Skaffa god man eller förvaltare

Den som behöver hjälp med att sköta sin ekonomi eller med att kontakta kommunen och andra myndigheter kan få en god man. 

För att få en god man måste du behöva hjälp av något slag. Det kan bero på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande. En god man kan också hjälpa ensamkommande barn eller med att sköta ekonomin efter en person som har försvunnit eller avlidit eller vid motstridiga intressen vid en rättshandling.

Läs mer:

Det är frivilligt att få en god man och du bestämmer alltid själv i viktiga frågor. För att få en god man måste du ha fyllt 18 år.

Detta gör en god man

Du kan få hjälp med din ekonomi, alltså betala räkningar, spara och så vidare.

Du kan få hjälp med att ansöka om till exempel bostadsbidrag eller att deklarera eller att ta kontakt med till exempel vården och olika myndigheter.

Den gode mannen ska också träffa dig så ofta så att han/hon vet att du har det bra och att livet fungerar för dig.

Den gode mannen ska bara hjälpa dig med det som du själv inte klarar av. Det som du är bra på och klarar av ska du göra själv.

Du träffar normalt din gode man varannan vecka eller en gång i månaden. Dessutom kan du prata med den gode mannen i telefon.

Ibland hjälper en god man till vid enstaka tillfällen, till exempel när en lägenhet ska säljas.

Ansök om att få god man

För att ansöka om att få en god man ska du fylla i blanketten Behov av god man eller så kan du själv ansöka om att få en god man via e-tjänsten God man, egen ansökan. Du måste ha e-legitimation för att kunna använda e-tjänsten.

Ansökan och ditt läkarintyg lämnar du till tingsrätten. Det är sedan tingsrätten som i de flesta fall beslutar om att utse en god man.

Vill du bli god man eller förvaltare?

Läs hur du gör en intresseanmälan för att bli god man eller förvaltare.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?