Projekt från 2022
Här är alla projekten som har beviljats stöd från Visionsfonden under år 2022.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här är alla projekten som har beviljats stöd från Visionsfonden under år 2022.
Projektet vill skapa en hemsida där man samlar all information om hjälp och möjligheter för personer med, samt anhöriga till personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer.
Projektet kommer att hålla i 5 workshops med tillhörande seminarium. Arrangemangens fokus kommer att ligga på hur man bygger ett företag utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Tanken är både att de som redan har företag ska kunna anpassa sig till hållbarhets tänk lite bättre, men framförallt att fånga de som ännu inte har startat sitt arbetsliv och se till att ge dem hållbarhetstänk från början.
Piloting Sustainability – Meaningful conversations about sustainability
Projektet kommer att skapa en fotoutställning i projektrummet Hjärne i centrala Helsingborg. Utställningen kommer involverar både ljud och scenografi för att fotonas berättelse ska nå fram och bli mer tillgängliga. Scenografin ska likna ett mottagningsrum, det ska finnas texter som presenterar intervjuer samt historisk fakta och inspelat ljud från en kvinnojours kuratorer.
Idégivaren kommer att bjuda in en talare som arbetar med frågor om genus och våldsutsatta kvinnor och barn. Talaren kommer att hålla en föreläsning som är öppen för alla att delta i. Materialet som ska visas är insamlat på Kvinnojouren Öresund och handlar om det aktuella läget för våldsutsatta kvinnor och barn, främst i våld i nära relationer.
Projektet är en sagobok på cirka 50 sidor som utspelar sig i Helsingborg. Bilderna skildrar fotograferade sevärdheter och illustrerade karaktärer. Läsare följer den unga häxan Lilora och hennes vän Ennie, som av misstag transporteras till ett alternativt Helsingborg fyllt med övernaturliga figurer och beger sig på ett äventyr för att hitta vägen hem.
Projektet riktar sig till barn mellan 2-6 år och barnfamiljer som är intresserade av utomhusutflykter. Projektet kommer att uppmuntra till och underlätta val av platser att besöka i Helsingborg, öppna upp för alternativa besöksdestinationer i Helsingborg. Idégivarna kommer att trycka ca 400 ex av boken och dela ut den lokalt i Helsingborg, alltifrån kulturintresserade privatpersoner till förskolor, grundskolor och fritidsverksamheter. Projektet kommer också ordna en avslutande utställning där boken uppmärksammas och delas ut.
Idégivaren är utbildad barnskötare och småbarnspedagog, samt snart certifierad föräldra- och familjecoach, hon vill skapa ett starkare ”community” genom att förvandla förskolan till en gemensam mötesplats. Idégivaren kommer att hålla seminarier och workshops med pedagoger och föräldrar, både separat och gemensamt. Idégivaren hoppas att hon ska skapa en bättre, mindre dömande mötesplats för föräldrar och pedagoger på förskolan.
Projektidén är att skapa en lekfull och värdeskapande innovation som bjuder in Helsingborgarna att upptäcka möjligheterna och även utmaningarna som finns i havet. Genom en trampbåt som byggs om till att filtrera vatten och plocka upp de toxiska algerna i takt med att man trampar kan alla få chansen att bidra till ett renare Öresund.
Båten ska även verka som en ”Marina Explorer”, en båt som ska vara utrustad med fast-sittande marinbiologiska verktyg för kunna att göra spännande upptäckter i havet, samt information & inspiration om alger. Det ska även finnas håvar för att kunna samla upp skräp. Kanske är det så att det kostar en slant att låna den, men att det är gratis om man lyckas att fylla en behållare med skräp man hittat i havet eller på land för att skapa en rolig challenge faktor.
Projektet kommer att utbilda fem kvinnor med utländsk bakgrund som har intresse av matlagning, kök och 3D design. Kvinnorna kommer få testa att skriva ut med en 3D mat-skrivare samt hur man förbereder hållbart tryckmaterial med närodlade ingredienser. Projektet avslutas med en utställning.
Tanken är att det som skapats ska säljas och att deltagarna får ta del av pengarna som genereras. Förhoppningen är att projektet ska ge kvinnorna som deltar mer kunskap om och kring miljövänlig innovation och skapandet av en hållbar framtid och på så vis bidra till ökad integration.
