Konstnärlig tunnel på Adolfsberg förenar generationer och skapar lokal stolthet

”Vi var, vi är, och vi blir”. Den konstnärligt utsmyckade gång- och cykeltunneln mellan Rosengården och Adolfsberg symboliserar områdets historia, nutid och framtid. Genom ett samarbete över gränserna har tunneln förvandlats från en grå och trist passage till ett upplyst och färgsprakande konstverk. Helsingborgs stad, elever från Vittra Adolfsberg, seniorer i området samt konstnärerna Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm har tillsammans gjort detta möjligt. Projektet visar hur konst och samverkan kan bidra till ökad upplevd trygghet, gemenskap och lokal stolthet.

En betonggrå, nedklottrad och dunkel gång- och cykeltunnel mellan Rosengården och Adolfsberg upplevdes otrygg. Det fanns ett behov av att göra tunneln gladare och mer upplyst. Utifrån temat ”Arbete och sysselsättning” fick konstnärerna Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm i uppdrag att knyta ihop platsens historia med nutid och framtid i en kreativ medskapandeprocess med barn och seniorer från området.

Samarbetet inleddes med en förfrågan till rektorn på Vittra Adolfsberg, som snabbt engagerade elever och lärare. Idén var att skildra barnens fritidsintressen i tunneln. Konstnärerna Ingrid och Björn besökte klassrummen, där barnen skissade sina första idéer. Så småningom fotograferades dem när de utförde sina aktiviteter, något som skapade både glädje och förväntan inför konstverket som skulle bli en del av deras område.

”Det har varit en fantastisk resa att skapa detta verk tillsammans med elever från Vittra Adolfsberg.” Björn Carnemalm, konstnär

Konstverket – ”Vi var, vi är, och vi blir”

Från första skiss till färdigsmyckad tunnel ett år senare, knyter nu konstverket samman olika generationers berättelser. Tunnelns väggar pryds av 15 färgstarka mosaiktavlor som skildrar elevernas fritidsaktiviteter – från att läsa och spela pingis till att åka skateboard och sticka.

– Det har varit en fantastisk resa att skapa detta verk tillsammans med elever från Vittra Adolfsberg och att se hur deras liv och intressen blivit en del av det som nu pryder tunnelns väggar, säger konstnären Björn Carnemalm.

Titeln ”Vi var, vi är, och vi blir” är också en hyllning till Adolfsbergs historia. Mosaikens färger som är i toner av gult, rött och orange, är inspirerade av 1970-talet. På marken har seniorernas minnen från områdets tidigare frukt- och bärodlingar förevigats i sju mosaikplattor, som påminner om tiden innan miljonprogrammets omvandling av landskapet 1964.

– Innan här var bostäder fanns bara jordbruksmark. Seniorerna i området har bidragit med värdefulla minnen från den här tiden, berättar Josette Dahlin, landskapsarkitekt och projektledare.

En stolthet över sitt närområde och för varandra

Projektet är mer än bara en gång- och cykeltunnel. Det är ett exempel på hur konst och samarbete över gränser skapar en gemensam stolthet.

– Det här handlar inte bara om att smycka en tunnel, utan att skapa en plats som knyter människor samman, där områdets historia får möta framtidens berättelser, säger landskapsarkitekt Josette Dahlin, som drivit projektet från start till mål.

”Att eleverna som bor här får lov att medverka till att platsen utvecklas och blir finare, innebär ju att de känner sig sedda, betydelsefulla och framför allt stolta över sitt Adolfsberg.” Emma Olsson, pedagog på Vittra Adolfsberg

För eleverna på Vittraskolan har projektet varit en chans att göra sina röster hörda.

– Projektet har stärkt elevernas band till sitt närområde. Att eleverna som bor här får lov att medverka till att platsen utvecklas och blir finare, innebär ju att de känner sig sedda, betydelsefulla och framför allt stolta över sitt Adolfsberg, säger Emma Olsson, pedagog på Vittra Adolfsberg.

Menekse är en av eleverna som är avbildad i tunneln. Hon berättar att hon har passerat den här tunneln varje dag ända sedan hon var bebis eftersom hon bor i närheten.

”Jag är med på den första bilden där jag läser en bok – jag älskar att läsa!” Menekse, elev på Vittra Adolfsberg

– Innan var tunneln tråkig och det fanns fula ord på väggarna. Nu har den blivit mycket finare med många härliga färger. Jag blir glad när jag går här och ser mina vänner på väggarna. Jag är med på den första bilden där jag läser en bok – jag älskar att läsa! Att jobba med konstnärerna var jätteroligt; vi ritade och tog foton av varandra. Det var den bästa dagen jag varit med om i skolan, säger Menekse, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg.

Menekses klasskamrat Edvin delar samma glädje:

– Det känns magiskt att få ha varit med. Familjen är så stolt över mig. Det känns extra roligt att få visa upp en bild i tunneln när jag spelar borttennis, som jag älskar.  Konstnärerna har gjort ett väldigt bra jobb, det har varit roligt att jobba ihop allihop, även med pedagogerna, säger Edvin, elev i årskurs 6 från Vittra Adolfsberg.

