Aktuella projekt för ett grönare Helsingborg
Inom ramen för Handlingsplan för grönstrukturen arbetar vi med en rad projekt för att utveckla Helsingborgs parker och naturområden. Här kan du läsa mer om en del av dem.
Fler språk
arrow_forwardPlease bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Inom ramen för Handlingsplan för grönstrukturen arbetar vi med en rad projekt för att utveckla Helsingborgs parker och naturområden. Här kan du läsa mer om en del av dem.
Längs med det gröna stråket mellan Sofieberg och Adolfsberg finns mycket grönyta med höga naturvärden som Helsingborgs stad ansvarar för. Vi vill utveckla och förädla området för att göra det bättre för människor och djur. Mellan 12 december 2022 och 30 januari 2023 kan du tycka till kring hur du vill att dessa grönområden ska se ut. Fyll i enkäten och följ projektet på dialog.helsingborg.se.
Under 2022 har vi börjat anlägga ett nytt naturområde vid Gyhults skog. Naturområdet ska förstärka Gyhults skog och dess värden och samtidigt fungera som ett framtida rekreationsområde. Redan under våren 2021 började vi anlägga bullervallar utmed de stora angränsande vägarna Kullavägen och väg 111. Bullervallarna ska dämpa ljudnivån och förhoppningsvis skapa en lugnare miljö i det kommande rekreationsområdet.
Vi anlägger gångstigar och ängs-, våt- och betesmarker, planterar träd och buskar, bygger grillplats och väderskydd och sätter ut cykelställ, bord, bänkar och informationstavlor. Vi bygger också ett hundhägn i området.
Vi räknar med att det nya naturområdet blir klart 2024.
Hans Lars Lycka är en park på Råå som är i stort behov av utrustning. Vi planerar att under 2023 se över parken och genomförde under februari och mars 2022 en enkät riktad till de som bor i området. Hur används parken idag och vad kan förbättras?
Under hösten 2022 planterar vi lövträd och blommande buskar längs markvägar mellan åkrar i ett område vid Laröd (se kartan nedan). Det kommer så småningom bli ett grönt stråk mellan skogsdungarna i Laröd och Kungshult. Närmast Larödvägen sår vi också ängsfrön.
Vi gör det här framför allt för att gynna biologisk mångfald. Det blir mer utrymme för insekter och fåglar att leva på. Men det kommer ju också att bli finare både för gående och ridande utmed vägarna, särskilt på våren när buskarna blommar i vitt och ljusrosa. Vi planterar hagtorn, nyponros och vildkaprifol tillsammans med större träd som ek och lind.
Till årsskiftet är planteringarna klara och sedan tar det några år innan plantorna tagit sig och börjat växa sig större. Trädplantering är ett långsiktigt arbete med många vinster. Just här är inbindning av koldioxid och ökad biologisk mångfald de viktigaste.
I Rydebäck finns mycket grönyta med höga naturvärden som Helsingborgs stad ansvarar för. Vi har pekat ut ett större grönstråk i centrala Rydebäck som vi vill utveckla och förädla. Detta för att skapa bättre förutsättningar både för människor och djur genom en stärkt biologisk mångfald och en ökad trivsel ute i det gröna.
I mars 2022 genomförde vi en enkät bland invånare i Rydebäck som fick tycka till kring hur de vill att dessa grönområden ska se ut. Utifrån synpunkter därifrån kommer vi att se över, rusta upp och måla alla soffor längs kärleksstigen. Även någon extra bänk kommer att sättas upp. Nya lökplanteringar och en del trädplanteringar längs stråket är att vänta. Vi kommer att lägga störst fokus på parken vid dammarna med nya mötesplatser med sittgrupper, fler soffor, grillplatser, papperskorgar och planteringar med blommande buskar.
Går allt som planerat är vi färdiga någon gång våren 2023.
I december 2020 bildades naturreservat för Jordbodalen och Ångtegelgropen. Som en del i arbetet med naturreservatet planerar vi att under hösten 2022 göra i ordning grönområdet Ångtegelgropen.
Ångtegelgropen ligger strax norr om Närlunda, precis söder om Fältarpsvägen. Se karta över grönområdet Ångtegelgropen.
Öresundsparken är en av stadens kulturparker och ligger söder om Hälsovägen. Här finns stora grönytor och höga naturvärden. Vi vill nu förädla parken och utveckla miljön för ökad trivsel och funktion.
Det är framförallt grönska och lekfunktioner vi kommer att se över och mellan 30 maj och 3 juli 2022 kunde du via en enkät berätta hur du använder parken och hur du skulle vilja att den utvecklas framåt. Du kunde också möta oss på plats under två dagar i augusti. Kulturhistorien är en stor och viktig del av Öresundsparkens identitet och något vi fortsatt kommer att värna om.
Nu sammanställer vi resultatet och svaren ligger sedan till grund för de åtgärder som ska göras. Tack till dig som kom och pratade med oss i Öresundsparken i somras! Det gav oss värdefull information som vi tar med oss i det fortsatta arbetet.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00
Torsdag: 08.00 - 18.00
Fredag: 08.00 - 17.00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.
Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.
Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.