Ditt ansvar som hyresgäst

Du som hyresgäst har rätt till en bra boendemiljö. Men du har också ett eget ansvar för den. Här får du tips på hur du skapar en så bra boendemiljö som möjligt för dig själv.

Att ta hand om din boendemiljö handlar om allt från att visa hänsyn mot grannar, hålla koll på ventilationen, vara varsam med vatten och fukt, se upp med skadedjur och sköta sophanteringen i din lägenhet.

Öppna och rengör ventilerna

Dålig luft i lägenheter kan bero på lukt som tränger in utifrån, för låg luftomsättning eller andra orsaker. För att ventilationen ska fungera behöver luften i en lägenhet regelbundet bytas ut. Vanligtvis har du en fläkt eller kåpa i ditt kök och ett ventilationsdon i ditt badrum som suger ut luft. Frisk luft kommer sedan in genom så kallade tilluftsdon som ofta sitter över eller under dina fönster.

  • Din hyresvärd har ansvar att se till att ventilerna eller donen fungerar, men du måste själv se till att de hålls öppna och rengörs när det behövs.

Var försiktig med fukt i badrummet

Det är viktigt att fuktig luft sugs ut från ditt badrum. Annars finns det en risk att du får problem med fukt och mögel. Ventilen som suger ut luften ska vara öppen och rengjord. När du har duschat är det bra att torka av väggarna och golvet med en gummiskrapa. Blir det stopp i avloppet bör du meddela hyresvärden. Mer information om fukt och mögel i bostäder.

Se upp med ohyra och skadedjur

Om du upptäcker ohyra i lägenheten ska du direkt kontakta hyresvärden, eftersom skadedjur snabbt kan spridas. Kontakta även denne om du har problem med fågelmatning eller om du ser råttor. Mer information om skadedjur.

Ta hand om golven

Om du har linoleumgolv och använder för mycket vatten kan golvet börja lukta illa och till sist bli förstört.  Du bör därför inte använda starka rengöringsmedel på linoleumgolv.

Håll trapphuset rent

Du bör inte ställa ut sopor, skräpa ner eller förvara saker i trapphuset. Det är inte heller tillåtet att röka i trapphuset av hänsyn till allergiker och andra som inte vill andas in röken.

  • Din hyresvärd ska se till att trapphuset städas regelbundet. Men du och dina grannar har också ett gemensamt ansvar för att hålla trapphuset rent från skräp och andra saker.

Sköt din sophantering

Din hyresvärd ansvarar för att ordna en plats där du kan ta hand om ditt avfall på ett bra sätt. Du ska också få tydlig information om hur avfallet ska sorteras och tillräckligt många avfallskärl för att göra detta. Om du behöver fler avfallskärl än de som redan finns, kan du kontakta din hyresvärd. Du har ansvar för att sortera avfallet och se till att det hamnar på rätt ställe. Därför ska du:

  • aldrig ställa avfall utanför avfallsutrymmet då det drar till sig skadedjur som fåglar och råttor.
  • alltid knyta igen soppåsen och stänga dörren till avfallsutrymmet ordentligt.
  • alltid lämna möbler och andra typer av avfall som inte kan sorteras i ditt avfallsutrymme till en återvinningsstation eller på din närmaste återvinningscentral.

Visa hänsyn mot grannar

I ett hus där det bor flera familjer eller personer måste ni visa hänsyn mot varandra. Tänk på att inte störa dina grannar genom att till exempel spela hög musik sent på kvällen.

  • Om du själv blir störd av högljudda grannar eller av annat buller i huset bör du alltid försöka prata med dem som orsakar störningen. Det brukar vara den allra enklaste lösningen.
  • Om det inte hjälper kan du kontakta hyresvärden som är skyldig att undersöka om klagomålen är befogade och se till att ljudnivån i så fall sänks. Mer information om buller.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.