Frågor och svar om ekonomiskt bistånd
Här hittar du svar på vanliga frågor om ekonomiskt bistånd, som tidigare kallades försörjningsstöd, socialbidrag.
Här hittar du svar på vanliga frågor om ekonomiskt bistånd, som tidigare kallades försörjningsstöd, socialbidrag.
Den som inte själv kan tillgodose sitt och sin familjs behov av försörjning kan beviljas ekonomiskt bistånd om behovet inte kan tillgodoses på annat sätt.
Annat sätt kan exempelvis vara genom arbete, tillgångar eller andra bidrag du har rätt till. Om du är sambo, gift eller registrerad partner måste ni i första hand hjälpa varandra ekonomiskt.
När du ansöker om ekonomiskt bistånd gör handläggaren en utredning för att bedöma om du har rätt till bistånd innan beslut fattas. Ansökan bedöms utifrån dina behov, din ekonomiska situation och om du uppfyller de krav som kan ställas på dig. En individuell prövning ska alltid göras.
Är du arbetslös krävs till exempel att du är anmäld hos arbetsförmedlingen och aktivt söker alla arbeten du kan klara av. Kan du inte arbeta måste du styrka detta med en läkarbedömning som visar att du har helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga.
Vid sjukdom ska i första hand rätten till sjukpenning utnyttjas.
Har du tillgångar kan du normalt inte få ekonomiskt bistånd. Det kan exempelvis gälla bankmedel, aktier, bil, fastighet, bostadsrätt eller andra värdesaker.
Är du 65 år eller äldre och inte har någon pension eller så låg pension att du inte kan försörja dig på den ska du vända dig till Pensionsmyndigheten och ansöka om äldreförsörjningsstöd.
Du vänder dig till mottagningen för ekonomiskt bistånd på Arbetsmarknadsförvaltningen. Mottagningen är en del av socialtjänsten i Helsingborgs stad.
Du hittar oss på Järnvägsgatan 35, våning 1. Du kan ansöka om ekonomiskt bistånd i vår e-tjänst eller kontakta oss per telefon.
Ekonomiskt bistånd (samlingsnamnet för försörjningsstöd och andra nödvändiga utgifter som brukar kallas ”livsföring i övrigt”) i form av försörjningsstöd beviljas enligt en norm som regeringen har bestämt. I normen ingår personliga kostnader för livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, barnförsäkring, hälsa och hygien.
Till detta läggs gemensamma hushållskostnader för förbrukningsvaror, dagstidning, tv-avgift och telefon. I ekonomiskt bistånd ingår även rimliga kostnader för bostad, hushållsel, hemförsäkring, arbetsresor och fackförenings- eller a-kasseavgift.
Dessa kostnader ska styrkas med hyreskontrakt, räkningsspecifikation eller kvitto. Efter särskild prövning kan ekonomiskt bistånd även beviljas till livsföring i övrigt det vill säga andra nödvändiga utgifter, som exempelvis kostnader för barnomsorg, läkarvård, medicin, och tandvård.
Ekonomiskt bistånd beräknas normalt månadsvis. I socialtjänstens beräkningar ingår gifta, sambor och registrerade partner samt barn som bor hemma och som föräldrarna är försörjningsskyldiga för.
Genom att lägga ihop riksnormen med eventuella månadskostnader för boende, hushållsel, arbetsresor, hemförsäkring och medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa får man vad hushållet totalt behöver för att klara sig en månad. Dessa kostnader ska vara rimliga (skäliga). Hushållets behov av ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) får man genom att dra ifrån eventuella egna inkomster och bidrag. Beräkningssättet kan beskrivas så här: Personliga kostnader + gemensamma hushållskostnader + skäliga kostnader till exempel hyra, el, barnomsorg etc. – inkomster och bidrag = behov av ekonomiskt bistånd.
Vill du få en ansökan prövad måste du lämna in uppgifter om din ekonomi såsom inkomster, tillgångar och utgifter.
Därutöver behövs ytterligare uppgifter som kan vara nödvändiga vid bedömningen av din ansökan. Vilka dessa uppgifter är beror på den situation som du befinner dig i, till exempel om du är arbetslös eller sjuk.
Om du inte kan göra det i e-tjänsten så hör av dig till din handläggare.
Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) är tänkt att fungera som ett sista skyddsnät för den som har ekonomiska problem.
Om ditt behov är kortvarigt krävs inte att du säljer hus och bil. Detta kan dock bli aktuellt om behovet bedöms bli långvarigt och hus och bil betingar ett sådant värde att en försäljning är motiverad.
Aktier, fonder och banktillgångar ska alltid säljas innan det kan bli aktuellt med försörjningsstöd. Undantag kan finnas om pengarna exempelvis är låsta och förvaltade av överförmyndare. Men har du fått ett bankkonto av mormor för att kunna ta körkort måste du först använda de pengarna till din försörjning.
Även om en försäljning av fonder skulle innebära en förlust, i förhållande till inköpsvärde, måste fonderna säljas innan det kan bli aktuellt med försörjningsstöd. Om du i direkt anslutning till att du ansöker om försörjningsstöd har skaffat bil, eller andra tillgångar som betingar ett visst värde, så påverkar det bedömningen om rätt till stöd.
