Projekt för att minska bilkörning vid skolorna får EU-pris

Hösten 2023 genomförde företaget Nudgd och Helsingborgs stad ett projekt för att minska bilkörningen vid skolorna. Nu får projektet pris av EU. Och staden har dragit flera lärdomar om vad som fungerar och inte.

Tre personer står bredvid varandra framför en tegelvägg. Personen till höger håller i en mindre prispokal.
Bild från prisutdelningen i Bryssel. Georges Gilkinet (vice premiärminister och minister för rörlighet i Belgien), Emma Kangas (Helsingborgs stad) och Ola Runge (it-chef på Nudgd).

Ett område där staden arbetar aktivt för att minska bilkörningen är runt skolorna. Det handlar om att skapa en säkrare skolväg, att få barn att motionera mer och om klimatet.

– Andelen barn som cyklar och går till skolan minskar drastiskt i Sverige och världen. Det är ett allmänt problem att barn rör sig för lite, att föräldrarna kör dem till skolan i bil för att det känns säkrare. Därigenom bidrar föräldrarna också till att skolvägen blir osäkrare, säger Emma Kangas.

Hon är projektledare på avdelningen för miljöutbildning och beteendepåverkan på miljöförvaltningen vid Helsingborgs stad.

En av 12 städer som valdes ut

Staden jobbar med saker som hastighetsbegränsningar och vägbulor utanför skolorna, men också bättre cykelparkeringar.

Men det räcker inte.

Under 2023 sökte Helsingborg till EU-programmet The rapid applications for transport (Raptor), som är en del av EU-verksamheten EIT Urban Mobility. I programmet matchas städer med utmaningar mot företag med lösningar. Helsingborg var en av 12 städer som valdes ut – och matchades mot det svenska företaget Nudgd.

Nudgd har en webbplats som jobbar med nudging för att få användaren att välja andra transportsätt än bil. Det handlar helt enkelt om att knuffa användaren i rätt riktning med argument, tips, quiz och en interaktiv karta.

Alla skolor blev inbjudna. 25 valde att vara med. Länken till webbplatsen skickades ut till vårdnadshavare och till skolpersonal. Av dem valde 850 personer att vara aktiva på webbplatsen. Ungefär hälften av dem svarade på en slutenkät, där 39 procent uppgav att de antingen redan har förändrat sina transportsätt eller har tänkt göra det.

Får EU:s Mobility Action-pris

Nu får projektet EU:s Mobility Action-pris. Det delades ut av Europeiska kommissionen vid en ceremoni i Bryssel i mitten av mars.

Emma Kangas på miljöförvaltningen säger så här om projektet:

– Projektet visar att det verkligen fungerar att använda digitala verktyg när det gäller att förändra beteende. Det är både kostnadseffektivt och tidseffektivt. Här nådde vi nästan alla skolor och föräldrar i ett enda projekt.

Ett litet pilottest gav stora lärdomar

Samtidigt inser Emma Kangas att bara en webbplats inte kan få upp alla på cykel.

– Det här var ett litet pilottest. Det är inte den stora skillnaden vi letar efter, men vi har lärt oss jättemycket om hur man kan jobba med skolorna i de här frågorna, vilka vägar man behöver gå och vad som är svårt för dem, säger hon.

Hon säger att rektorer och skolpersonal redan har otroligt mycket på sina bord. Och så har hon insett att många stressade föräldrar har inarbetade morgonrutiner som är heliga.

– Hur barnen kommer till skolan och hur man kommer till jobbet, det är en vardagsrutin som man inte vill att någon annan ska komma in och ha synpunkter på, säger Emma Kangas.

Se film om projektet

Här kan du se en film om projektet:

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.