Ett språkcafé i Helsingborg som hålls varannan tisdag där Helsingborgs studenter har möjlighet att mellan klockan 17-19 komma och samtala med andra studenter. På caféet kommer olika bord med flaggor att ställas ut, där man enkelt kan hitta den grupp av studenter vars språkintresse är liknande ens egna.
På caféet kan studenter mötas och diskutera deras utbildning, men också mer avslappnade och fritidsinriktade ämnen. Projektet riktar sig mot studenter i Helsingborgsstad som är intresserade av att lära sig nya språk och knyta viktiga kontakter för framtiden, både för deras kommande karriärer och deras sociala liv i Helsingborg.
Idégivaren är en miljökonstnär och vill hålla i öppna workshops där man får lära sig att skapa s.k. ”environmental art”. Målgruppen är alla, men projektet kommer aktivt att bjuda in scout- och fritidsledare och konstnärer som är intresserade av platsspecifik konst i naturen.
Idégivare hoppas att projektet ska hjälpa deltagarna att få upp ögonen för konstformen och att arbetet ger dem insekter om vad ett hållbarhetsperspektiv är och naturens ursprungliga tillstånd. Tanken är att processen ska fotograferas och visas upp på en avslutande utställning av projektet.
Varje år lämnas enorma mängder funktionella produkter in på återvinningscentraler runt om i Sverige. Projektets syfte är att stödja, uppmuntra och underlätta för konsumenterna i Helsingborg att fortsätta använda sina funktionsdugliga produkter. En del av projektet består därför av att ta reda på vilka användbara saker invånarna i Helsingborg inte längre vill behålla och varför. Projektet vänder sig direkt till konsumenterna för att skapa samverkan, belysa våra konsumtionsmönster och bidra till resurseffektivitet och minskade utsläpp.
Föreningen WOW (Women On Wednesday) har utvecklat en framgångsrik modell för integration och hur man hjälper kvinnor med utländsk bakgrund till arbete. I projektet kommer idégivarna att testa en ny rekryteringsmetod för WOWs OneGoal, en strukturerad en-till-en process som hjälper kvinnor med utländsk bakgrund att gå från arbetslöshet till arbete.
Idégivaren samarbetar med stadsdelsmammorna och flera andra förvaltningar inom staden för att utveckla en flerspråkig hemsida med fokus på utveckling och inkludering av helsingborgarna i staden. På hemsidan kommer man bland annat hitta information om stadsdelsmammornas olika uppdrag, utbildningar och intressanta artiklar/bloggar. Hemsidan ska också tillhandahålla en chatt och vägledning vidare till olika myndigheter.
Projektet är till för dig som är mellan 15-18 år och vill vara med och samskapa i en pilotgrupp för empowerment, självledarskap och inre välmående. Tillsammans utforskas enkla och kraftfulla verktyg för avslappning, och hur man kan omvandla energin i negativa tankar och känslor till lösningsfokus. Det är ett projekt där du är med och sätter agendan, utforskar dina styrkor och drömmar, och är en del av lösningen.
Projektet vill engagera barn i deras närsamhälle med frågor som berör dem nu och i framtiden. Man vill uppmuntra till läsning och skrivning samt skapa plattformar där barn kan göra sina röster hörda. Genom MiniBladets reporterskola kommer man engagera barn och utbilda dem för att bli minireportrar.
Idégivarens plan är att skapa en årlig tävling med temat Min bild av Helsingborg. Tävlingen engagerar barn, som med journalistiska metoder och verktyg, undersöker, beskriver och berättar om den skapande, pulserande och balanserade staden.
Hjärnan kan vara en nyckel till framgång, men den kan också vara din svåraste motståndare. Projektet går ut på få ungdomar att inse att de behöver ”Träna sin hjärna”. Idégivaren vill ta fram en modell där hans erfarenheter och kunskaper kan inspirera ungdomar att arbeta mot sina mål, förstå sig själva och må bättre.
Målgruppen för pilotprojektet är en juniortrupp i fotboll (killar 15-19 år) och deras tränare/ledare. Ambitionen är att skapa en modell som dels kan användas av andra lag i föreningen men även i andra föreningar framöver. Idégivaren har valt att nå ut till ungdomarna via deras passionerade intresse – där de på ett annat sätt är mottagliga för information kring vissa ämnen.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin
Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00
Torsdag: 08.00 — 18.00
Fredag: 08.00 — 17.00
Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.