Vinnare av miljöpriset 2022

Helsingborgarnas klimatavtal och Elis Textil Service vinner Helsingborgs stads miljöpris 2022. Båda inspirerar och lyfter klimatfrågan.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Cirkulär affärsmodell minskar miljöpåverkan

Elis Textil Service erbjuder textil- och hygienlösningar åt företag och industrier. De arbetar efter en cirkulär affärsmodell. Det innebär att de hyr ut, tvättar och lagar textilier åt sina kunder – om och om igen. I en bransch med stora utmaningar visar de att det går att förena miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.

– Att vi får den här utmärkelsen blir ett kvitto på att det vi gör spelar roll, säger Betty Rosenlind, platschef på Elis Textil Service i Helsingborg.

Företaget var också först i Sverige med att leverera textiler med eldrivna lastbilar, och var ett av de första företagen att skriva under Helsingborgs klimatavtal med målet att vara klimatneutrala 2030. Betty Rosenlinds råd till företag som vill göra liknande satsningar är att nyttja andras kunskap och att nätverka.  

– Vi har inte tid att uppfinna alla lösningar själva, utan använd den kunskapen som finns, oavsett om det gäller en aktör inom din egen bransch eller från en annan sektor. Våra dörrar är alltid öppna och ni är välkomna när som helst, säger Betty Rosenlind.

”Vi ville göra det möjligt för helsingborgare att vara med och påverka”

Sedan 2020 har Helsingborgarnas klimatavtal arbetat för att Helsingborg ska bli en grönare stad och uppnå klimatmålen. De anordnar möten, dialoger och workshops som ger fler möjligheten att engagera sig.

– Vi startade det framför allt för att vi ville göra det möjligt för helsingborgare att vara med och påverka och göra skillnad för att kunna skapa en hållbar stad, säger Hanna Bergström, en av initiativtagarna till Helsingborgarnas klimatavtal.

Alla helsingborgare kan skriva på avtalet. De som skriver på väljer själva en förändring de vill göra i sin vardag för att leva mer hållbart. Det kan vara att äta mer vegetariskt, resa kollektivt, konsumera mindre och köpa secondhand. Initiativtagarnas råd till de som vill göra mer är att hitta likasinnade, exempelvis genom att söka sig till föreningar och organisationer.

– Det finns mycket gemenskap och stöd att hitta där. Det är när vi organiserar och blir en stor massa som vi verkligen kan påverka och göra skillnad, säger initiativtagare Rebecca Arfwedson.

Juryns motivering:

Elis Textil Service

Elis Textil Service är en föregångare inom företagsvärlden med en cirkulär affärsmodell för hur textilier kan återvinnas eller återanvändas. Företaget är en sann inspiratör för vår tid och inte minst för textilbranschen som har stora utmaningar inom textilåtervinning och avfall. Elis visar på att det går att förena en miljö-, social- och ekonomiskt hållbar utveckling inom sin verksamhet genom att arbeta mot de skarpa cirkulära och klimatneutrala mål de satt för 2030. De har tydliga mål som är kopplade till hälsa, säkerhet och jämställdhet för att förbättra arbetsmiljön för alla anställda i hela leverantörskedjan.

Helsingborgarnas klimatavtal

I en tid då omställning är på mångas läppar behövs initiativ likt Helsingborgarnas klimatavtal som möjliggör för invånare att tillsammans driva opinion och signalera till politiken att ta klimatfrågan på allvar. Helsingborgarnas klimatavtal går helt i linje med EU:s strategiarbete för att uppnå klimatneutralitet, vars önskan är att se fler och nya sätt för invånare att bli aktiva i omställningsarbetet. Genom möten, dialoger och events är verksamheten en viktig aktör för att Helsingborgs stad ska nå ambitionen om att bli klimatneutral 2030 och för att nå målet om hållbar konsumtion till 2045.

Pressmeddelande om Helsingborgs stads miljöpris 2022 (mynewsdesk).

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.