Befintliga naturreservat
Naturreservat kan bildas av kommunen eller av länsstyrelsen. I Helsingborg finns det 19 naturreservat. Här får du information om vilka de är och varför de har bildats. Du kan också ta del av beslut, skötselplaner med mera.
Naturreservat kan bildas av kommunen eller av länsstyrelsen. I Helsingborg finns det 19 naturreservat. Här får du information om vilka de är och varför de har bildats. Du kan också ta del av beslut, skötselplaner med mera.
Allerums mosse ligger mellan Allerum och Laröd som tidigare har varit ett stort sankområde. Länsstyrelsen bildade naturreservatet för att bevara en rest av våtmarksområdet som numera är ett björkkärr med en stor variation av arter. Reservatet bildades även för att bevara den sällsynta sumpviolen och tillgängliggöra natur- och kulturvärden som kulturstigen ”Kyrkastigen”.
Syftet med reservatet är att
Länsstyrelsen beslutade att fastställa naturreservatet 18 december 2001.
Naturreservatet Borgen ligger i Rååns dalgång och består till stor del av djupa bäckraviner med branta skogsklädda sluttningar. I området har det funnits kolbrytning och lerkärlsfabriker. Länsstyrelsen bildade naturreservatet bland annat för att bibehålla olikåldrad blandlövskog längs ravindalarna och för att bevara resterna av en ålderdomlig industriepok.
Syftet med reservatet är att
Länsstyrelsen beslutade att fastställa naturreservatet 18 december 2001.
Bruces skog är ett tätortsnära natur- och rekreationsområde med höga natur- och kulturvärden i Helsingborgs östra delar. Helsingborgs stad bildade naturreservatet bland annat för att utveckla och bevara friluftsliv och biologiska värden.
Under Uppleva och göra finns mer information för dig som vill besöka Bruces skog.
Syftet med reservatet är att
Kommunfullmäktige beslutade att fastställa naturreservatet den 25 september 2013.
Naturreservatet Christinelund förklarades av Länsstyrelsen 1970 och ligger strax öster om Christinelunds Herrgård, cirka 10 kilometer norr om Helsingborg. Länsstyrelsen grundar beslutet om naturreservatet för att bevara värden förknippade med en lövskogsbeklädd bäckravin. Reservatet utvidgades 1981 med bäckravinens norra områden.
Syftet med reservatet är att
Naturreservatet Domsten-Viking är en rest av den gamla kustheden längs Öresunds strand och en bit öster om väg 111 mellan Grå läge och Viken i Höganäs. Länsstyrelsen bildade naturreservatet bland annat för att bevara det öppna hedlandskapet med ljug- och gräsvegetation.
Syftet med reservatet är att
Länsstyrelsen beslutade att fastställa naturreservatet 13 mars 1984.
Duvestubbe är en äldre ädellövskog som ligger i utkanten av Ödåkra samhälle. Skogen är ett populärt rekreationsområde och har även ett intressant förflutet som begravningsplats i korsningen av tre socknar. Helsingborgs stad bildade naturreservatet för att göra det tillgängligt för friluftsliv utan att skada höga naturvärden.
Under Uppleva och göra finns mer information för dig som vill besöka Duvestubbe.
Syftet med reservatet är att bidra till att uppnå lokala och nationella miljömål genom att
Kommunfullmäktige beslutade att fastställa naturreservatet 28 januari 2009.
Naturreservatet Fjärestad-Gantofta består av ett varierat betes- och skogslandskap vid Rååns dalgång mellan Vallåkra och Gantofta. Länsstyrelsen bildade naturreservatet bland annat för att långsiktigt bevara och förbättra de natur-, kultur- och rekreationsvärden som finns i dalgången.
Syftet med reservatet är att
Länsstyrelsen beslutade att fastställa naturreservatet 3 november 2011.
Gantofta naturreservat ligger i Rååns dalgång och kopplar ihop två befintliga naturreservat; Rååns dalgång och Fjärestad-Gantofta. Helsingborgs stad bildade naturreservatet bland annat för att åsträckan har höga värden för biologisk mångfald samt ur ett kulturhistoriskt och geologiskt perspektiv.
Syftet med naturreservatet är att
Kommunfullmäktige beslutade att fastställa naturreservatet 20 december 2017.
Grollegrund består av biologiskt värdefulla miljöer med fler än 50 olika alger där många fiskarter trivs och kan fortplanta sig. I området finns både torsk och ovanlig småfläckig rödhaj. Helsingborgs stad bildade det marina naturreservatet för att skydda och bevara den värdefulla artrika miljön.
Syftet med reservatet är att
I det marina reservatet Grollegrund är det tillåtet att fiska med spö och garn, men du får inte förtöja, ankra eller plocka, gräva och samla in djur och växter.
Här kan du läsa en broschyr om Grollegrunds naturreservat (pdf 2,77 MB)
Kommunfullmäktige beslutade att fastställa naturreservatet 21 augusti 2012.
Beslut om att bilda naturreservat för Jonstorp-Vegeåns mynning i Helsingborgs och Höganäs kommuner togs den 21 augusti 2014. Förslag till beslut och skötselplan finns på länsstyrelsens webbplats.
Reservatsbeslutet har blivit överklagat och har inte vunnit laga kraft. Ordningsföreskrifterna för naturreservat Jonstorp – Vegeåns mynning gäller trots överklagandet. Efter att reservatet har vunnit laga kraft kommer naturreservat Vegeåns utlopp att sluta gälla, se längre ner i listan.
