Projekt från 2019
Här är alla projekten som har beviljats stöd från Visionsfonden under år 2019.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här är alla projekten som har beviljats stöd från Visionsfonden under år 2019.
Idégivaren, som arbetar som lärare, vill engagera andra att plocka skräp från naturen men även starta en diskussion kring hållbar utveckling. Med detta projekt vill hon under några dagar på sommaren ställa sig i olika områden med hinkar och uppmana folk att plocka skräp från naturen. För en fylld hink bjuder idégivaren på ekologiskt kaffe.
Deltagarna kommer även kunna ta en bild med en pappersram med texten ”stolt skräpplockare” för att uppmana fler på sociala medier att göra detsamma.
Idégivarna vill utveckla vävtekniker och sprida kunskap om textila konsthantverksprodukter genom kulturutbyte med väverskor från andra kulturområden. Projektet ingår i ett samarbete med olika invandrarföreningar i staden. Slutligen, anordnas en utställning med prov på produkter och vävtekniker från olika kulturer i samverkan med andra hantverk som till exempel keramik eller träslöjd.
Idégivaren vill placera hydroponiska odlingar i skolmatsal som ett komplement till elevernas salladsbar där de själva klipper av vad de vill och kombinerar med sin måltid. Eleverna kommer kunna dofta, känna och se hur växterna faktisk lever och växer, vilket ger en helt ny dimension till skolmaten. Lärarna kommer också få möjligheten att använda salladsbaren i sina undervisningar.
Idégivaren kommer att samarbeta med Hamiltons förskola, Nanny Palmkvist Nord förskola/skola och Filborna gymnasieskolan.
Idégivarna vill skapa en mobilapp där användaren kan lära känna Helsingborg på ett helt nytt sätt. Genom att hålla upp mobilen mot markerade byggnader eller platser kan användaren se hur det såg ut för 100 år sedan och hur det kan se ut 50 år framåt. Med hjälp av GPS kan appen guida användaren genom olika vandringsturer som t.ex. ”Litteraturens Helsingborg, ”Helsingborgs spårvagnar” eller ”Andra världskriget”.
Projektets syfte är att jämna ut förutsättningarna för nyanlända studenter mellan 15-26 år genom att erbjuda individuell mentorskap för att vägleda och motivera deltagarna. Idégivarna anser att denna målgrupp är i behov av stöd, motivation och vägledning för att kunna integrera sig i samhället.
Projektet erbjuder samtal, möten, introduktion till olika fritidsintressen och stöd i skolan eller jobbet och bidrar till att främja deltagarnas språkutveckling och uppmana dem att föra dialoger med andra i samhället.
Idégivaren, som var nyanländ i Helsingborg med många frågor, hittade svar i olika Facebook grupper. Därför vill hon nu skapa en interaktiv webbplats vars huvudsakliga syfte är att göra information om Helsingborg lättillgänglig för alla – invånare, turister och nyanlända som inte är bekväma med det svenska språket än.
Idégivaren kommer inte vara ensam i att uppdatera hemsidan med innehåll då syftet är att uppmana lokalsamhället att aktivt delta och bidra till sidan. Idégivaren kommer att ingå ett samarbete med Helsingborg International Connections (HIC).
EU-valet närmar sig och idégivaren har observerat att nyanlända aldrig får introduktion i hur ett EU-val går till. Projektet Demokrati och delaktighet vill öka kunskapen hos invånarna gällande demokratin i Sverige och vad det innebär att rösta i kommunval, landsting, riksdag och EU-val.
Informationen om EU-valet kommer att bedrivas i form av informationsmöten, studiecirklar och föreläsningar. Projektet kommer att samarbeta med bland annat Europa Direkt, demokratiberedningen på stadsledningsförvaltningen, SFI skolor och arbetsmarknadsförvaltningen.
Den primära målgruppen är nyanlända invånare men alla är välkomna att delta.
Emelie Nilsson Sträng tycker att näringslivet måste främja bättre förutsättningar för en mer jämställd it/tech-branschen genom att arbeta för att skapa mer jämställda platser, men även stödja initiativ som uppmuntrar kvinnor och unga tjejer att intressera sig för tech, data och it.
