Nu sätter vi ljuset på Söder

Gatumiljö med cyklist och person på elsparkcykel på Söder i Helsingborg
Bild från Söder. Foto Lotta Wittinger.

Helsingborgs stad arbetar aktivt och systematiskt för ett tryggare och säkrare Helsingborg sedan flera år tillbaka i olika stadsdelar och bostadsområden. Nu sätter vi ljuset på Söder, när den fyra meter höga lampan som symboliserar stadens trygghetsarbete flyttar till Söder från Mariastaden. Träffa oss där 2 april eller lämna dina synpunkter digitalt senast 28 april.

Söder skiljer sig på många sätt från andra stadsdelar i Helsingborg och ord som färgglatt, doftrikt, stämningsfullt och folkvimmel förekommer ofta när folk beskriver Söder. I stadens trygghetsdialoger framkommer också att många invånare upplever Söder som otryggt. Enligt Polisens trygghetsmätning 2024 har känslan av otrygghet och oro över att vara ute ensam kvällstid gått upp lite på Söder mellan 2023 och 2024, medan utsatthet för brott, oro för överfall eller misshandel, samt observerad narkotikaförsäljning har gått ner. Upplevelsen av nedskräpning håller i sig på Söder, trots att den generellt har gått ner i Helsingborg. Därför väljer vi nu att sätta ytterligare fokus på att förbättra trivseln och upplevelsen av Söder.

Träffa oss vid lampan 2 april eller lämna dina synpunkter digitalt

Det händer mycket på Söder. Söndag 2 april 2025 klockan 16.00-19.00 finns vi på plats vid Lampan, som står i korsningen Nytorgsbacken och Gasverksgatan. Vi berättar om allt som är på gång och lyssnar in hur du som bor och rör dig på Söder upplever området .

Du kan också lämna dina synpunkter digitalt

Samverkan nyckeln till framgång

– Trygghet och trivsel är en jätteviktig fråga, inte minst på Söder där vi har arbetat väldigt strukturerat och systematiskt under lång tid. Där är samverkan mellan olika aktörer nyckeln till framgång och det samarbetet som redan finns mellan näringsidkare, fastighetsägare, Hbg City, Polisen och Helsingborgs stad, samt de boende i stadsdelen är helt avgörande för att vi ska lyckas i trygghetsfrågorna framåt, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborgs stad.

Inom projektet Älskade Söder arbetar vi exempelvis med platssamverkan för att stärka gemenskapen på Söder. Furutorpsplatsen fylls av liv hela sommarhalvåret med event och iniativ från invånare på Söderscen, Söderrummet är en mötesplats på Gustav Adolfs torg och stadens Södervärdar för dialog och samverkar med både invånare och fastighetsägare för ökad renhållning. Söder har även fått en Purple Flag-certifiering för arbetet med att skapa en jämställd, trygg och attraktiv stad med ett varierat utbud och aktiviteter för alla även efter klockan 17. Vi jobbar också med trygghetsvärdar, ordningsvakter och förebyggande insatser till barn och unga som riskerar hamna i kriminalitet.

Mycket har hänt i stadsmiljön på Söder

De senaste åren har det hänt mycket på Söder. Helsingborgs stad har byggt om gator, torg och vägar, breddat och säkrat cykelvägar och förbättrat gångstråk. Flera lekplatser har rustats upp, parker och mötesplatser fått mer grönska, belysning har utökats på ställen som tidigare har upplevts mörka, buller har minskat på Södra Stenbocksgatan och antalet skräpkorgar har ökat. Vi har även byggt om och anpassat busshållplatser för den nya HelsingborgsExpressen 2 som börjar köra i juni 2025.

Bakgrund

Helsingborgs stad har sedan flera år arbetat systematiskt aktivt för ett tryggare och säkrare Helsingborg. Handlingsplan för trygghet i stadsmiljön 2024-2030 sätter ytterligare fokus på trygghetsfrågorna. Vi genomför regelbundet trygghetsdialoger i olika stadsdelar, både genom fysiska träffar, enkäter och samtal för att lyssna in helsingborgarnas upplevelser av stadsmiljön. Det använder vi som underlag i våra prioriteringar i arbetet för ökad trygghet i stadsmiljön i hela Helsingborg. Det kan exempelvis handla om att vi bygger om och rustar upp slitna platser. Vi tillför även bättre belysning, renhållning och mer grönska, lek och aktiviteter. Vi jobbar också med trygghetsvärdar, ordningsvakter, platssamverkan och förebyggande insatser till barn och unga som riskerar hamna i kriminalitet.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.