Störande fåglar

Om du bor i hyreshus eller bostadsrätt och har problem med fåglar som stör eller smutsar ner ska du i första hand kontakta din hyresvärd eller styrelse. Fåglar som ofta upplevs som störande kan till exempel vara duvor, måsar och kråkfåglar.

Duvor, måsar och kråkfåglar är vanliga i Helsingborg och ibland ställer de till problem med oljud eller avföring i boendemiljön. Om du bor i lägenhet är din hyresvärden eller din bostadsrättsförening som har ansvar att hjälpa dig och förebygga störningar från fåglar. Om du bor i villa ska du kontakta ett företag om erbjuder skadedjursbekämpning.

Innan du ber hyresvärden om hjälp finns det flera saker du själv kan göra för förebygga störningar från fåglar.

Det här kan du göra

  • Håll balkonger och uteplatser fria så att fåglarna inte vill bygga bo där.
  • Sätt upp nät kring balkong eller uterum.
  • Rensa hängrännor.
  • Sätt upp ”avståndshållare”, till exempel pianotråd eller tunna nylonlinor som hindrar fåglar från att sätta sig på till exempel balkongräcket. Placera dem cirka två centimeter ovanför den kant där fåglarna brukar sitta. Sätt sedan upp en tråd till cirka två centimeter ovanför den första tråden.
  • Mata inte fåglar på balkongen eller i närheten av huset.

Om störningarna fortsätter och du upplever att du inte får någon hjälp från din hyresvärd, kan du gå vidare med din anmälan till miljöförvaltningen. Du gör din anmälan i stadens e-tjänst och legitimerar dig med e-legitimation. När du skickat in din anmälan handlägger miljöförvaltningen ditt ärende.