Den 20 september 2019 planerades ett TEQ Helsingborg event där Helsingborgs näringsliv, Helsingborgs stad, tech-initiativ och tjejer samlades för att lägga en grund och tillsammans påbörja arbetet att skapa en framtid som är kodad för alla.
Alaaldin och Yazid vill dela med sig kunskapen om solcellsenergi och få fler att tänka i miljövänliga banor. De vill lägga ut mobila solpaneler där medborgarna kan ladda sina telefoner, paddor och datorer. Exempel på områden de kommer att vara på är Gröningen och Stadsbiblioteket. De kommer bjuda på workshops och events där medborgarna får mer kunskap om solpaneler men får även testa att använda dem själva.
Christian och Johannes vill skapa ett verktyg som genom musik ger lyssnaren en direkt känsla av hur Helsingborgs stad mår när det kommer till hållbarhet. Musik är ett av det starkaste kommunikationsmedel som finns för att guida våra känslor och idégivarna vill att Helsingborgs välmående ska kännas och skapa vilja till handling för att staden ska må ännu bättre.
Datan om hållbarhet som finns inom staden kommer att omsättas till musik. Detta betyder att ju mer harmoniskt staden mår desto vackrare blir musiken!
Clea vill förvalta och utforska ett mindre urbant mellanrum, en mindre yta på Gåsebäck. Hon vill utifrån ett konstnärligt perspektiv observera, mäta, katalogisera och följa upp hur växterna tar sig an platsen utan annan mänsklig påverkan och hur det förloppet sker. Med hjälp av QR- koder kommer besökare och förbipasserande att få insikt om platsen. Observationen ska resultera i en utställning med bl.a. ljud och videoverk.
Idégivarna vill öka kunskap, förståelse och acceptans för dem som identifierar sig som trans genom att skapa förutsättningar för stöd. De vill planera träffar en gång i veckan för anhöriga till transidentifierade mellan vecka 48-3 som kommer erbjuda kunskapshöjande information med erfarenhetsutbyte deltagarna emellan, hur samhällssystemet arbetar kring transfrågor idag och var man kan vända sig för att barnen ska få rätt bemötande inom exempelvis skol- och hälsovård.
Iman vill skapa en ökad säkerhet och trygghet bland stadens invånare. Detta genom att utbilda och öka kunskapen och medvetenheten i brottsförebyggande arbete hos elevers föräldrar i socialt utsatta områden där barn löper stor risk att gå ut årskurs 9 med ofullständiga betyg. Iman kommer att samarbeta med Högastensskolan.
Jeanette vill genom Sokrates modell bjuda in till ett öppet samtal där det inte finns några rätta svar utan snarare fler svar beroende på deltagarnas tidigare erfarenhet. Deltagarna kommer att träna sitt kritiska tänkande och att respektera andras värderingar och tankar som får Helsingborg att växa och skapa ett samhälle med respekt och förståelse. Målgruppen är politiker, studenter, invandrare och entreprenörer.
Pinky vill erbjuda helsingborgare ett kreativt och experimentellt labb där människor kan spendera tid för att förnya sina styrkor mot att uppnå sina största drömmar. Hon vill möjliggöra för andra att testa på indiska traditionella hantverk och samtidigt skapa en avslappnad plats där främst kvinnor och barn kan komma för att slappna av och känna sig som en del av samhället. Projektet kommer genomföras på Tryckeriet under 4 månader.
Albert vill skapa ett opera program för barn där de kommer att få tänka fritt i en grupp. Projektidén är att skapa ett tre månaders program där barnen kommer att komponera och utföra en opera på hur de anser att Helsingborg bör vara och hur de upplever att Helsingborg är. Målgruppen är barn mellan 10-14 år. Albert kommer att samarbeta med Dunkers och Tryckeriet. Projektet kommer att vara delvis på engelska.
Elinor och Nathan vill genom att ansluta förebyggande psykisk vård till kollektivtrafiksystemet bidra till att öka välbefinnandet i staden. Idégivarna kommer att samarbeta med Skånetrafiken och använda en av deras bussar som en meditationsbuss. De vill skapa bussresor som hjälper människor att känna sig närvarande genom meditation.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00
Torsdag: 08.00 — 18.00
Fredag: 08.00 — 17.00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.