Val 2022

Den 11 september är det allmänna val i Sverige. Som boende i Helsingborg kan du ha rätt att rösta till Sveriges riksdag, regionfullmäktige i Skåne samt kommunfullmäktige i Helsingborgs stad. Vem som har rätt att rösta i respektive val skiljer sig något.

Valresultat för Helsingborg (Valmyndighetens webbplats).

Du har rösträtt i valet till riksdagen om du:

  • senast på valdagen fyller 18 år,
  • är svensk medborgare
  • och är eller någon gång har varit folkbokförd i Sverige.

Du har rösträtt i valet till region- och kommunfullmäktige om du:

  • senast på valdagen fyller 18 år,
  • är folkbokförd i kommunen eller regionen/landstinget
  • och är svensk medborgare, EU-medborgare eller medborgare i Norge eller Island. Är du medborgare i något annat land måste du ha varit folkbokförd i Sverige minst tre år på valdagen.

Röstkortet kommer i din brevlåda senast den 24 augusti

Alla som har rätt att rösta i något av höstens val kommer att få sitt röstkort skickat till sin folkbokföringsadress senast den 24 augusti. På röstkortet står det vilka val du har rösträtt i samt vilket valdistrikt du tillhör och adress till den vallokal du ska gå till om du röstar på valdagen.

Om du inte fått något röstkort, eller om ditt röstkort kommit bort, kan du kontakta Helsingborgs stad på 042-10 50 00 så kan vi i de flesta fall hjälpa dig att skriva ut ett nytt.

Förtidsrösta från och med 24 augusti

Förtidsröstningen pågår under perioden 24 augusti till 10 september och du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela Sverige.

Vid förtidsröstningen behöver du utöver giltig legitimation även överlämna ditt röstkort. Skulle du ha glömt ditt röstkort hemma erbjuder alla förtidsröstningslokalerna i Helsingborg möjligheten att skriva ut dubblettröstkort på plats.

Att rösta på valdagen

Som väljare är du knuten till ett geografiskt område som kallas valdistrikt. Varje valdistrikt har en egen vallokal som är öppen 8-20 på valdagen och det är bara i den vallokalen du kan rösta om du väljer att rösta på valdagen den 11 september. Vilket valdistrikt du tillhör och adressen till din vallokal står på ditt röstkort.

För att rösta på valdagen behöver du bara ha med dig giltig legitimation till vallokalen. Det är inget krav att du ska ta med röstkortet när du röstar i din vallokal.

Om du inte kan rösta i din vallokal på valdagen erbjuds även förtidsröstning den 11 september på Helsingborgs C klockan 8.00-20.00.

Om du inte kan ta dig till en vallokal

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en vallokal kan du rösta med bud. Budet måste vara minst 18 år och vara en anhörig eller vårdare.

Att rösta med bud kräver en budröstningssats som kan hämtas i vallokaler under förtidsröstningen och under valdagen. Det går också bra att beställa hem en budröstningssats genom att kontakta Helsingborgs stad på telefon 042 –10 50 00.

Du som inte kan ta dig till vallokal och inte har någon som kan vara bud kan få hjälp av ambulerande röstmottagare. Boka genom att kontakta Helsingborgs stad på telefon 042–10 50 00.

Vanliga frågor och svar om val 2022

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?