Vinnare av miljöpriset 2021

Martin Krokstorp vinner Helsingborgs stads miljöpris 2021 för sitt arbete med ett hållbart jordbruk som binder kol och återför näring till jorden. Han och Krokstorps gård är en svensk föregångare inom jordbruksmetoden Conservation agriculture.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

– Vi är väldigt stolta och glada över det här priset på gården. Det sporrar oss att fortsätta utveckla jorden och fastigheten i många generationer till. Personligen ger miljöpriset även ett erkännande om att vi är på rätt väg och att vi har Helsingborg och helsingborgarna med oss, säger Martin Krokstorp.

Runt Krokstorps gård utanför Påarp står fälten gröna och de sista blommorna vajar långt in i november. Några planer på att på att plöja upp jorden inför nästa odlingssäsong finns inte.

”Vi odlar inte växterna längre, vi odlar jorden”

Jordbruksmetoden kallas Conservation agriculture och handlar om att röra jorden så lite som möjligt, att växla mellan olika grödor och att täcka jorden med grönska så stor del av året som möjligt. På sätt binds mer kol i marken genom växterna, samtidigt som jorden får mer näring som ger ett bättre mikroliv och en ökad bördighet till nästa gröda.

Genom att låta jorden vila under senhösten och vintern har gården dessutom halverat arbetstiden i fält och dieselförbrukningen i maskinerna. Nästa gröda sås i resterna av skörden.

– Vi odlar inte växterna längre egentligen, vi odlar jorden. Det är den som är grundförutsättningen för att vi långsiktigt ska kunna fortsätta med livsmedelsproduktion på gården, säger Martin Krokstorp.

Juryns motivering:

Martin Krokstorp och Krokstorps gård är en svensk föregångare inom Conservation agriculture. En jordbruksmetod som ger multifunktionella ekosystemtjänster, jämfört med hur jordbruksmark traditionellt odlas och brukas. Metoden binder bland annat in kol och återför näring till jorden. Utöver detta har gården också återskapat våtmarker och deltagit i Helsingborgs innovationsarbete kring återvinning av fosfor från avloppsvatten. Martin och Krokstorps gård flyttar med kunskap och öppenhet fram bilden av vad ett hållbart jordbruk kan vara: ett jordbruk som bidrar till minskade miljö- och klimatsutsläpp och ökad kolinbindning.

Pressmeddelande om Helsingborgs stads miljöpris 2021 (mynewsdesk)..

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.