Duvestubbe

Duvestubbeskogen är ett naturreservat som du finner i utkanten av Ödåkra samhälle. Platsen har ett intressant förflutet som begravningsplats i korsningen av tre socknar. Idag finns här promenadstigar, vindskydd och två grillplatser som du kan använda.

I Duvestubbe kan du uppleva ståtlig pelarsalsliknande skog med höga stammar varvat med spännande kompakta buskpartier. De äldsta träden är 120 år gamla bokar och hundraåriga ekar. Du kan även se rester av mycket gamla stenmurar som finns markerade på 1700- talskartor.

Vatten finns det på flera ställen. En damm i sydväst och sankmark i nordväst. Den porlande Välabäcken kan du följa genom skogen. Kärret i nordost är rester från en gammal kvarndamm som senare även producerade el åt den närbelägna spritfabriken i början av 1900-talet.

I Duvestubbeskogen kan du se ett rikt urval av växter. Lysande gulsippa eller blåviolett vintergröna. Ovanliga orkidéer som lilablommande sankt pers nycklar eller den lilagröna skogsknipproten. Har du tur kan du få se hermelin. Eller småvessla, rådjur, groda och fasan.

Karta

Det markerade området i kartan nedan ger en ungefärlig riktlinje till var området finns.

Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare

Den här delen av hemsidan visar innehåll från ArcGIS. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?