Uppgifter man lämnar till socialtjänsten är generellt sekretessbelagda. Det finns undantag där socialtjänsten enligt lag i vissa fall måste lämna uppgifter till andra myndigheter.
Socialtjänsten kan också vid misstanke om bedrägeri göra anmälan till polisen.
Arbetsmarknadsförvaltningen arbetar aktivt med att förhindra felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd. I förvaltningen finns två tjänstemän som särskilt arbetar med felaktiga utbetalningar. Alla anmälningar som lämnas till förvaltningen hanteras. På grund av sekretessbestämmelser kan vi inte berätta för dig vad din information lett till.
Beräkningen görs utifrån inkomster och godkända utgifter samt hur många personer som finns i hushållet. Det kan betyda att två lika stora hushåll kan få olika mycket i bistånd eftersom deras behov är olika stort till exempel ena hushållet har högre hyra än det andra hushållet.
Studerande ska i första hand försörja sig genom Centrala studiestödsnämnden, CSN. Om du inte beviljats studiemedel och inte har någon annan studiefinansiering kan du inte fortsätta studera och ha ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) istället.
Uppstår en akut situation görs en bedömning om det kan bli aktuellt med tillfälligt ekonomiskt bistånd. Under studieuppehåll, sommar och jul, kan du som student få ekonomiskt bistånd om du i övrigt är berättigad till det. Det innebär att du står till arbetsmarknadens förfogande, har sökt feriejobb i god tid och har gjort vad du kan för att själv försörja dig.
Du kan ansöka om ekonomiskt bistånd till kostnad för tandvård som inte kan vänta tills du har egen försörjning och själv kan betala.
Arbetsmarknadsförvaltningen godkänner bara behandling hos tandvårdskliniker som har samma priser som Folktandvården, eller lägre. Vi kommer inte godkänna kostnadsberäkningar från tandläkare som har högre priser. Undantag kan göras vid akut tandvård.
Du ansöker om ekonomiskt bistånd till kostnad för akut tandvård genom att lämna kvittot till din handläggare. Det måste stå på kvittot att tandvården varit akut.
Akut tandvård är behandlingar du behöver göra genast på grund av smärta, inflammation eller annat betydande obehag.
Du ansöker om ekonomiskt bistånd till kostnad för årlig kontroll (basundersökning) genom att lämna kvittot till din handläggare.
Arbetsmarknadsförvaltningen godkänner kostnad för Frisktandvård genom Folktandvården i avgiftsklass 1-3. Du ansöker om ekonomiskt bistånd för kostnaden genom att lämna ditt avtal om Frisktandvård till din handläggare.
Du ska kontakta din socialsekreterare innan du går till tandläkaren (utom vid akut tandvård, årlig kontroll eller Frisktandvård genom Folktandvården).
Arbetsmarknadsförvaltningen godkänner bara nödvändig tandvård.
Exempel på behandling som brukar räknas som nödvändig är fyllning, rotfyllning, utdragning, behandling av sjukdom i tandköttet, tandhygienistbehandling, ersättning av förlorade framtänder och lösa proteser.
Exempel på behandling som inte brukar räknas som nödvändig är implantat, estetisk tandvård, tandblekning och fast protetik på sidorna.
Ja, om du lämnar felaktiga eller undanhåller uppgifter vid ansökningstillfällena.
Du kan också bli återbetalningsskyldig om du fått för mycket ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) på grund av handläggningsfel och borde ha förstått att det var felaktigt. Om du fått ekonomisk bistånd mot villkor om återbetalning ska du förstås också betala tillbaka det.
Föräldrar är försörjningspliktiga för sina barn tills de är 18 år eller slutar gymnasiet (dock längst tills de fyller 21 år). Kommunen tar inte något försörjningsansvar under den tiden.
I undantagsfall kan kommunen ta över ansvaret för försörjningen efter speciell utredning.
Nej. När du har ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) får du inte fördyra dina boendekostnader utan särskilda skäl.
Ja, om du får ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) samtidigt som du sommarjobbar ska du betala tillbaka biståndet när du får både din lön och ditt studiemedel i slutet av augusti.
I så fall har du fått biståndet mot återbetalning och skrivit på ett återbetalningsavtal.
Det finns inget antal som säger att ”nu har du sökt nog”. Du ska kunna visa att du efter förmåga och utifrån arbetsmarknaden sökt alla jobb du kan. Man kan säga att du ska ”söka arbete tills du får ett”.
Ja, kommunen kan ställa detta krav eftersom det är ett led i att människor som har ekonomiskt bistånd på sikt ska kunna försörja sig själv. Ofta görs detta i samråd med Arbetsförmedlingen.
Om du får ett beslut som du inte är nöjd med går det att överklaga. Då skickar du ett brev med dina synpunkter angående varför du tycker att beslutet är fel och vilken ändring du vill ha.
Brevet skickar du till den myndighet som har fattat beslutet. Överklagan ska komma in inom 3 veckor från att du har fått del av beslutet och det ska vara underskrivet. Om beslutet inte ändras av myndigheten skickas det vidare till Förvaltningsrätten som får avgöra ärendet genom en dom.
Kommer ett överklagande in försent kan det avvisas.
Har du frågor kring ett överklagande kan du vända dig till den handläggare som har fattat beslutet.
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor.
You can use Google Translate to translate the contents of helsingborg.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.