Intresseanmälan för gode män och förvaltare

Tack för att du vill göra en samhällsinsats! Som god man eller förvaltare kommer du få möjlighet att hjälpa en medmänniska utifrån dina egna kunskaper och erfarenheter.

Innan du går vidare med din intresseanmälan är det bra om du håller med om följande påståenden:

✔️ Jag har grundläggande kunskaper om privatekonomi. Det innebär att jag kan hålla koll på kvitton, fakturor och bankkontoutdrag. Jag kommer att redovisa huvudmannens ekonomi en gång om året till överförmyndarnämnden.

✔️ Jag har grundläggande kunskaper om hur samhället fungerar och brukar kunna sköta mina egna kontakter med myndigheter.

✔️ Jag talar och skriver bra svenska och kan göra mig förstådd i kontakten med andra människor och myndigheter.

✔️ Det är okej att jag får arvodet för mitt uppdrag utbetalt en gång om året, när överförmyndarnämnden vet hur stor arbetsinsatsen har varit.

✔️ Jag har inget emot att begära ut och visa utdrag från Kronofogden, Polisen och socialförvaltningen. Om jag bor i en annan kommun än Helsingborg behöver jag även begära ut ett förvaltarfrihetsbevis från överförmyndarnämnden i min hemkommun. Det är också okej att överförmyndarnämnden förnyar sina kontroller varje år, så länge jag har uppdrag som god man eller förvaltare.

✔️ Jag förstår att det varierar vem som behöver god man eller förvaltare. Det är personer med funktionsnedsättning, personer med demens, ensamkommande flyktingbarn och personer som hamnat utanför samhället på grund av psykiatriska diagnoser och missbruk. Överförmyndarnämnden matchar mig mot ett uppdrag som känns rimligt utifrån mina kunskaper och erfarenheter. Det är frivilligt för mig att tacka ja till nya uppdrag.

Om det här är rimliga förväntningar behöver vi dig!

Anmäl intresse

Är du redan god man eller förvaltare?

Är du redan god man eller förvaltare, men kan tänka dig fler uppdrag? Då är du varmt välkommen att registrera ditt intresse i vår lite enklare intresseanmälan för dig som redan har befintliga uppdrag.

Vill du göra en tillfällig insats för ett barn?

Vi har stort behov av gode män i specifika och begränsade uppdrag. Det betyder att du hjälper en specifik person i en specifik situation eller under en begränsad tid. Det kan handla om att vårda ett barns angelägenheter i väntan på att tingsrätten utser en särskild förordnad vårdnadshavare eller att bevaka bortovarande arvingars rätt i ett dödsbo. Vi söker särskilt dig som har kunskaper inom ekonomi och juridik.

Vill du ha ett begränsat uppdrag registrerar du ditt intresse i vår intresseanmälan för begränsade uppdrag.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.