Vi förbättrar livsmiljön för fiskar och andra vattendjur i Råån

Görarpsdämmet i Råån i Helsingborg Görarpsdämmet i Råån i Helsingborg Görarpsdämmet i Råån i Helsingborg Görarpsdämmet i Råån i Helsingborg Görarpsdämmet i Råån i Helsingborg Görarpsdämmet i Råån i Helsingborg

I början av mars 2025 började arbetet med att ta bort Görarpsdämmet i Rååns dalgång. Dämmet är ett så kallat vandringshinder för fiskar och andra vattendjur som vill ta sig fram i ån. Genom att ta bort dämmet återskapar vi Rååns naturliga flöde och öppnar upp en sträcka på cirka 30 kilometer för fri fiskvandring. Går allt som planerat är vi klara hösten 2025.

– Det här är ett stort och spännande projekt som vi är glada att äntligen sätta igång med. Det är en viktig insats som får en otroligt stor betydelse för djurlivet och den biologiska mångfalden, säger Anna Olsson, vattenplanerare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Under sommaren börjar vi färdigställa platsen

Rivningen av dämmet blev klart i början av sommaren 2025 och de arbeten som återstår är att färdigställa ytorna där det tidigare varit uppdämd vattenyta. Till största del kommer naturen att få sköta återställningen genom att vegetationen återetablerar sig in i de tidigare vattentäckta ytorna. Under motorvägsbron är det viktigt att åfåran styrs till att ligga centrerat under bron. Vi lägger därför ut natursten för att styra åfåran rätt. När vi lägger ut naturstenen måste befintliga sediment tas bort. I dialog med Länsstyrelsen har vi utrett olika lämpliga platser för att lägga sedimenten och vi har fått dispens för att flytta sedimenten till slåttermark utmed järnvägen.

När sedimenten lagts ut gör vi bedömning om marken ska sås med ängsfröblandning eller om man ska låta naturen ha sin gång och så in med de växter som finns på platsen. Sedimenten  kommer under den första tiden var blöta men kommer snabbt att avvattnas och torka upp om väderleken är torr.

Det här gör vi

  • Transporterar sediment från Rååns del under motorvägsbron till slåttermarken.
  • Placerar ut sedimentet som har en tjocklek på cirka 10 cm på slåttermark.
  • Eventuellt sår vi marken med ängsfröblandning.

Så påverkas du

  • Transporter med lastbil från Råån till slåttermarken syns och hörs i området. Sedimenten kommer att vara blöta när de läggs på plats men de kommer att torka upp efterhand.
  • Eventuellt kan sedimenten lukta under en begränsad tid.
  • Vi städar upp och rensar upp på grusvägen efter att arbetet är avslutat. Går det som planerat räknar vi med att bli klara i mitten av augusti.

Det här gör vi

Avsänkning av vattennivån: Genom att bit för bit ta bort delar av fisktrappan som är intill dämmet sänker vi vattennivån i dammen gradvis. Vattennivån sänks långsamt för att undvika att störa miljön och att röra upp sediment. Det här gör vi från mars 2025.

Rivning av dämmet: När avsänkningen är klar påbörjar vi rivningen av själva betongväggen. I arbetet ingår också att ta bort en ”tröskel” i trä som finns under ytan ungefär 30 meter nedanför dämmet. Går arbetet som planerat är det klart hösten 2025.

Så påverkas du som rör dig i närheten

  • Du som går kan ta dig förbi längs promenadstråken på båda sidorna av ån ungefär som vanligt under byggtiden.
  • Under rivningsarbetet kommer arbetsfordon att finnas på båda sidorna om dämmet, i huvudsak på södra sidan. De kör på en tillfällig tillfartsväg.

Därför river vi Görarpsdämmet

Görarpsdammen anlades under slutet av 1920-talet för att förse helsingborgarna med dricksvatten. Funktionen som vattentäkt upphörde på 1980-talet och dammen har idag ingen funktion för vattenförsörjningen. Vid mycket vatten forsar det ner från dämmet och öringar försöker förgäves att ta sig upp för det tretton meter breda och fyra meter höga betongväggen – och många skadar sig när de slår emot betongväggen. I fisktrappan intill är bara starksimmande arter som klarar att ta sig uppför.

Genom att ta bort dämmet skapar vi fri vandringsväg för fiskar och andra vattendjur och återskapar Rååns naturliga flöde. Då dämmet ligger i nedre delen av Råån har det en stor påverkan på fiskvandringen i nästan hela ån. När arbetet är klart har en sträcka på cirka 30 kilometer öppnats upp för fri fiskvandring.

Tidplan

  • Samråd och bearbetning av förslag till åtgärder:  Hösten 2021 var våra förslag till åtgärder på samråd. Då kunde privatpersoner, myndigheter, organisationer och andra berörda och intresserade lämna synpunkter. Här kan du ta del av samrådsunderlag Görarpsdammen (pdf, 1,6 MB) Efter samrådet sammanställdes inkomna synpunkter och en avvägning/utvärdering av framtagna förslag gjordes bland annat utifrån synpunkter som kommit in.
  • Beslut: Årsskiftet 2021/2022. Projektets styrgrupp tog beslut om hur staden ville gå vidare med ansökan om utrivning.
  • Tillstånd: Våren 2022 togs ansökan om tillstånd fram och skickades in till Mark- och miljödomstolen. Huvudförhandling för ansökan hölls i Mark- och miljödomstolen i november 2023, och vår ansökan beviljades i januari 2024.
  • Avsänkning och utrivning: I början av mars 2025 startade arbetet med en gradivs avsänkning av vattennivårn. Därefter, preliminärt i juni, påbörjar vi rivningen av själva betongväggen. Går allt som planerat är allt klart hösten 2025.

Har du frågor om projektet?

Det är stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad som ansvarar för projektet. Du är välkommen att höra av dig till oss via Helsingborgs stads Kontaktcenter per telefon: 042–10 50 00.

En del av projektet Improve Aquatic Life

Projektet ingår i Improve Aquatic Life, som pågår 2024–2031. Utrivningen av Görarpsdammen är det första delprojektet. Utöver Helsingborgs stad deltar Tingsryds kommun, nio länsstyrelser, tre universitet, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och den ideella organisationen Sportfiskarna. Mer information finns på projektets webbplats.

Loggor: Improve Aquatic Life och Life, medfinansieras av EU

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.