Internationella projekt
Helsingborgs stad har flera internationella samarbeten med länder både inom EU och i andra världsdelar. Här samlar vi samarbeten som inte är EU-finansierade, utan har lokalt, regionalt, nationellt eller internationellt stöd.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Helsingborgs stad har flera internationella samarbeten med länder både inom EU och i andra världsdelar. Här samlar vi samarbeten som inte är EU-finansierade, utan har lokalt, regionalt, nationellt eller internationellt stöd.
Sverige har sedan den 1 januari 2020 FN:s konvention om barnets rättigheter som lag. Sveriges kommuner ansvarar tillsammans med regionerna för de flesta verksamheter som rör barn och därmed hur barnkonventionen tillämpas.
Sverige har även en Nationell inriktning för artificiell intelligens (AI). Där står det hur vi ska ta vara på möjligheter och vara ledande inom AI. Men ingenting nämns om barnen, trots att barn idag interagerar med AI på flera sätt, eftersom AI bland annat finns i leksaker, spel och chatbotar och i algoritmer som föreslår barn vad de kan läsa, vilken musik de kan lyssna på och vem de kan bli vän med.
Läs om barnets rättigheter på Regeringens webbplats.
Läs Regeringens förordning om artificiell intelligens (pdf).
Unicef vill verka för att barnens rättigheter ska vara en integrerad del i utvecklingen kring AI, när det gäller policyer och utvecklandet av AI-system. Unicef har tagit fram nio rekommendationer och ett par verktyg för att underlätta arbetet med att tillämpa rekommendationerna. Unicef vill förstå hur det fungerar att tillämpa rekommendationerna och samla historier för att inspirera andra och har därför genomfört ett pilotprojekt där 15 globala initiativ deltog.
Helsingborg stad, Lunds kommun och Malmö stad samverkade tillsammans med Lunds Universitet i ett av dessa initiativ och har bland annat applicerat rekommendationerna på några testbäddar i projekt som har med AI att göra. Två av de exempel som projektet arbetat med i Helsingborg är AI-assistenten Laiban samt Bildanalys för smartare kvalitetsuppföljning i förskolan.
På webbplatsen Innovation Helsingborg kan du läsa mer om Laiban.
På webbplatsen Innovation Helsingborg kan du läsa mer om Bildanalys för kvalitetsuppföljning.
På stadens intranät kan du läsa med om Unicef-projektet och arbetet med Laiban.
Elin Turesson, mejladress Elin.Turesson@helsingborg.se, avdelningen för strategisk samhällsutveckling på stadsledningsförvaltningen.
Lovisa Snekkersten, mejladress Lovisa.snekkersten@helsingborg.se, digitaliseringsavdelningen på stadsledningsförvaltningen.
NSR och Helsingborg har med finansiellt stöd från Bloomberg Philantropies skapat RecoPark, ett kompetenscenter för att utveckla biokol vid återvinningsanläggningen på Filborna i Helsingborg.
Centret är nära kopplat till NSR:s produktionsanläggning där trädgårdsavfall från invånarna och staden omvandlas till biokol. Biokolet kommer bland annat att användas som jordförbättring i parker och trädgårdar för att göra staden grönare, och är samtidigt en kolsänka där koldioxiden kan bindas i tusentals år, vilket minskar effekten från klimatförändringarna.
Idén att skapa ett kompetenscenter för befintliga och nya användningsområden för biokol är en logisk följd av de produkt- och energiflöden som samlas på en återvinningsanläggning som producerar biokol. Målgrupper för kompetenscentret kommer att vara forskare, näringslivet samt intressenter inom kommunal sektor.
Kompetenscentret innehåller ett laboratorium inklusive en mindre biokolsanläggning för tester, utrustat för att möta behoven av tillämpad forskning. Där finns också en utställning som kommunicerar tidigare och aktuella projekt och som även beskriver biokol ur ett klimatperspektiv. Centret är också tänkt att vara en samlingsplats för ett framtida nationellt nätverk för biokolsintressenter.
Som en del av samarbetet med Bloomberg genomfördes i juni 2023 i Helsingborg den största internationella biokolskonferensen någonsin med över 400 deltagare från 25 länder.
NSR representerade Helsingborg stad i samarbete med EBI, European Biochar Industry (branschorganisation) och forskarnätverket Nordic Biochar network.
Kontaktperson: Eva Stål, NSR, mejladress: eva.stal@nsr.se
Bloomberg Philanthropies investerar i 941 städer och 173 länder runt om i världen för att säkerställa bättre, längre liv för många människor. Organisationen fokuserar på fem nyckelområden: konst, utbildning, miljö, statlig innovation och folkhälsa. Bloomberg Philanthropies omfattar alla Michael R. Bloombergs bidrag, inklusive hans stiftelse, företags- och personliga filantropi samt Bloomberg Associates, ett pro bono-konsultföretag. Läs mer på Bloomberg Philantropies webbplats.
Helsingborg är en av tio städer världen över som fick ta del av tekniskt expert- och implementeringsstöd från Bloomberg under 2021. Av dessa tio har Helsingborg blivit utvalt att som en av sju städer få finansiellt stöd 2022/2023.