Knähaken är sedan länge känt för sin ovanligt artrika bottenfauna och ligger på omkring 30 meters djup utanför helsingborgskusten. I området finns till exempel stora samlingar med hästmusslor och olika tagghudingar som sjöborrar och sjöstjärnor. Helsingborgs stad bildade det marina naturreservatet för att skydda och bevara den artrika miljön.
Syftet med reservatet är att
I det marina reservatet Knähaken är det tillåtet att fiska med spö och garn, men du får inte förtöja, ankra eller plocka, gräva och samla in djur och växter.
Här kan du läsa en broschyr om Knähakens naturreservat(pdf 3,47 MB).
Kommunfullmäktige beslutade att fastställa naturreservatet 7 februari 2001.
Naturreservatet Kulla Gunnarstorp ligger mellan Hittarp och Domsten. Här finns ett värdefullt strandavsnitt som är oexploaterat och blottad sandstensgrund. Ovanför stranden höjer sig en skogklädd landborg. Här finns en borg från 1500-talet och ett gravfält med många gravhögar från bronsåldern. Länsstyrelsen bildade naturreservatet bland annat för skydda de kulturhistoriska och naturvetenskapliga värdena.
Under Uppleva och göra finns mer information för dig som vill besöka Kulla Gunnarstorp.
Syftet med naturreservatet är att
Länsstyrelsen beslutade att fastställa naturreservatet 14 september 1982.
Pålsjö är ett stort natur- och rekreationsområde med höga natur- och kulturvärden som ligger nära Helsingborgs stadskärna. Helsingborgs stad bildade naturreservatet bland annat för att bevara och utveckla biologiska värden och naturmiljöer samt tillgodose möjligheten för ett rikt friluftsliv.
Under Uppleva och göra finns mer information för dig som vill besöka Pålsjö skog.
Syftet med reservatet är att
Kommunfullmäktige beslutade att anta naturreservatet den 19 april 2016. Reservatsbeslutet överklagades till Länsstyrelsen, som beslutade att det inte fanns skäl som räckte för överklagande.
Naturreservatet Rååns dalgång sträcker sig från Rååns mynning vid Råå hamn längs ån bort mot Nymölle och Gantofta. Länsstyrelsen bildade naturreservatet bland annat för att bevara en värdefull tillgång för rekreation och friluftsliv, inte minst för fritidsfisket.
Under Uppleva och göra finns mer information för dig som vill besöka Rååns dalgång.
Syftet med reservatet är att
Länsstyrelsen beslutade att fastställa naturreservatet 18 december 1998.
Småryds naturreservat är ett skogsområde nordost om Mariastaden och väg 111. Helsingborgs stad bildade naturreservatet bland annat för att bevara värdefulla naturvärden och att göra området tillgängligt för rekreation och friluftsliv.
Under Uppleva och göra finns mer information för dig som vill besöka Småryds naturreservat.
Syftet med reservatet är att
Kommunfullmäktige beslutade att fastställa naturreservatet 26 oktober 2015.
Svedberga kulle ligger i ett slättområde med öppen helåkersbygd på Kullahalvön, strax öster om Mjöhults samhälle. Kullen är skapad av isälvsavlagringar som på sin topp ligger 62 meter över havet. Länsstyrelsen bildade naturreservatet bland annat för att bevara och utveckla markhistoriska och biologiska värden.
Under Uppleva och göra finns mer information för dig som vill besöka Svedberga kulle.
Syftet med reservatet är att
Länsstyrelsen beslutade att fastställa naturreservatet 10 november 1992.
Väla skog är ett lövskogsområde som ligger cirka fem kilometer nordost om Helsingborgs centrum, mellan Berga industriområde och Väla norra. Länsstyrelsen bildade naturreservatet bland annat för att bevara det omväxlande lövskogsområdet och dess värde för undervisning och friluftsliv.
Under Uppleva och göra finns mer information för dig som vill besöka Väla skog.
Syftet med reservatet är att
Länsstyrelsen beslutade att fastställa naturreservatet 11 december 1984.
Naturreservatet Ättekulla skog är ett varierat rekreationsområde i södra Helsingborg. Helsingborgs stad bildade naturreservatet bland annat för att bevara och utveckla ett tätortsnära natur- och rekreationsområde med höga kulturmiljövärden.
Under Uppleva och göra finns mer information för dig som vill besöka Ättekulla naturreservat.
Syftet med reservatet är att
Kommunfullmäktige beslutade att fastställa naturreservatet 18 maj 2010.
Örby ängar är en mosaik av slåtterängar och betesmarker, sumpskogar och dammar. Detta är Helsingborgs mest artrika område med över 400 växter, 300 svampar och många fågel- och insektsarter. Kommunfullmäktige bildade naturreservatet bland annat för att bevara och utveckla ett tätortsnära natur- och rekreationsområde med ett mosaik av värdefulla livsmiljöer för höga natur- och kulturmiljövärden.
Under Uppleva och göra finns mer information för dig som vill besöka Örby ängar.
Syftet med reservatet är att
Kommunfullmäktige beslutade att fastställa naturreservatet 24 november 2010.
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor.
You can use Google Translate to translate the contents of helsingborg.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.