Hyresgästens ansvar

Du som hyresgäst har rätt att kräva en bra boendemiljö. Men du har också ett eget ansvar. Här får du tips på hur du skapar en så bra boendemiljö som möjligt.

Det handlar om allt från att se till att hålla dina ventilationsdon rena till att hjälpa till med att hålla skadedjur borta från avfallsutrymmet.

Dålig luft

Dålig luft kan ibland förekomma i lägenheter. Det kan bero på lukt som tränger in utifrån, på för låg luftomsättning eller ha andra orsaker. Luften i en lägenhet ska regelbundet bytas ut. Vanligtvis har du en fläkt eller kåpa i ditt kök och ett ventilationsdon i ditt badrum som suger ut luft. Frisk luft kommer in genom så kallade tilluftsdon som ofta sitter över eller under dina fönster. Din hyresvärd måste se till att ventilerna eller donen fungerar, men du måste själv se till att de hålls öppna och rengörs ibland.

Sköt om badrummet

Det är viktigt att fuktig luft sugs ut från ditt badrum. Annars finns det risk att du kan få problem med fukt och mögel. Ventilen som suger ut luften ska vara öppen och rengjord. När du har duschat är det bra att torka av väggarna och golvet med en gummiskrapa. Blir det stopp i avloppet bör du meddela hyresvärden. Mer information om fukt och mögel i bostäder.

Ohyra och skadedjur

Om du upptäcker ohyra i lägenheten ska du direkt kontakta hyresvärden, eftersom skadedjur snabbt kan spridas. Kontakta även denne om du har problem med fågelmatning eller om du ser råttor. Mer information om skadedjur.

Ta hand om golven

Om du har linoleumgolv och använder för mycket vatten kan golvet börja lukta illa och blir till sist förstört. Använd inte starka rengöringsmedel på linoleumgolv.

Ta hand om trappan

Hyresvärden ska se till att trapphuset städas regelbundet. Men du och dina grannar har ändå ett gemensamt ansvar för att se till att trappan hålls ren. Ni bör inte ställa ut sopor i trapphuset, skräpa ner eller förvara saker i trapphuset. Rökning bör inte ske i trapphuset eller i hissen eftersom många allergiker mår dåligt av detta.

Sophantering

Hyresvärden ansvarar för att ordna en plats där du ska kunna ta hand om ditt avfall på ett bra sätt. Dessutom ska denne se till att du får tydlig information om hur avfallet ska sorteras och att det finns tillräckligt många avfallskärl.

Du har ett ansvar för att sortera avfallet och se till att det hamnar på rätt ställe. Om du i ditt avfallsutrymme inte har möjlighet att sortera alla olika typer av avfall kanske du behöver bege dig till en återvinningscentral eller -station.

Tänk på att aldrig ställa avfall utanför avfallsutrymmet då detta drar till sig skadedjur som fåglar och råttor. Det är också viktigt att alltid knyta igen soppåsen och stänga dörren till avfallsutrymmet ordentligt.

Om grannarna väsnas

I ett hus där det bor flera familjer/personer måste man visa varandra hänsyn. Tänk på att inte störa dina grannar genom att till exempel spela hög musik. Om du själv blir störd av högljudda grannar eller av annat buller i huset bör du alltid försöka prata med dem som orsakar störningen. Det brukar vara den allra enklaste lösningen. Om det inte hjälper kan du kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen som är skyldig att undersöka om klagomålen är befogade och i så fall agera för att se till att ljudnivån sänks. Mer information om buller.