Projektet avslutades 2024. Från lansering sommaren 2022 i samband med Helsingborgs City Expo till och med 2024 har cirka 4000 kommuner, företag, forskare, studenter samt civilsamhället lärt mer om biokol och pyrolys.
Bostad först är en metod för att motverka hemlöshet. En projektgrupp som består av Helsingborgs stad, FoU Helsingborg och Socialhögskolan på Lunds universitet har gjort en studieresa till Skottland och organisationen Turning Point Scotland, för att lära sig och inspireras av deras arbete med Bostad först.
I Helsingborg har vi arbetat efter Bostad först-modellen sedan 2010. Mellan åren 2014 och 2017 drev socialförvaltningen tillsammans med FoU Helsingborg (Forskning och utveckling för social hållbarhet) och Socialhögskolan på Lunds universitet två projekt för att undersöka möjligheten att använda inslag från Bostad först-modellen även i andra delar av det bostadssociala programmet. Brukarmedverkan har varit en nyckelfaktor i de två projekten. Med brukarmedverkan menas att de personer som man forskar om också aktivt deltar i forskningen.
I oktober 2016 gjorde projektgruppen en studieresa till Skottland och organisationen Turning Point Scotland, för att dra lärdom och inspireras av deras arbete med brukarmedverkan inom Bostad först. Med på resan var brukare från föreningen G7, medarbetare från socialförvaltningen och FoU samt forskare vid Socialhögskolan, Lunds universitet. Resan var möjlig tack vare ett bidrag från Campus Vänner.
Projektgruppen fick en möjlighet att på nära håll studera effektiva kamratstödjande insatser, så kallad peer-support, bland annat hur man arbetar med utbildning, volontärarbete och alternativa karriärvägar. Projektgruppen tittade också på hur organisationen på stödboenden kan ge kamratstöd och skapa verksamheter som tar tillvara på deltagarnas intresse och engagemang.
Idéerna från studiebesöket i Skottland kunde sedan användas av projektgruppen och boende på olika stödboende i Helsingborg för att utveckla verksamheten.
Kontaktperson: Anna-Karin Bergman, FoU Helsingborg, mejladress anna-karin.bergman@helsingborg.se.
Helsingborgs samarbete med Japan initierades 2016 när Shizuoka private kindergarten association sökte en svensk stad att samarbeta med om pedagogiskt ledarskap, pedagogiska uttrycksformer och hållbar utveckling i förskolan. En japansk professor i Sverige, Kazuhiko Kawasaki, tipsade om Helsingborg. Kontakten med Miyagi Women’s University of Sendai startade genom ett professorsbesök från Sendai på Pedagogiskt center 2018.
Under tre år gjorde skolledare och personal från Shizuoka studiebesök och hade praktikperioder i Helsingborg med utbildning i svensk läroplan, workshop i digitalisering, praktik på förskola och på miljöverkstaden. Vidare har barnen på förskolor och förskoleklass skajpat med varandra och Helsingborg har fått besök av Japans ambassadör.
En grupp från skol- och fritidsförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg besökte i oktober 2019 förskolor i Shizuokaområdet och Sendai samt föreläste på Miyagi Women’s University of Sendai. Gruppen bestod av:
Samarbetet med universitetet i Sendai fortsatte genom ett studiebesök i Helsingborg februari 2020, där rektor Kazuki Nishiura och 20 förskollärarstudenter från universitet besökte Pedagogiskt Center och Miljöverkstaden under två dagar. Under hösten 2020 medverkade Helsingborg på en stor digital konferens anordnad av Sendai universitet.
Sendai universitet har uttryckt intresse att tillsammans med studenter besöka Helsingborg igen när situationen tillåter.
I samarbetet deltog från Helsingborg: Pedagogiskt center, Råå förskolor, St. Jörgens förskolor, Maria Parkskolans förskoleklass samt Miljöverkstaden.
Kontaktperson i Helsingborg: Carina Wällstedt-Johansson, skol- och fritidsförvaltningen, mejladress Carina.Wallstedt-Johansson@helsingborg.se.
I juni 2022 avslutades ett fyraårigt projekt Helsingborgs stad har haft i samarbete med staden Probolinggo i Indonesien. Projektet har haft fokus på stadsplanering och hållbara transporter, i synnerhet cykling, och erfarenhetsutbyte i frågor som rör medborgardialog.
Genom partnerskapet har de två städerna lärt av varandra, delat erfarenheter och utforskat nya möjligheter och idéer för att stärka de medborgardemokratiska arbetsmetoderna inom stadsplanering och miljö.
Projektet finansierades av ICLD, Svenskt internationellt centrum för lokal demokrati. I projektet medverkade politiker från Kommunstyrelsen och NSR:s ledning, liksom tjänstepersoner från stadsbyggnadsförvaltningen.
Läs mer om projektet i vår broschyr:
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00
Torsdag: 08.00 — 18.00
Fredag: 08.00 — 17.00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.