Projekt från 2017
Här är alla projekten som har beviljats stöd från Visionsfonden under år 2017.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här är alla projekten som har beviljats stöd från Visionsfonden under år 2017.
Projektet syftar till att genom samarbete med 5 lokala nöjesarrangörer VÅGA stå upp för jämställdhet och mot sexuella trakasserier i eftervågen av #metoo. Tillsammans med relevanta aktörer och nätverk vill projektet testa sätt att utbilda personal på Helsingborgs barer och klubbar i jämställdhet samt utveckla metoder på hur vi tillsammans minskar risken för och hanterar sexuella trakasserier/våld under kvälls- och nattetid.
Genom att starta ett Sångkafé vill projektet underlätta för ömsesidig integration och motverka stress eller oro över att man inte kan vara med på grund av språk, röst eller musikkunskap. Ett sångkafé finns till för alla som är nyfikna, vill möta nya människor, samt på ett opretentiöst sätt utveckla sitt språkflöde med hjälp av sång.
Det finns RUT och ROT men ingen färdiglagad mat utan e-nummer för den medvetne konsumenten som behöver hjälp i vardagen. Projektet Rescued Food vill testa en cirkulär system genom att rädda mat nära butikens och skolans Bäst Före-datum.
Projektet syftar till att väcka debatt genom att få flera att engagera sig i hela kedjan – från matsvinn i livsmedelsbutik och skolkök till färdiglagat mat mitt i vardagen.
Projektet vill testa sätt att lyfta tjejernas perspektiv och individuella upplevelser i dagens Helsingborg som avgör om de väljer att ta plats i stadens rum. Genom att facilitera workshops och stärka tjejernas position vill projektet underlätta för målgruppens delaktighet i utvecklingen av Helsingborg, samtidigt som processen ska ge ökat förståelse och förmedla kunskap om upplevelsen av publika rum idag och varför det är betydligt fler män som brukar dem.
Projektet One 2 One vill ge 40 av Helsingborgs ungdomar i åldern 15-19 år, flickor och pojkar, varav hälften nyanlända och hälften svenska, en “Integrations kick-off”. Genom att skapa trygghet, tillit samt stärka viljan hos individen som del av gruppen syftar projektet till att deltagarnas tilltro till sina möjligheter för ett självständigt liv och framtid som invånare i Helsingborg ska öka och stärkas märkbart.
Projektet Mentalkmendoequality vill skapa en arena med ett pågående samtal om framtidens mansroll. Arenan ska vara en trygg plats att prata om svåra saker och arbeta för en mansroll som är självklart jämställd och står upp emot diskriminering och våld.
Projektets ambition är att tillsammans med alla män i Helsingborg skapa ett pågående samtal som sedan fortsätter vid fikabordet på arbete, i korridoren, vid köksbordet med familjen och tillsammans med kompisarna på puben.
Projektet Livskunskap har som syfte att ge ungdomar chansen att lära sig praktisera delar av vuxenvärlden på ett sätt som kommer att stärka dem som medvetna, engagerade och trygga medborgare.
Vid tio tillfällen får tolv ungdomar tillfälle att dyka ner i tio olika ämnen, hands on och med hjälp av engagerade inspiratörer. På det sättet blir deltagare säkrare, får större självförtroende och blir medvetna om möjligheten att ta ut svängrum när de gör egna val om sin framtid.
Läs mer om projektet Livskunskap på Sveriges televisions webbplats.
Projektet Helsingbord vill skapa en innovationsprocess med syfte att generera och smaka på så många idéer som möjligt om vad matstaden Helsingborg står för. Någonstans i den kulinariska mångfalden som projektet vill ge uttryck för, vill Helsingbord under tre workshops samforma matstadens nya lokala identitet. Det ska inte bli en gastronomisk tvångströja utan en plattform att testa och utveckla vidare – närodlad men inte närsynt, skulle man kunna säga.
Projektet Ansikte mot ansikte vill motverka människors isolation genom att fånga olika människors berättelser, livssår, glädje och hopp på ett antal porträtt. Projektet ska resultera i en rullande skyltfönsterutställning i Södersalens (ABF) fönster mot Södergatan som tar sin utgångspunkt i mötet och samtalet som uppstår under varje porträttmålning.
Projektet FemTalks syftar till att sätta feministiska frågor på kartan samt inkludera Helsingborgs invånare i jämställdhetsdialoger. Konceptet för FemTalks utgår från frågeställningar som med hjälp av två medverkande parter kommer att lyfta olika feministiska perspektiv på en gemensam scen. Ambitionen är att engagera alla i ett pågående samtal och därmed bryta normen av expertmonologer som förmedlar en åsikt till en lyssnande publik.
StoryTALK är ett projekt som utmynnar i tre läsfrämjande workshops som ska ge ungdomar med olika modersmål möjlighet att upptäcka varandra med hjälp av litteraturen. Genom samtal och drama vill projektet nå insikten att olika bakgrunder, kulturer och uppväxter ger bästa förutsättningar för att lära av varandra.
Med hjälp av små, samverkande väderstationer vill Väderkoll bygga en webbtjänst för att kalkylera och presentera en hyperlokal väderprognos i Helsingborg. Genom att göra nätverket öppet ska privatpersoner kunna ansluta sig, medverka och förbättra precisionen för alla. Resultatet ska presenteras på en webbsida för stadens invånare och alla nyfikna.
Projekt återbetalades på initiativ av idégivaren.
