Fukt och mögel

Fukt i bostaden kan leda till att det bildas mögel. Mögel kan se ut på olika sätt och ha olika färger. Angrepp från mögel kan också göra att det luktar konstigt i ditt hem och kan vara skadligt för din hälsa.

Om du ser fläckar på väggar eller tak i din lägenhet som du tror beror på fukt eller mögel bör du kontakta din hyresvärd så att en undersökning kan göras. För att beskriva problemet kan du ladda ner blanketten Anmälan om problem med boendemiljön (pdf 275 kB) och skicka till din hyresvärd.

Det här kan du själv göra

Innan du ber din hyresvärd om hjälp finns det flera saker du själv kan göra för att förebygga fukt- och mögelskador i din bostad.

  • Rengör golvbrunnar regelbundet och håll rent under badkaret.
  • Använd duschdraperi samt torka upp vatten på golvet efter dusch och bad.
  • Vädra badrummet.
  • Häng inte upp mycket tvätt i badrummet.
  • Kontrollera ventilationen. Ett enkelt sätt att ta reda på om den fungerar är att se om ventilen kan suga tag i en bit toalettpapper.
  • Undvik att borra hål i badrummets väggar och tak, särskilt i närheten av duschen.
  • Kontakta hyresvärden innan du installerar en tvättmaskin eller torktumlare.

Ta ärendet vidare

Om du efter tre veckor inte fått något besked om hur eller när problemet ska åtgärdas från hyresvärden, kan du gå vidare med din anmälan till miljöförvaltningen. Du gör din anmälan i stadens e-tjänst och legitimerar dig med e-legitimation. När du skickat in din anmälan handlägger miljöförvaltningen ditt ärende. Fuktskador kan bero på olika saker. Därför bör du först få hjälp med att utreda var problemet kommer från.

Hälsoeffekter

Fuktproblem i byggnader kan påverka din hälsa. Det rör sig framförallt om luftvägssymtom som luftvägsinfektion, hosta, väsande andning och astmatiska besvär. Även snuva, irritation i näsa och ögon och generella besvär som trötthet och huvudvärk kan förekomma. Mögelsporer kan orsaka allergiska reaktioner hos känsliga personer.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.