande tema i hennes design är det ömsesidiga förhållandet mellan material och gestaltning, något som bara är möjligt för den som besitter djupa insikter om dessa båda förutsättningar för ett lyckat resultat.

Om kulturstipendium
Helsingborgs kulturnämnd delar ut kulturstipendium för insatser inom kulturområdet. Stipendiet är en stöttning och uppmuntran till fortsatt konstnärligt skapande för unga. Kulturstipendiet delas ut till personer som är födda eller bosatta i Helsingborg eller vars verksamhet har anknytning till staden. Prissumman beslutas av kulturnämnden och kan fördelas genom ett eller flera stipendier.

Mer information:
Karin Gustavsson
strategisk utvecklare
0703 75 21 69
karin.gustavsson@helsingborg.se

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.