Projekt från 2020
Här är alla projekten som har beviljats stöd från Visionsfonden under år 2020.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här är alla projekten som har beviljats stöd från Visionsfonden under år 2020.
Projektet kommer uppmuntra till texter som utgår från någon av visionens fem beståndsdelar och som på ett eller annat sätt beskriver Helsingborg som stad. Writers’ Corner är en process och flera olika workshops där skrivsugna helsingborgare får utlopp för sitt skrivande.
Deltagarna är välkomna att testa olika typer av litterära former så som novell, poesi, roman eller faktabaserade texter. Projektet kommer innehålla författarbesök, skrivcirklar och stadsvandring.
Projektet vill skapa en tryggare vardag i Helsingborg för unga tjejer och transpersoner, samt att stärka och lyfta individer. Jouren vill bidra till ett mer jämställt Helsingborg, med minskat våld och förtryckande strukturer. Projektet kommer erbjuda internetbaserat stöd, via chatt- och mejlkonversationer. Volontärer kommer att hantera jouren och verka stödjande för alla sökande.
Idégivarna vill skapa en utbildning bestående av workshops som kommer introducera b.la FNs globala hållbarhets mål, barnkonventionen, definition av våld och diskriminering samt kvinnokonventionen. Målgruppen är främst kvinnor som nyligen har ankommit till Sverige och behöver information om deras rättigheter och praktiska tips. Projektet kommer erbjuda 36 utbildningstillfällen.
Projektet vill hjälpa arabisktalande i Helsingborg att integreras i det svenska samhället genom att förstå det svenska ekonomisystemet. Projektet vill informera om Sveriges skatt-, pension- och banksystem. Idégivaren kommer att skapa en YouTube-kanal där ett till två avsnitt i månaden läggs ut på ämnet. Projektet kommer också att ha samarbete med organisationen Peers Bridge och anordna 5 stycken föreläsningar till arabisktalande privatpersoner och företagare på ämnet.
Idégivarna vill motverka segregation gällande etnicitet och genus genom att arrangera en helg fylld med street kultur. Projektet kommer utspela sig vid Jutan och arrangera tävlingar och turneringar i både street basket, skate och parkour. Deltagarna på eventet kommer erbjudas att testa på de olika sporterna.
Projektet kommer göra en genussatsning för att få dit tjejer, eftersom det är en majoritet av killar som engagerar sig i föregående nämnda sporter. Projektet vill sätta Helsingborg på världskartan gällande basket.
Generellt litar svenskar på rekommendationer från landets myndigheter. Medan det däremot finns en stor osäkerhet hos Sveriges utlandsfödda, nyanlända och invandrare. Ständigt sker en jämförelse om hur hemlandet eller grannländerna hanterar situationen. Hur Sverige hanterar krisen är djupt rotad i den svenska kulturen.
Idégivarna vill arrangera sex stycken webbinarier där Helsingborgare, både svenskfödda och internationella, kan prata om Corona-krisen och kulturella skillnader. Idégivarna öppna upp till en dialog om svensk kultur och dess värderingar, men också se till att internationella Helsingborgare inte känner sig isolerade och ensamma under denna sårbara period.
Projektet kommer anordna en serie av konserter där olika musikgenrer erbjuds vid varje tillfälle. Varje konsert kommer ha 15 personer i publiken och hälften av dem kommer ha någon typ av synskada. Hela publiken kommer på ett eller annat sätt att uppleva konserten i totalt mörker. Projektet vill lyfta känslorna som Corona skapar, distansering och ensamhet, och trösta med hjälp av musik.
Corona-krisen dragit med sig fler problem, några av dem är ökat våld i nära relationer, ett större behov av grupptillhörighet och sociala interaktioner samt brist på arbetskraft under högsäsongen för byggindustrin. Projektet vill uppmana till kreativt skapande med powertools och anordna 8 workshoppar under lika många veckor.
Målgruppen är kvinnor i åldrarna 18-65 år. Deltagarna kommer få tillverka enkla möbler och andra saker för hem och fritid. Målet med projektet är att främja praktiska färdigheter hos kvinnor, stärka deras självkänsla och bidra till bättre psykiskt välmående. Projektet har 15 platser till varje workshop.
Projektet vill dokumentera platser, verksamheter och personporträtt för att berätta om Coronatiden genom fotografier. Bilderna ska spegla alla delar av samhället och lyfta den solidaritet, omtanke och kreativa lösningar som uppstått under den rådande Coronakrisen.
Av materialet vill idégivaren skapa en Open Air utställning. Utställningen kommer vara lokaliserad vid Söderscen i Furutorpsparken. En utställning för eftertanke och medskapande. Projektet kommer upprätta ett fotobås vid tre tillfällen där vem som helst kan prata inför en filmkamera under en minut och svara på en fråga relaterad till Corona. Efter utställningen klipps invånarnas svar ihop till en kortfilm. Utställningen ska vara öppet dygnet runt och erbjuda invånarna en liten bit av den kultur och möten som gått förlorat under de senaste månaderna.
Projektet vill möjliggöra för riskgrupper att få ta del av konst i tider av social distansering. Idégivarna vill skapa ett mobilt ljudkonstgalleri som ska besöka äldreboenden i Helsingborg. Genom ett mobilt utställningsrum vill projektet möjliggöra för riskgrupper att fortsätta ta del av kulturlivet samtidigt som folkhälsomyndighetens riktlinjer följs.
