Så tillgängliggör vi utemiljön
Arm- och ryggstöd på bänkar, jämn beläggning på trottoarer och gångbanor och räcken på trappor är några exempel på hur vi inom Helsingborgs stad arbetar med att tillgänglighetsanpassa utemiljön.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Arm- och ryggstöd på bänkar, jämn beläggning på trottoarer och gångbanor och räcken på trappor är några exempel på hur vi inom Helsingborgs stad arbetar med att tillgänglighetsanpassa utemiljön.
Det finns många nya bänkar med armstöd och ryggstöd. Det gör det enklare för dig som är äldre och har svårt att sätta dig och resa dig, att vila under promenaden. Det finns även gamla bänkar som utrustats med armstöd av återvunnen alm.
Under åren 2005 – 2012 har staden tagit bort hinder så det blir lättare att ta sig fram med rullstol, rullator eller barnvagn.
Onödiga kanter har tagits bort mellan gata och trottoar samt vid övergångsställen. Dessutom har vi skapat släta gångstråk och tagit bort ojämn beläggning på trottoarer och gångbanor.
På många hållplatser finns en hög plattform där bussen stannar. Det förhindrar att det blir nivåskillnad mellan vägkanten och bussen när du kliver på och av.
Bussarna kan luta i sidled så att personer med rullator eller rullstol lätt kan ta sig in och ut. Chauffören kan även fälla ut en ramp. För att lättare hitta till rätt buss vid busshållplatsen finns hörbar information om linje och slutstation. I bussarna finns synlig information om nästa hållplats och automatiskt hållplatsutrop.
I Skånetrafikens reseplanerare finns information om en hållplats är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Du kan läsa mer på skanetrafiken.se. På Skånetrafikens webbplats finns även information om hur kollektivtrafiken fungerar generellt i Helsingborg.
Taktila ledstråk underlättar för personer med synnedsättning och består av räfflade plattor i marken. Plattorna gör att du som har ledkäpp lättare kan hitta rätt. Ledstråk finns vid busshållplatser, övergångsställen, vid Knutpunkten och vid öppna torg och platser. Det finns även kupolplattor, som är en slags varningsplattor som markerar gränsen mellan trottoar och gata.
På många platser i staden har till exempel kullersten efterhand bytts ut mot sågad, slät, smågatsten för ett jämnare underlag men med samma estetiska kvaliteter. Att fälla in jämna plattor är också ett sätt att underlätta för gående och hjulburna.
Med kontrastmarkering blir det lättare att se var en trappa börjar och slutar. Kontraster märks ofta ut som linjer eller prickar i svart eller vit färg. Stadens trappor har räcken så att det blir enklare att ta sig upp och ner.
Vid övergångsstället är halva trottoarkanten försedd med en kant och vita varningsplattor så att personer med synnedsättning vet när de lämnar trottoaren och går ut i gatan. Andra halvan saknar kant mellan gata och trottoar för att underlätta för personer med rörelsehinder att ta sig över med rullator eller rullstol.
Vid flertalet övergångsställen med ljussignaler finns en kännbar tryckknapp för synskadade med taktil information om refug, antalet filer på gatan och det beräknade avståndet för att ta sig över gatan.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00
Torsdag: 08.00 — 18.00
Fredag: 08.00 — 17.00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.