Guide till tillgängliga lekplatser i Helsingborg
Sedan sommaren 2023 testar vi en guide för att visa tillgängligheten vid några av Helsingborgs lekplatser. Vi har inventerat ett tjugotal lekplatser och i guiden hittar du bilder och information om vilka typer av lekredskap som finns på lekplatsen. Vi hoppas att den är till hjälp för dig att hitta lekplatser som passar dig och ditt barn.
Hur fungerar guiden för dig? Vi vill ha dina synpunkter!
Testa gärna tillgänglighetsguiden. Är den till hjälp för dig och i så fall hur? Saknar du någon information eller har du andra synpunkter? Hör gärna av dig till oss som arbetar med Helsingborgs lekplatser. Du når oss via lek@helsingborg.se.
Guide till tillgängliga lekplatser
Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare
Den här delen av hemsidan visar innehåll från en annan webbplats (accessibility-widget.handiscover.com). Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.
De här lekplatserna finns med i tillgänglighetsguiden
Kuckeliku! På bondgårdslekplatsen vaknar du till av lekplatsens tupp. Klättra upp i en silo eller testa att köra traktor. För lite stillsammare lek finns korsvirkeshusen och ladan. Nöff nöff!
Lillängen rustades upp 2021 och parken fick då fler sittplatser, mer grönska och en bouleplan. Även den befintliga fotbollsplanen fick ett lyft med nya mål och en ordentlig sittmur.
Område: Wilson park, Lillängen
Lekplatsnummer: 124
Mer information om Bondgårdslekan
Tillgänglighetsguide för Bondgårdslekan
Karta
Balansera, gunga eller klättra som Robin Hood – i Bårslövs grönområde mitt i byn. Här finns också små utmaningar för de minsta, testa att ta dig upp för den långa, smala kullen och rutscha ner.
Område: Bårslöv
Lekplatsnummer: 360
Tillgänglighetsguide för lekplatsen i Bårslöv
Det här finns på lekplatsen
- Bänkar: Ja
- Bord: Nej
- Offentlig toalett: Nej
- Kafe/kiosk: Nej
- Grillplats: Nej
- Parkering: Ja (i området)
Karta
Följ dinosaurierna som vandrade här för miljontals år sedan! Ser du deras fotavtryck? Eller kan du hitta ett gammalt dinosaurieskelett? Lek på lekplatsen eller kicka på hjulsportsbanan intill.
Område: Vallåkra
Lekplatsnummer: 317
Tillgänglighetsguide för Dinolekan i Vallåkra
Det här finns på lekplatsen
- Bänkar: Ja
- Bord: Nej
- Offentlig toalett: Nej
- Kafe/kiosk: Nej
- Grillplats: Nej
- Parkering: Ja (i området)
Karta
En liten del av Fredriksdals bostadsområde har färdats långt, långt, långt tillbaka i tiden och väckt dinosaurierna till liv igen. Omgiven av historiens största ödlor kan du leka och upptäcka, krypa in i en Tyrannosaurus gap, gräva efter fossil och uppleva andra äventyr. Här knyts nutid och dåtid samman Välkommen! Eller som en T-rex skulle säga: RAARGH!
Dinosaurielekan öppnade i maj 2022. Samtidigt som vi byggde lekplatsen byggde vi även ett litet utegym och en mötesplats. Vid mötesplatsen har vi satt upp belysning, cykelställ, papperskorgar, grillar, bänkar och ett långbord. Glöm inte bort att besöka Familjetoaletten intill lekplatsen, för en toaupplevelse utöver det vanliga!
Mer information om Dinosaurielekan
Område: Fredriksdal
Lekplatsnummer: 416
Tillgänglighetsguide för Dinosaurielekan på Fredriksdal
Karta
Klättra med aporna, se giraffernas halsar sträcka sig upp bland träden och hör fåglarna drilla i Helsingborgs nyaste stadsdel Oceanhamnen. Möt papegojor, elefanter och gorillor i den här temalekplatsen som sveper in dig i djungelns ljud och atmosfär. Här har alla möjliga djur flyttat in för att skapa äventyr för alla åldrar.
Djungellekan ligger i parken Dockans södra del. Det är stadens barn tillika lekexperter som bestämt att det skulle bli just en djungellekplats. Vi utlyste en tävling och djungeltema var det överlägset mest önskade temat så att nu får tigrar, gorillor, elefanter, ormar och papegojor flytta in. Glöm inte bort att besöka Familjetoaletten intill lekplatsen, för en toaupplevelse utöver det vanliga!
Mer information om Djungellekan
Område: Oceanhamnen
Lekplatsnummer: 213
Tillgänglighetsguide för Djungellekan
Karta
Visste du att det var här man först hittade den ovanliga X-snigeln? På sniglarnas lekplats kan du ta dig runt på hinderbanan i buskagen, åka linbana i full fart eller gunga. Eller bara göra som sniglarna och lååångsamt ta dig framåt i din egen takt.
