Helsingborg ska bli klimatneutralt till 2030
Helsingborg är en av 100 utvalda städer i EU som ska gå före i arbetet med att ställa om för att bli klimatneutrala. Det innebär att vi ska lyckas bli klimatneutrala senast år 2030.
För att lyckas ställa om krävs omfattande insatser från politiker, invånare och företag. Vi måste arbeta hårt och vi måste arbeta tillsammans. Vi har satt upp ett tufft mål, men vi kommer att lyckas om vi hjälps åt.
Och vi i Helsingborg har faktiskt redan kommit en bra bit på vägen. Vi har laddningszoner för tunga fordon, miljözon i city och projekt för att minska matsvinnet i bland annat skolor. Det är bara några av de åtgärder som Helsingborg har vidtagit i syfte att förbättra klimatet. Men vi har gjort, och kommer att behöva göra, mycket mer.
Vad innebär det att vara klimatneutral?
År 2030 ska Helsingborgs nettoutsläpp av växthusgaser vara noll. Enligt stadens klimat- och energiplan innebär det att alla utsläpp som sker inom kommunens gränser ska ha minskat med 85 procent jämfört med år 1990. Utsläppen kommer från transporter, el och fjärrvärme, uppvärmning, industri, arbetsmaskiner, jordbruk och avfall.
Utsläppen på 15 procent som finns kvar kan vi kompensera med hjälp av tekniska och biologiska kolsänkor som fångar upp och binder koldioxid från atmosfären. En teknisk kolsänka är till exempel en CCS-anläggning (som Öresundskraft planerar att bygga vid Filbornaverket). Biologiska kolsänkor är till exempel träd och växter.
Mycket av de vi konsumerar har producerats i andra delar av världen. Det innebär att utsläppen från produktionen räknas till andra platser i världen och inte Helsingborg. De utsläppen kallas för konsumtionsbaserade utsläpp. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att få ner de konsumtionsbaserade utsläppen till en så låg nivå som möjligt, genom förändrad konsumtion.