Edvin, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där han spelar pingis. Edvin, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där han spelar pingis. Edvin, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där han spelar pingis. Edvin, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där han spelar pingis. Edvin, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där han spelar pingis. Edvin, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där han spelar pingis.

Edvin, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg

Menekse, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där hon läser en bok. Menekse, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där hon läser en bok. Menekse, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där hon läser en bok. Menekse, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där hon läser en bok. Menekse, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där hon läser en bok. Menekse, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, vid mosaik där hon läser en bok.

Menekse, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg

Maram, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, framför mosaik i tunneln. Maram, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, framför mosaik i tunneln. Maram, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, framför mosaik i tunneln. Maram, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, framför mosaik i tunneln. Maram, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, framför mosaik i tunneln. Maram, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg, framför mosaik i tunneln.

Maram, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg

Konstärerna Björn Carnemalm och Ingrid Sandsborg framför den färdiga tunneln. Konstärerna Björn Carnemalm och Ingrid Sandsborg framför den färdiga tunneln. Konstärerna Björn Carnemalm och Ingrid Sandsborg framför den färdiga tunneln. Konstärerna Björn Carnemalm och Ingrid Sandsborg framför den färdiga tunneln. Konstärerna Björn Carnemalm och Ingrid Sandsborg framför den färdiga tunneln. Konstärerna Björn Carnemalm och Ingrid Sandsborg framför den färdiga tunneln.

Konstnärerna Björn Carnemalm och Ingrid Sandsborg

Emma Olsson, pedagog på Vittra Adolfsberg, vid mosaik av person som stickar. Emma Olsson, pedagog på Vittra Adolfsberg, vid mosaik av person som stickar. Emma Olsson, pedagog på Vittra Adolfsberg, vid mosaik av person som stickar. Emma Olsson, pedagog på Vittra Adolfsberg, vid mosaik av person som stickar. Emma Olsson, pedagog på Vittra Adolfsberg, vid mosaik av person som stickar. Emma Olsson, pedagog på Vittra Adolfsberg, vid mosaik av person som stickar.

Emma Olsson, pedagog på Vittra Adolfsberg

Projektledare Josette Dahlin vid mosaik av person som stickar. Projektledare Josette Dahlin vid mosaik av person som stickar. Projektledare Josette Dahlin vid mosaik av person som stickar. Projektledare Josette Dahlin vid mosaik av person som stickar. Projektledare Josette Dahlin vid mosaik av person som stickar. Projektledare Josette Dahlin vid mosaik av person som stickar.

Josette Dahlin, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen

Ett konstverk som ska delas med framtida generationer

Konstnären Ingrid Sandsborg berättar att hon hoppas att konstverket ska få finnas kvar länge och kunna njutas av framtida generationer.

– För att skapa ett så hållbart konstverk som möjligt valde vi kakel och mosaik som är tåliga material och inte lika känsliga för sabotage. Till skillnad från exempelvis målningar, säger Ingrid Sandsborg.

”Det roliga är att allt det här kommer finnas kvar i framtiden så att man kan visa för andra.” Edvin, elev på Vittra Adolfsberg

Det är tydligt att barnen redan nu har reflekterat över vilket avtryck de lämnat i tunneln.

– Jag tänker mycket på att jag kommer att kunna se mig själv i tunneln även när jag är vuxen. Om jag får barn så kan de se mig här när jag var liten och läste, säger Menekse.

– Det roliga är att allt det här kommer finnas kvar i framtiden så att man kan visa för andra, säger Edvin.

Pedagogen Emmas stolthet över sina elever lyser i ögonen.

– Från att ha sett barnen skissa på ett papper till att nu stå här och ta del av det här fantastiska resultatet. Ja, jag säger bara wow! Nu hoppas vi att det ska bevaras och hållas lika fint hela tiden, säger Emma.

”Det känns som att det verkligen är vi som är här!” Maram, elev på Vittra Adolfsberg

Någon som inte är avbildad i tunneln är eleven Maram.

– Jag är inte med på någon av bilderna, men det känns så fint att se mina vänner på väggen. Det är jätteroligt att cykla förbi och se alla färger och vad folk gillar att göra. Det känns som att det verkligen är vi som är här! Det har också varit jättekul att samarbeta med klassen och lära mig mer om hur staden fungerar. Jag tycker att tunneln har blivit jättefin, och om jag får barn i framtiden kommer jag berätta för dem att jag var med och bidrog till den, säger Maram, elev i årskurs 6 på Vittra Adolfsberg.

”Det här projektet ligger mig så otroligt varmt om hjärtat.” Josette Dahlin, projektledare

Projektledare och landskapsarkitekt Josette Dahlin berättar att hon är stolt över alla som varit med på resan, från start till slut.

– Jag vill tacka konstnärerna, barnen från Vittra Adolfsberg, seniorna från området och Ekblads kakel som i ur och skur fått upp alla plattorna. Sist men inte minst, tack till NCC som har hållit rent och prydligt under tiden. Det här projektet ligger mig så otroligt varmt om hjärtat, avslutar Josette.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.