Område: Påarp
Lekplatsnummer: 328
Tillgänglighetsguide för Flybjärsvägens lekplats
Det här finns på lekplatsen
- Bänkar: Ja
- Bord: Ja
- Offentlig toalett: Nej
- Kafe/kiosk: Nej
- Grillplats: Nej
- Parkering: Ja (i området)
Karta
På lekplatsen Gröna lekan i Mörarp kan du gunga, studsa på studsmatta, klättra, leta rätt i labyrint och leka med sand. Unika självlysande Mörarpsstolpar lyser upp lekplatsen när det skymmer.
På lekplatsen finns en tillgänglig fågelbogunga och hela labyrinten är tillgänglig. I närheten finns också kick- och skatebanor, hängmattor, fotbollsmål och en bra pulkabacke.
Mer information om Gröna lekan
Område: Mörarp
Lekplatsnummer: 304
Tillgänglighetsguide för Gröna lekan
Karta
På lekplatsen i Jordbodalen finns hinderbanor och du kan klättra och klänga i naturmaterial. Bredvid flyter Gåsebäcken genom den natursköna Jordbodalen. Lämnar du lekplatsen kan du i Jordbodalens ravin följa den slingrande Gåsebäcken under en nästan två kilometer lång sträcka. Där finns också upplysta elljusspår.
Mer information om Jordbodalens lekplats
Område: Närlunda
Lekplatsnummer: 218
Tillgänglighetsguide för Jordbodalens lekplats
Karta
Lekstråket binder samman Drottninghög och Fredriksdal med glädje, färg och rörelse! Tänk dig en sträcka som inte bara tar dig mellan punkt A och punkt B, utan också gör dig gladare, inspirerar dig och får dig i rörelse. Här finns bland annat en hinderbana anpassad för rullstolsburna.
Lekstråket går mellan Dinosaurielekan i Gisela Trapps park på Fredriksdal i söder och Drottninghögsparken i norr. Följ markeringarna på marken och på skyltar så hittar du rätt.
Område: Fredriksdal till Drottninghög
Lekplatsnummer: 466
Tillgänglighetsguide för Lekstråket
Karta
I Slottshagen, ett stenkast från Kärnan, finns en medeltidsinspirerad lekplats, med ett Minikärnan att klättra i och en medeltidsby med hus att gå in i och ut ur.
I mitten av lekplatsen finns en gräsplan, med upphöjda springvänliga kullar runt om. Lekplatsen är indelad i olika områden som passar bra för olika åldrar, samtidigt som barn i olika åldrar och olika förutsättningar kan leka tillsammans på samma lekplats. Det finns till exempel ramper runt om och in i medeltidsbyn. En av gungorna är också tillgänglighetsanpassad och det går att nå sanden i sandlådan även utanför den.
Mer information om Medeltidslekan
Område: Slottshöjden, Slottshagen
Lekplatsnummer: 206
Tillgänglighetsguide för Medeltidslekan
Karta
I Parkleken på Furutorpsplatsen finns ett studsmatteland och en upprustad och ombyggd lekplats som passar både små och större barn. I parkens sydöstra hörn, bakom Furutorps parklek, finns ett studsmatteland med sex studsmattor. Här finns också ett utegym. På lekplatsen en bit bort finns både klätterredskap och gungor.
Område: Söder, Furutorpsplatsen
Lekplatsnummer: 210
Tillgänglighetsguide för Parkleken
Karta
Bakom koloniområdet på Ringstorp kan du bland annat jaga bovar i labyrinter och stoppa in dem i fängelset. Där blir de vaktade av polishunden. Du kan också köra polisbil, rida på polishästar, klättra, gå balansgång och åka linbana.
På lekplatsen Polislekan finns även tillgänglig lek i form av lekhus och lekdjur, en labyrint och sandlek med ett tillgängligt bakbord.
Område: Ringstorp
Lekplatsnummer: 10
Tillgänglighetsguide för Polislekan
Karta
Mitt i området Drottninghög har en drake omringat ett drottningtorn på ett gummiberg. Här kan de mindre barnen klättra inuti drakens mage, åka nedför prinsesstornet i en hisnande rutschkana och spegla sig inuti en jättestor prinsesskrona.
Här finns också sandlåda och gungor och lite andra snurrande redskap. Lekplatsen ligger omgärdad av häckar och träd mitt bland stadsodlingar, boulebanor, grillplats och ett konstplank.
Mer information om Prinsessor och drakar
Område: Drottninghög
Lekplatsnummer: 434
Tillgänglighetsguide för Prinsessor och drakar
Karta
Ryktborsten är en unik lekplats. På Laröds gamla åkermarker har en bondgård tagit plats. Med kor, hästar och höns kan barnen leka bönder.
En stor traktor, hagar och små stugor omgärdar den stora sandlådan. Strax intill finns lianer, bmx-bana, fotbollsplan samt grillplats och massor av bänkar.
