Tropiskt i tunneln mellan Närlunda och Gåsebäck

Varje år gör Helsingborgs stad om tunnlar för att öka tryggheten. Konstnären Dan Sapunar vann årets tävling och förvandlade i augusti 2020 en gång- och cykeltunnel under Malmöleden till ett tropiskt paradis med färgrika fält och fina fågeldetaljer.

Så här såg konstnären Dan Sapunars skiss ut på hur tunneln skulle se ut när den var färdigmålad.

Så här såg tunneln under Malmöleden ut innan den målades.

Våren 2020 anordnade Helsingborgs stad en tävling som gick ut på att få måla om gång- och cykeltunneln under Malmöleden mellan Närlunda och Gåsebäcksvägen. Av cirka 30 inkomna tävlingsförslag utsåg en jury tre finalister, vars förslag ställdes ut i den aktuella tunneln. Allmänheten fick rösta bland finalisternas förslag och vinnaren blev konstnären Dan Sapunar med sitt förslag Tropiska tunneln, med färgrika stora fält och fina fågeldetaljer.

De två andra förslagen som tog sig till finalen kom från Björn Svensson och Sceb Ollio. Tack till alla som deltog deltog i tävlingen och i omröstningen av vem som skulle få måla tunneln!

Dan Sapunar målade tunneln under cirka en vecka i slutet av augusti 2020.

Så här gick tävlingen till

  • Tävlingen gällde gång- och cykeltunnel under Malmöleden, mellan Närlunda och Gåsebäcksvägen (se kartan nedan).
  • Till och med 17 maj 2020 kunde alla som ville lämna in förslag till motiv. Enskilda personer och en grupp av personer kunde skicka in förslag som skulle bestå av en skiss, beskrivning och/eller en idépresentation om hur tunneln skulle kunna målas om. Se bild med mått och rityta.
  • En jury som bestående av invånare och konstkunniga valde sedan ut tre finalister.
  • De tre finalbidragen ställde vi i tunneln i juni, där allmänheten fick rösta fram vinnaren.
  • Vinnaren får uppdraget att måla tunneln och 30 000 kronor exklusive moms att göra detta för, plus material och eventuella andra omkostnader.
  • Konstverket målas i slutet av augusti.

2019 fick graffitikonstnären Christofer ”Sagie” Svedjeby uppdraget att måla om gång- och cykeltunnlarna under Oljehamnsleden mot Gåsebäck, efter att ha vunnit en liknande tävling.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?