Ansökan till Klimatfonden 2024 är stängd

Ansökan till Klimatfonden för hösten 2024 stängdes 14 oktober. Under slutet av november kan du här läsa om de projekt som får pengar. Det är privatpersoner och ideella föreningar som kan söka upp till 100 000 kronor från Klimatfonden för att minska klimatpåverkan i Helsingborg. En ny ansökningsperiod öppnar under våren 2025.

Så gör du för att ansöka

Helsingborg ska bli en klimatneutral stad till år 2030. Därför finns 1 miljon kronor att söka från Klimatfonden för att genomföra projekt som bidrar till att Helsingborg når målet om klimatneutralitet till år 2030.

Det är privatpersoner över 18 år och ideella föreningar baserade i Helsingborg som kan ansöka om pengar från Klimatfonden. Som mest kan du få 100 000 kronor till ditt projekt. Anställda i Helsingborgs stad får inte söka medel från fonden. 

Årets andra ansökningsperiod för  Klimatfonden var öppen från 16 september till 14 oktober.

De inkomna ansökningarna granskades och bedömdes under hösten. Den 22 november fick Idégivarna  besked om de beviljats pengar från fonden eller inte.

Alla idéer bedöms med de här kriterierna

Idén eller metoden:

  • bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser i Helsingborg eller minskade utsläpp som uppstår av helsingborgarnas konsumtion eller
  • utgör en kolsänka som binder koldioxid eller
  • stärker civilsamhällets engagemang i arbetet för klimatneutralitet eller​
  • bidrar till lärande, innovation eller nya samarbeten i stadens omställning till klimatneutralitet.

Om din idé uppfyller flera kriterier har du större chans att få pengar om flera projekt är liknande.

Villkor som ditt projekt ska uppfylla

  • Projektet bidrar till stadens arbete för ett klimatneutralt Helsingborg år 2030.​
  • Projektet är till nytta för invånarna i Helsingborg.
  • Projektet har ett tydligt start- och slutdatum.​
  • Projektet har en budget som tydligt beskriver de förväntade kostnaderna i projektet.
  • Projektet startar inom sex månader från besked om medel.
  • Projektet pågår max 12 månader och resultatet redovisas tre månader efter att avslutats. Resultatet av projektet följs upp av miljöförvaltningens tjänstepersoner. 

Nästa ansökningsperiod öppnar våren 2025.

Projekten som får medel hösten 2024

Fyra killar sim spelar beachhandboll i gröna tröjor och västar på stranden i Helsingborg. Fyra killar sim spelar beachhandboll i gröna tröjor och västar på stranden i Helsingborg. Fyra killar sim spelar beachhandboll i gröna tröjor och västar på stranden i Helsingborg. Fyra killar sim spelar beachhandboll i gröna tröjor och västar på stranden i Helsingborg.

Tillsammansför17OVHelsingborg

I projektet ska OV Helsingborg HK arbeta för att minska föreningens egen klimatpåverkan och förändra beteenden hos spelare, anhöriga till spelare och övriga medlemmar. En hållbarhetsstrategi ska tas fram för verksamheten och evenemanget OV Beachhandboll, som samlar tiotusentals spelare och besökare varje år. Beviljade medel: 100 000 kronor.

En person med rött , långt hår pratar med en annan person i svart tröja som sitter vid en laptop. En person med rött , långt hår pratar med en annan person i svart tröja som sitter vid en laptop. En person med rött , långt hår pratar med en annan person i svart tröja som sitter vid en laptop. En person med rött , långt hår pratar med en annan person i svart tröja som sitter vid en laptop.

Challenge: Climate Action Helsingborg

I projektet ska föreningen Sustainalink sammanföra föreningar och studenter med olika studieinriktningar. Studenterna hjälper föreningarna att kartlägga sin klimatpåverkan och ger förslag på konkreta tips och åtgärder. Beviljade medel: 100 000 kronor

Bilar på väg 111 en solig dag med blå himmel. Bilar på väg 111 en solig dag med blå himmel. Bilar på väg 111 en solig dag med blå himmel. Bilar på väg 111 en solig dag med blå himmel.

111 färre bilar på väg 111

I projektet ska föreningen Gröna mobilister arbeta för att minska antalet bilar på väg 111 genom att uppmuntra till mer samåkning i Laröd. Beviljade medel: 88 000 kronor.

Färgglada kläder och skor mot en grön bakgrund. Färgglada kläder och skor mot en grön bakgrund. Färgglada kläder och skor mot en grön bakgrund. Färgglada kläder och skor mot en grön bakgrund.

Klä dig för framtiden – Hållbart mode-månad

I projektet ska föreningen Helsingborgarnas klimatavtal anordna en ”Hållbart-mode-månad”. Olika events lyfter temat och genom samarbete med andra aktörer i Helsingborg, till exempel second hand-affärer, skapas en temamånad i staden. Beviljade medel: 100 000 kronor.

En monter med soptunna och en påse med biokol. En monter med soptunna och en påse med biokol. En monter med soptunna och en påse med biokol. En monter med soptunna och en påse med biokol.

Informationskampanj mot företag kring biokol: Biologisk Direct Air Capture

I projektet ska Karsten Deppert uppmuntra och stötta företag och allmänheten att köpa lokalt producerad biokol för att öka användningen av biokol som en kolsänka. Beviljade medel: 62 000 kronor.

Person med långt ljust hår och vit skjorta står i ett träd med röda äpplen. Person med långt ljust hår och vit skjorta står i ett träd med röda äpplen. Person med långt ljust hår och vit skjorta står i ett träd med röda äpplen. Person med långt ljust hår och vit skjorta står i ett träd med röda äpplen.

Fruktfixarna

Med projektet vill Helene Högberg erbjuda ungdomar att tjäna pengar till sin förenings kassa på nya hållbara sätt. I stället för att föreningar säljer t.ex. kakor, strumpor och jultidningar, ska projektet ta hand om och sälja lokal överskottsfrukt. Beviljade medel: 100 000 kronor.

Frågor och svar om ansökan till Klimatfonden

Projekten som fick medel våren 2024

Ett havrefält mellan Vallåkra och Mörarp sett från ovan. Ett havrefält mellan Vallåkra och Mörarp sett från ovan. Ett havrefält mellan Vallåkra och Mörarp sett från ovan. Ett havrefält mellan Vallåkra och Mörarp sett från ovan.

Stadens mål: klimatneutralt år 2030

Alla utsläpp som sker inom Helsingborgs stads gränser ska vara 85 procent lägre jämfört med år 1990. Resterande 15 procent får kompenseras med hjälp av tekniska eller biologiska kolsänkor. Mer om arbetet på helsingborg.se/klimatneutralt 2030.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.