Vinnare av miljöpriset 2019

Vem skulle kunna ana att det låg 23 stycken el-sparkcyklar på botten i Norra hamnen? Eller att stora mängder fimpar följde med dagvattnet ut i Öresund? Dykare från Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen har under många år städat stadens hamnar. I slutet av november tog klubben emot Helsingborgs stads miljöpris för sitt arbete.

Jonny Magnusson och Fredrik Pålsson från Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen tar emot årets miljöpris av miljönämndens ordförande Johan Vesterlund och miljödirektör Henrik Frindberg.
Jonny Magnusson och Fredrik Pålsson från Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen tar emot årets miljöpris av miljönämndens ordförande Johan Vesterlund (till vänster) och miljödirektör Henrik Frindberg (till höger).

Idag har klubben cirka 200 medlemmar i olika åldrar. Klubbens kärna är dock ungdomsverksamheten. I över 16 år har klubben ordnat städdagar där medlemmar tillsammans städar både på land och i hav.

– Att få stadens miljöpris är stort, för en liten klubb som oss. Vi kämpar verkligen för att få så många ögon som möjligt under vattnet för att visa hur det står till där nere, säger Fredrik Pålsson, ordförande i Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen.

”Syns ju inte på land”

Att dyka är nästan som att befinna sig ute i rymden, i varje fall om man frågar Fredrik och dykaren Jonny Magnusson. Men den drömlika upplevelsen förvandlas allt för ofta till något mer av en mardröm, när havsbottnen blir till en papperskorg.

– När man ser el-sparkcyklar nere på havsbottnen så tänker man, jaha, ska jag ta upp dem idag eller imorgon? För man vet att ingen annan kommer att dra upp dem. Det syns ju inte för alla uppe på land, säger Jonny Magnusson.

Dykare från Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen.
Foto: Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen

Omedveten nedskräpning

Han upplever att klubben hittar helt andra saker på botten idag än för några år sedan.

– I början såg vi att folk medvetet dumpade skräp och saker i havet. Mycket av det som vi hittar idag har hamnat i havet av misstag. Det kan till exempel handla om take away-muggar som folk lämnat på kajen och som blåser i, säger Jonny Magnusson.

Priset delades ut under en näringslivsfrukost den 26 november på hotell Marina Plaza, som anordnades i samarbete med Företagarna i Helsingborg.

Juryns motivering:

Under 16 års tid har ni städat havsbotten och visar år efter år hur havet  blir en slutdestination för mänskliga aktiviteter. Ni lyfter vikten av att ta vara på livet under ytan och visar hur sårbart havet är. Ni är en förebild för hur den ideella sektorn kan bidra till en hållbar stad. Ett bevis på att Helsingborg verkligen behöver samarbeten med ideella krafter för att hjälpas åt med våra gemensamma utmaningar.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.