Rååns dalgång

Rååns dalgång är ett naturreservat som sträcker sig ungefär fem kilometer in i landet, från Råå i södra Helsingborg, till Gantofta. Här kan du uppleva vacker natur, vandra på stigarna längs ån eller fiska öring.

Rååns dalgång och Gantofta naturreservat – Guide Helsingborg

Rååns dalgång och Gantofta naturreservat är en av de rundturer, utställningar och sevärdheter som finns med i appen Guide Helsingborg. Appen hjälper dig att hitta runt, hitta rätt och få storyn bakom sevärdheterna.

Upptäck appen Guide Helsingborg

Få platser kan erbjuda en så rik miljö med åns rinnande vatten, lövskogen och de öppna beteshagarna. Under vår och sommar kan du se och höra många av områdets fåglar. På hösten och vintern kan du ha turen att få se skådespelet när öringen vandrar upp i ån för att leka.

Vandringsstigar längs båda sidorna av ån

Hösten 2012 kompletterade vi gångstråket längs Rååns södra sida så att du nu har möjlighet till rundvandring längs båda sidorna av ån mellan Raus kyrka och Gantofta. Mellan Råå och Raus kyrka går stigen endast på södra sidan av ån.

Vandringsstigarna ger dig tre attraktiva vandringar utmed Råån:

  • Raus kyrka – Görarps mölla – Raus kyrka (cirka 3,5 kilometer)
  • Görarps mölla – Gantofta – Görarps mölla (cirka 3,5 kilometer)
  • Raus kyrka – Gantofta – Raus kyrka (cirka 7 kilometer)

Här kan du se vandringsstigarna på en karta.

Tillgänglighet

Utmed den södra sidan om ån vid Gantofta och vid Raus kyrka går stigen på spångar i känsliga och svårframkomliga delar. Stigarna på den norra sidan av ån är framkomliga med barnvagn och med rullstol, men eftersom terrängen är brant vid vissas partier rekommenderas rullstolsburna att ha sällskap med sig.

Det här finns i Rååns dalgång

  • Fisk och fiske: Med fiskekort får du fiska öring mellan Råå och Gantofta under perioden 1 januari – 30 september. Mer information, bland annat om var du kan köpa fiskekort finns på Rååns fiskevårdsområdes webbplats.
  • Grillplatser: Ja, vid Görarps mölla
  • Motionsslinga: Inga uppmätta motionsspår, men vandringsstigarna går förstås utmärkt att springa på.
  • Parkering: Ja, vid Raus kyrka, Görarps mölla och Gantofta
  • Picknickmöjlighet: Ja
  • Toaletter: Nej

Karta

Det markerade området i kartan nedan ger en ungefärlig riktlinje till var området och vandringsstigarna finns. I broschyren om Rååns dalgång (pdf, 983 kB) finns en detaljerad karta över området.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?