Forskningsprojekt banar väg för lokal rening av gråvatten
I RecoLab testas just nu ett nytt sätt att rena gråvatten. Om det faller väl ut kan det bana väg för mindre, fastighetsnära reningsverk. Det skulle göra det möjligt att bygga nya stadsdelar utan att bygga ut befintliga reningsverk.
Ashley Hall är forskare på Lunds universitet. På uppdrag av Sweden Water Research och Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) arbetar hon på en doktorsavhandling. Fokus ligger på hur man kan uppnå lägre koncentrationer av näringsämnen som kväve och fosfor i avloppsvatten som annars kan orsaka algblomning.
Mer specifikt handlar forskningen om hur källseparerat gråvatten kan möta reningskrav med hjälp av biologisk process (MBBR) i kombination med horisontella filter. För att utveckla ny kunskap och processer för decentraliserad gråvattenrening i växande städer har Ashley byggt en pilotanläggning i RecoLabs testbädd.
Lokala reningsverk kan avlasta de befintliga
Genom testbädden på RecoLab har Ashley tillgång till källsorterat gråvatten från tvätt, dusch och handfat i området Oceanhamnen i Helsingborg. Fördelen med att källseparera är möjligheten att rena gråvatten på plats i fastigheten. Med enkla lösningar kan denna typ av lokala reningsverk minska driftskostnaderna och bidra till att utveckla nya stadsdelar utan att överväldiga de redan existerande reningsverken.