Projekt från 2016
Här är alla projekten som har beviljats stöd från Visionsfonden under år 2016.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här är alla projekten som har beviljats stöd från Visionsfonden under år 2016.
Ska skapa en global klädkollektion genom en fusion mellan svenskt och utländskt mode. Designad, uppsydd och uppvisad av Helsingborgare från alla världens hörn. Ett samarbete över gränser med ett lika globalt som lokalt resultat. Kollektionen visades upp på HX.
Vill starta en öppen verksamhet där viljor och ambitioner hos stadens unga möter erfarenheten och kompetensen hos stadens näringsliv. Jakten på en lokal är första steget på väg mot en ny plats för mentorskap, nya kontakter, inspiration och företagaranda.
Projekt återbetalades på initiativ av idégivaren.
Cricket är en av världens absolut största sporter, men idrotten har ganska dåligt fäste i Sverige. I projektet Integration genom Cricket vill man ändra på detta genom att visa upp och bjuda in till en idrottskultur som är välbekant för många nya helsingborgare, men i det närmaste okänd för dem som har bott här längre.
Projekt återbetalades på initiativ av idégivaren.
Doc Lounge kombinerar visningar av de senaste dokumentärfilmerna, paneldiskussioner och liveframträdanden. Det finns idag på 19 platser i Norden. Genom projektet Filmskolan kommer Doc Lounge Helsingborg också att bjuda in deltagare till eget filmskapande genom workshops, utbildning och erfarenhetsutbyte under handledning av bland andra Robert Lillhonga.
Som final skickas deltagarnas kortfilmer in som tävlingsbidrag till den regionala uttagningsfestivalen Pixel filmfestival.
Det finns massor av aktiviteter och utbildningar i Helsingborg, men många kan inte ta steget dit på en gång. Projektet vill skapa en brygga mellan befintligt utbud och de som sällan når dit. Utbildningar, föreläsningar och aktiviteter med fokus på hälsa och miljö, som biodling och studiebesök, med målet att aktivera och integrera.
Läs mer om projektet Give & Take, global and local integration på Helsingborg dagblads webbplats.
Första delen av projektet Nästa våg går ut på att samla in skräp och avfall utmed Helsingborgs och nordvästra Skånes stränder. I nästa steg blir materialet som samlas in till konst i form av skulpturer, tavlor och informationsmaterial som ska visas upp i en konstutställning.
En skräpplockningsturné i Europa, för att i varje stad man besöker belysa miljöfrågan och skapa engagemang för hur vi tar hand om våra städer. Turnén börjar i hemstaden Helsingborg och projektet bjuder in alla som vill till att hjälpa till.
Ett hackaton är en metod som betyder att man under en längre tid samlas för att lösa ett problem, en uppgift eller för att nå ett gemensamt mål. I detta projekt ska man genom ett hackaton samla människor, kreativitet, teknik och kunskap för att hitta nya sätt att återanvända energi i hemmet. Prototyper skapas med hjälp av 3D-skrivare och bedöms av en expertjury.
I projektet ARTSY ska tre konstutställningar arrangeras i Mindparks lokaler på Bredgatan. Ambitionen är att ge icke etablerade konstnärer en arena och skapa ett möte mellan dem och det näringsliv som vanligtvis fyller lokalerna. I samband med utställningarna ska konstnären också skapa en livemålning på temat ”din bild av Helsingborg”.
Den elektroniska musikscenen växer snabbt i världen och projektet EMC vill undersöka hur Helsingborgs bidrag kan se ut. Genom workshops och spelningar bjuds såväl etablerade artister som nyfikna nybörjare in till att utforska vilket sound som kan känneteckna Helsingborg, med målet att få den lokala talangen att utvecklas och bjuda Helsingborgarna på pulserande musikupplevelser på vägen.
Hur ser Helsingborg ut genom linsen på en engångskamera? Och hur ser vardagen ut när det är stadens hemlösa som fotar sina upplevelser? Värmestugan vill ge oss svaret genom att arrangera fotokurser och utställningar med foton tagna av människor i utanförskap.
Läs mer på Värmestugans Facebooksida.
Läs mer om Fotoprojekt för personer i utanförskap på Sveriges televisions webbplats.
I många delar av världen tvingas HBTQ-personer fly bara på grund av vem de är. Verdandi Söder vill i detta projekt skapa en trygg mötesplats för dem som flytt till Helsingborg och genom aktiviteter som teater, körsång och matlagningskurser välkomna dem till ett samhälle där alla får ta sin plats.
Vad är väl ett bättre tidsdokument än ett samtal mellan två personer? I detta projekt vill man samla 200 helsingborgare och låta dem intervjua varandra framför en kamera. Främlingar, vänner eller familj får tid och möjlighet att mötas, och ett fint minne att spara för framtiden. Ambitionsnivån är hög – Världsrekord för flest filmade intervjuer samtidigt.
En mötesplats för alla som är intresserade av HBTQ-frågor eller identifierar sig som HBTQ-person. Genom filmvisning och efterföljande samtal och diskussion vill projektet belysa olika teman, en gång i månaden på Röda Kvarn.
Projektet Flykten över sundet vill kasta ljus på samtid och framtid genom att blicka bakåt, på Helsingborgs historia. Under andra världskriget räddade svensk polis och danska fiskare fler än 7000 människor från krig och osäker flykt på sundet. Samarbetet hade kodnamnet Syklubben och nu ska historien berättas genom en dokumentärfilm.
Är språkbarriärer det största hindret för en lyckad integration? Jalla för alla vill sammanföra barn med olika bakgrund och istället fokusera på lek, kreativitet och sociala processer för att skapa bättre förståelse och starkare gemenskap mellan grupper som idag annars inte träffas.
Även Tunes Without Borders fokuserar på att överbrygga språkliga skillnader mellan människor. Projektet ska starta en kör som sjunger olika låtar tillsammans. Vad är det då som är nyskapande med det? Jo, i den här kören delas inga texthäften ut – de ska nämligen sjunga utan ord.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00
Torsdag: 08.00 — 18.00
Fredag: 08.00 — 17.00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.