Drömmar i Helsingborg är ett dokumentärfilmsprojekt som ska synliggöra tonåringarnas röst i samhället. På ett poetiskt och tankeväckande sätt vill filmen ge 15-åringar från Helsingborgs olika områden allt ljud och ljus för att berätta om deras högsta drömmar, deras oro och hur de vill att deras liv skall se ut i framtiden. Läs när Klas berättar om Drömmar i Helsingborg på Helsingborg dagblads webbplats.
The red balloon ska utmynna i en interaktiv installation på fem olika platser i Helsingborg med ambitionen att få helsingborgare att känna tillhörighet och uttrycka gemenskap. Genom att bjuda invånare till specifika fototillfällen och därmed fånga på bild det som utgör livet mellan husen syftar projektet till att uppmuntra till nyfikenhet, samt att värna en god och positiv utveckling för staden.
Enkelbiljett Helsingborg är en intervjuserie på film som får stöd från Visionsfonden för att skildra fem händelserika och inspirerande livshistorier om mod, styrka och envishet för att komma vidare i ett nytt liv i Helsingborg. Projektet vill vi skapa mer medkänsla och förståelse bland Helsingborgare genom att öka förståelse och tolerans för invandrare och inse invandringens betydelse för Helsingborg
Feed the Installation får stöd från Visionsfonden för att introducera en kreativ yta och experimentverkstad i de gamla jazzklubbens lokaler på Kullagatan. Idén är att erbjuda besökarna vardagligt material, enkla medel och en grundstomme av interaktiva installationer som man begrundar och känner sig delaktig i.
Kollektivet S.T.I.C.S crew får stöd för sin idé att skapa en skräddarsydd ljudfil och upplevelse på Kullagatan då stadsandan behöver en extra boost när hösten inträffar. Ambitionen är
att sprida kärlek och genom ljud få människor att dra ner på stressen samt gångtempot medan de passerar Kullagatan.
2035 – Mobil Ljudguide Helsingborg vill utforska sätt att bygga en interaktiv kartbaserad kanal och ljudbank för att experimentera med ökad transparens och delaktighet i stadens visionsarbete. Projektet ska fånga känslan om framtidens Helsingborg genom att kombinera specifika platsens unika ljudbild med röster, tankar och åsikter om dagens och framtidens Helsingborg.
20×35 är ett koncept för en podcast om engagemang i Helsingborg med syftet att under 35 minuter samtala med 20 inspirerande personer vardera, och på det sättet porträttera Helsingborg som en innovativ och företagsam stad.
Projektet SULA grundar sig i ambitionen att introducera en hemmaplan för entusiaster och passionerade individer inom sneakers och streetwearkulturen genom att synliggöra subkulturen för flera, samt bygga vidare det starka community som finns i sociala medier.
Projektet Kvinnokarta Helsingborg vill gå ut och inspirera allmänheten genom att kartlägga kvinnors verkan och historia i Helsingborg. Ambitionen är att levandegöra dem i form av porträtt, kartor, stadsvandringar och föreläsningar.
Programmera mera! är ett antal programmeringsträffar med ambitionen att forma en plattform för samskapandet för både deltagare och mentorer. Projektet syftar till att mobilisera och integrera olika grupper i samhället genom det gemensamma intresset eller nyfikenheten för programmering.
Projektet syftar till att i samarbete med ungdomar i yttre områden i Helsingborg aktivt uppsöka, utforska och kartlägga några av stadens bortglömda platser. Med hjälp av neontråd, färg och dialog syftar konstprojektet till att aktivera dessa ytor genom att omtolka platsens identitet, såväl fysiskt som socialt.
Museum of failure vill inspirera allmänheten för mer acceptans och större tolerans för misstag. Formatet paketerar insikter om nyskapandet till en samling av produkter och kuriositeter som stimulerar lek, upplevelser och därigenom uppmuntrar till att vidga syn på misslyckandet som en naturlig del av framgång.
Projektet grundar sig i ambitionen att samla krafter och kollektivt lyfta hållbarhets- och matfrågor mitt i staden. Genom öppna evenemang och workshops ska den nybildade verksamheten nå ut till helsingborgare mitt i deras vardag med syftet att förena konsumtion och produktion till ett gemensamt kunskapsmål där alla får ge och ta.
Med Kokon Happy Forest vill projektet påbörja ett samtal om välmående genom att främja och fostra en grund av nyfikenhet, öppenhet och optimism. Med utgångspunkten i en offentlig multisensorisk installation av en miljö som skiftar fokus till välbefinnande och omsorg vill projektet utforska hur Helsingborgs lokalsamhälle, den privata och offentliga sektorn kan samarbeta för välbefinnandet av staden.
Projektet grundar sig i ambitionen att inleda ett regionalt samarbete mellan Helsingborg och Köpenhamn initierad av det fria kulturlivet med foten i samtida fotografi. Ett samarbete mellan två kollektiv samt två fotoskolor i Helsingborg och Köpenhamn ska utmynna i gemensamma pop-up utställningar i stadens tomma butikslokaler.
Projektet är ett nytänkande och kreativt initiativ för att forma en samlingspunkt i en del av staden som är under förändring. Ambitionen är att knyta samman vatten och land genom att skapa en ny kabelbana för wakeboard och vattensport på Pixlapiren.
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00
Torsdag: 08.00 — 18.00
Fredag: 08.00 — 17.00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.