Ättekulla

Naturreservatet Ättekulla skog är ett varierat rekreationsområde i södra Helsingborg. Här kan du uppleva lummiga skogspartier, öppna ängar och böljande hagmarker.

Du kan ströva fritt eller utforska området på vägar, stigar och en särskilt tillgänglig slinga. Det finns flera grillplatser som du kan använda.

Landborgen medför en höjdskillnad på 30 meter inom området vilket ger dig vackra utblickar mot Öresund och södra Helsingborg. Skåneleden och Landborgspromenaden passerar i utkanten.

I detta, Helsingborgs mest fornlämningstäta område, finns det många rester från stenåldern och framåt. De synligaste spåren är alla gravhögar från brons- och järnåldern. En kvarnruin i nordost lär härstamma från 1880- talet.

I Ättekulla finns det blandskog av ek och bok, med inslag av al, björk och tall. Du kan se vitsippor, ekorrbär och liljekonvalj. I sumpiga skogspartier förekommer en orkidé med lilagröna blommor, så kallad Skogsknipprot. På våren kan du höra sången från flera av ett trettiotal häckande fåglar. Till exempel grönsångare och näktergal. Vill du se paddor, åkergrodor och vanliga grodor ska du hålla utkik i vattensamlingen väster om koloniområdet.

Karta

Det markerade området i kartan nedan ger en ungefärlig riktlinjer till var området finns.

Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare

Den här delen av hemsidan visar innehåll från ArcGIS. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?