Krav på dig för att få ekonomiskt bistånd

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd ska du göra vad du kan för att bidra till din försörjning. Det handlar bland annat om att aktivt söka arbete, komma till aktiviteter och möten, och se studier som en väg mot arbete.

När du ansöker om ekonomiskt bistånd hjälper vi dig att du snarast möjligt blir självförsörjande. Vårt arbete handlar om att bevilja dig rätt ekonomiskt bistånd, men också att hjälpa dig så att du inte behöver ha biståndet.

För att vi tillsammans ska lyckas, ska du:

Komma på avtalade aktiviteter och möten samt följa planeringar

Ha en uppdaterad handlingsplan och aktivt delta i en planering tillsammans med en guide på arbetsmarknadsförvaltningen. Det innebär att du ska delta i aktiviteter och möten som du och din guide kommer överens om. I vårt digitala verktyg (Skills) kan du enkelt följa din närvaro i olika aktiviteter och få en överblick över din utveckling. Om du inte kan komma till din aktivitet måste du meddela frånvaro innan aktiviteten börjar för att inte påverka rätten till ekonomiskt bistånd.

Se studier som ett alternativ att nå ett arbete och aktivt undersöker utbud av vuxenutbildningar

Studier är en möjlighet att nå ett jobb. Många arbetsgivare söker efter kompetens och därför har vi skapat utbildningar som ger dig den kompetensen. Du kan till exempel läsa till ett yrke och utbilda dig mestadels på en arbetsplats. Inom ett år kan du få ett jobb.

Skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen

Du har kontinuerlig kontakt med din arbetsförmedlare, aktivt söker arbete och följer din planering med Arbetsförmedlingen. Du kan även söka en arbetsmarknadsutbildning hos arbetsförmedlingen.

Redovisa att du aktivt söker arbete

Som arbetssökande ska du söka alla arbeten som finns inom pendlingsavstånd och upp till dina kvalifikationer, samt de arbeten du har erfarenhet av. Det finns inget fastställt antal sökta arbeten som gräns, men du måste kunna redovisa att du är aktivt arbetssökande. Det är viktigt att du skriver ner alla arbeten som du sökt.

Du kan helt eller delvis få avslag på din ansökan om ekonomiskt bistånd

Om du tackar nej till ett arbete, tackar nej till en arbetsmarknadsåtgärd* eller inte bedöms vara aktivt arbetssökande kan din rätt till ekonomiskt bistånd ifrågasättas. Du riskerar då att helt eller delvis få avslag på din ansökan om ekonomiskt bistånd.

Du ska delta i de aktiviteter och möten som du och din guide kommer överens om, och som boka i vårt digitala verktyg Skills. Du måste alltid meddela om du inte kan komma till en aktivitet eller ett möte för att inte påverka din rätt till ekonomiskt bistånd.

* Arbetsmarknadsåtgärder kan exempelvis vara jobb- och utvecklingsgarantin, praktik, arbetsrehabiliterande åtgärder och svenskundervisning. Kommunen kan även remittera dig för sysselsättning vilket kan innebära praktik eller verksamhet som höjer din kompetens.

Vid nedsatt arbetsförmåga

Du som har nedsatt arbetsförmåga (helt eller delvis) och inte kan söka arbete eller arbeta på grund av hälsoskäl, ska ha ett aktuellt läkarintyg som bekräftar det. Intyget ska du skicka till din guide på arbetsmarknadsförvaltningen.

Om du av andra orsaker inte kan arbeta ska du tala om detta för din guide.

Föräldraledig

Om du är föräldraledig ska du:

  • ta ut full föräldrapenning via försäkringskassan (sju dagar per vecka med full ersättning),
  • sätta ditt barn i kö till barnomsorg (vid 8 månaders ålder),
  • söka arbete (börja innan barnet fyllt 1 år).

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.