Mer information om Ryktborsten
Område: Laröd
Lekplatsnummer: 427
Tillgänglighetsguide för Ryktborsten
Karta
Nu kan du gå på safari i Mariastaden. På lekplatsen Safarileken kan du svinga dig i lianer, leka i trähyddor, balansera genom djungeln och spana efter farliga djur från kullens topp. Du kanske tar en ridtur på elefanten? Men akta dig för tigern som smyger i buskarna. Eller är det bara en katt..?
Mer information om Safarileken
Område: Mariastaden
Lekplatsnummer: 436
Tillgänglighetsguide för Safarileken
Karta
Mitt i centrum på Konsul Olssons plats kan du rutscha ut på torget, klättra i ett molekylärnät eller studsa dig fram. Passa på att ta en paus och stanna till och lek!
Område: Centrum, Konsul Olssons plats
Lekplatsnummer: 432
Tillgänglighetsguide för Spindellekan
Det här finns på lekplatsen
- Bänkar: Ja
- Bord: Nej
- Offentlig toalett: Ja, i torgets nordvästra hörn
- Kafe/kiosk: Ja
- Grillplats: Nej
- Parkering: Ja (i området)
Karta
Precis intill stranden i Rydebäck ligger en lekplats som byggdes 2021. Simma med fiskarna här, ta en tur med båten eller testa den snurrsvingande gungan – nästan som att vara på ett stormigt hav!
Här finns också möjlighet till basketspel på en flerarmad korg eller att hjulsporta på den puckliga asfaltytan.
Område: Strandlekan, Rydebäck
Lekplatsnummer: 337
Tillgänglighetsguide för Strandlekan
Det här finns på lekplatsen
- Bänkar: Ja
- Bord: Ja
- Offentlig toalett: Nej
- Kafe/kiosk: Nej
- Grillplats: Nej
- Parkering: Ja (i området)
Karta
Vågar du klättra in i ett stort hajgap? Eller klättra upp i en jättemanet och rutscha ner i den slingriga rutschkanan? Våren 2020 öppnade Surflekan på Gröningen för alla sköna lirare och leksugna.
Surflekan har ersatt den förra lekplatsen ”Pirater i sikte”. Lekplatsen är tillgänglighetsanpassad på ett par ställen, det är en tydligare avgränsning mot gång- och cykelvägen och lekområdet har utökats.
Område: Norr, Gröningen
Lekplatsnummer: 44
Tillgänglighetsguide för Surflekan
Karta
Söders byggnader har flyttat in på lekplatsen! Klättra eller rulla upp i kulisserna av den historiska arkitekturen eller snurra med fåglarna som flyttat in på lekplatsen.
Område: Söder, Gustav Adolfs torg
Lekplatsnummer: 280
Tillgänglighetsguide för Söderlekan
Karta
På den här lekplatsen i stadsdelen Eneborg finns ringlande asfaltgångar för småtrafikanter, så ta med cykeln. Här finns också linbana, basketkorgar, en stor klätterställning och många gungor. Stanna gärna till på rastplatsen längs vägen för en paus och kanske en titt i den medhavda picknickkorgen.
Område: Eneborg
Lekplatsnummer: 209
Tillgänglighetsguide för Tut-tut
Karta
I den vackra Vikingsbergsparkens östra del hittar du lekplatsen Vikingsbergslekan. Här kan du leka bland buskar och stubbar. Stommen i lekredskapen utgörs av naturmaterial och smälter väl in i omgivningen.
Vikingsbergsparken påminner fortfarande om sitt ursprung: en privatägd park från förra sekelskiftet. Landborgens branta slänter är klädda med blandad växtlighet med imponerande buskage av azaleor och rhododendron och på terrassen ovanför finns blomsterträdgårdar och utsiktsplatser.
Mer information om Vikingsbergslekan
Område: Tågaborg, Vikingsbergsparken
Lekplatsnummer: 20
Tillgänglighetsguide för Vikingsbergslekan
Karta
Ett av Helsingborgs många innovationsprojekt
Försöket att ta fram en tillgänglighetsguide för Helsingborgs lekplatser är ett av stadens innovationsprojekt. Vi testar att implementera en tjänst som företaget Handiscover har och som tidigare enbart använts för inomhusmiljöer.
Vi vill synliggöra information om tillgänglighet på stadens lekplatser. Det kan vara information som:
- Hur långt är det från en handikapparkering till lekplatsen?
- Finns där en tillgänglig toalett?
- Hur hög är kompisgungan från marken?
- Är det ett markmaterial under så jag kommer fram med min rullstol?
- Finns det ledstråk?
- Finns det björkar eller annan växtlighet som kan påverka min allergi?
- Finns det överhuvudtaget lekutrustning som jag kan använda?
Vår hypotes är att denna typ av information kommer att medföra att familjer besöker lekplatser de vanligtvis inte brukar besöka. Vår förhoppning är att denna information även ska synliggöra lekplatsernas olika utbud vilket underlättar för dem som har vissa begränsningar att välja vilken lekplats de får ut störst delaktighet och lekvärde på.
Mer information om projektet finns på webbplatsen Innovation Helsingborg