Vinnare av miljöpriset 2017

Matkooperativet och Åke Rosén från GAIA Biomaterials tog hem Helsingborgs stads miljöpris 2017. Två värdiga vinnare som bidrar till att både Helsingborg och världen blir mer hållbar.

Vinnare av Helsingborgs stads miljöpris 2017 samt miljödirektör Henrik Frindberg och miljönämndens ordförande Anders Lundström.

– Det är jätteroligt att tilldelas miljöpriset. Det här är ett pris som delas med många personer. Vi är många som har lagt tid på det här och nu får vi en extra push att fortsätta, säger Matkooperativets ordförande Hanna Bergström.

Kooperativets matbutik öppnades under våren 2017 i Helsingborg. Flera medlemmar fanns på plats för att ta emot priset under onsdagens Näringslivsfrukost i Helsingborg.

– Produktionen av livsmedel har en enorm påverkan på miljön – större påverkan än transporter. Det kan vara svårt att ändra väg till jobbet men det går att välja vad man stoppar i matpåsen. Men det kräver att det enkelt går att få tag på hållbar mat, säger Hanna Bergström.

Hållbara innovationer kan skapa jobbmöjligheter

Åke Rosén på GAIA Biomaterials har tagit fram ett materialet till förpackningar för livsmed­elsindustrin som är förnybart och kan återvinnas, brytas ned och komposteras. Materialet kan dessutom omvandlas till bioenergi. Han har redan tagit emot flera priser för sitt miljöarbete både i och utanför Sverige.

– Alla pris är viktiga och välkomna, men det är ju speciellt att få det här i Helsingborg där vi verkar. Det innebär också att fler invånare kan få kännedom om oss, säger Åke Rosén.

– Jag upplever att det idag finns en stor acceptans kring biomaterial i Sverige – så har det inte alltid varit. Men nu är stora krafter på gång och mycket händer. Vi måste få bort plasten ur våra liv, säger Åke Rosén.

Åke Rosén ser också möjligheten i att hållbara innovationer kan skapa nya jobb i Helsingborg.
– Vi använder lokalproducerad raps och kalciumkarbonat till vår bioplast. Vi kan skapa arbetstillfällen i regionen genom att använda lokala råvaror istället för att hämta in råvaror utifrån, säger Åke Rosén.

Miljönämndens ordförande Anders Lundström gläds över att staden i år fick in många nomineringar till miljöpriset.

Många nomineringar kom in

Miljönämndens ordförande Anders Lundström gläds över att staden i år fick in många nomineringar till miljöpriset.

– Vi har gjort om och breddat miljöpriset. I år har vi en ny  jurygrupp som består av presidierna för miljönämnden och stadsbyggnadsnämnden samt stadens miljödirektör, stadsbyggnadsdirektör och näringslivsdirektör. Miljöfrågorna är inte något som enbart tillhör miljönämnden – utan något som berör hela staden och hänger ihop med allt vi gör. Det känns väldigt bra att idag kunna uppmärksamma goda förebilder som Åke Rosén och Matkooperativet, säger Anders Lundström.

Här kan du se en film om hur vinnarna använde prispengarna för att fortsatta utveckla sina verksamheter.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?