Projektet kommer skapa utställningen I will not make anymore boring music som en del av det mobila galleriet. Utställningen arbetar med temat skissen och kommer ställa ut ljudkonstnärer. Bakom varje musikverk finns otaliga timmar av skisser. Skisser som födde nya idéer, skisser som aldrig fick ta plats, skisser som slipades om och blev något nytt.
Projektets syfte är att motverka rasism och skapa dialog om ämnet. Projektet kommer arrangera medskapande workshops, reflektionsdialoger och utbilda workshopsledare . Dessutom kommer projektet skapa en konstutställning och workshop och en dokumentär kortfilm.
Rasism är ett angeläget ämne som har fått mer synlighet de senaste veckorna på grund av att corona banat vägen genom att utmana världens länder i samhällsskydd och skyddsnät. Projektet vill förhindra samma smärta och raseri som uppstått framförallt i USA genom att diskutera dessa känsliga frågor istället för massprotester ska ske. Målgruppen är personer mellan 16-35 år och alla olika moment i projektet kommer diskutera hur människor kan motverka rasism, prata om rasism och stå på för mänskliga rättigheter.
En podcast på engelska som introducerar nykomlingar till olika perspektiv av vår stad. Det kommer att finnas en blandning av avsnitt med praktiskt information och mer kulturella ämnen och berättelser. Podcasten kommer att vara i intervjuform och strävar efter att spela in 14 avsnitt på 20-30 minuter.
Syftet är att hjälpa invånare utan erfarenhet från Sverige genom att förbättra deras förståelse för det unika stadslivet i Helsingborg. Idégivarna ser också podcasten som ett ”bibliotek” med information som också är till hjälp för turister. Det kommer även att vara en användbar resurs för stadsmässan H22.
Shiryaevos konstbiennal syfte är att fungera som genuint kulturutbyte mellan ryska och icke ryska konstnärer. Årets biennal kan inte utföras pga COVID-19. Därför kommer det under nästa år prövas en digital variant där samarbeten sker online, och som sedan gestaltas på plats i den ryska byn Ilya. Samtidigt som satelliter till biennalen kommer att finnas utanför Ryssland. Projektet är ett experiment gällande hur man behåller ett internationellt kulturutbyte mellan regioner.
Projektet får stöd för den nordvästskånska satelliten. Satelliten kommer att utgå från projektrummet HJÄRNE i Helsingborg, där performances och en utställning kommer att äga rum. Projektet kommer att marknadsföras nationellt i Ryssland men också till den globala konstvärlden.
Projektets idégivare driver en förening som är aktiv på Rydebäck och Söder. Idégivarna ser att ungdomar har olika sociala förutsättning, som ofta är ett hinder för deras framtida utveckling. Tillsammans med Eduments Teknikhub vill projektet ge 20 ungdomar från tidigare nämnda områden en inblick i basket, entreprenörskap och innovation.
Under 12 veckor ska ungdomarna få träna basket, genomgå motivation-och ledarskapskurser och involverar sig i något av hubbens innovationsprojekt. Ungdomarna kommer få gå en introduktion till agilt tänkande. Parallellt kommer ungdomarna få arbeta med ett egen idé som på något sätt kan gynna deras framtid.
Projektets syfte är att städa Helsingborg på cigarettfimpar och snus. Idégivarna kommer starta i stadens centrala delar för att sedan ta sig vidare till resten av stadens stadsdelar. Projektet kommer organisera 25 stycken volontärer.
Alla fimpar och snusar kommer samlas ihop i en container, som kommer utgöra grunden för ett konstverk som idégivarna ska skapa av skräpet. Projektet vill att konstverket ska väcka uppmärksamhet och i bästa fall beteendeförändring hos invånarna i Helsingborg.
Tillsammans med oetablerade konstnärer i staden vill idégivaren skapa ett offentligt konstverk. Idégivaren vill med hjälp av medskapande processer arbeta fram ett konstverk gemensamt med alla personer som är aktiva i projektet. Projektet vill inkludera och sänka trösklarna för att kunna skapa konst i det offentliga rummet.
Idégivaren kommer lära ut allt ifrån placering, hållbarhet och miljöaspekter till finansiering. Projektets vision är att bygga upp självförtroende och kunskap hos oetablerade konstnärer som sedan komma gynna ut i ett mer aktiva kulturella gräsrötter i staden. Vårt Helsingborg är det första steget mot att ta fram ett nytt experimentellt offentligt konstverk, någonstans i Helsingborg.
Projekten vill skapa samhörighet genom att arbeta fram något konstnärligt, användbart och hållbart tillsammans i en grupp för områden som behöver aktiveras i Helsingborg.
Med hjälp av medskapande processer vill idégivarna skapa en känsla av trygghet och uppskattning för staden vi bor i, tillsammans med invånarna. Detta genom att tillsammans bygga en portabel lekplats. Projektet kommer aktivt arbeta med att hitta deltagare från olika samhällsgrupper för att få ett så dynamiskt och utvecklande grupp som möjlighet.
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00
Torsdag: 08.00 — 18.00
Fredag: 08.00 — 17.00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.