Temperatur

Det är viktigt att ha en lagom temperatur i bostaden för att du ska må bra. Folkhälsomyndigheten har riktlinjer för inomhustemperatur som hyresvärden bör följa.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar 20-24 grader inomhus. Temperaturen bör inte vara under 18 grader i luften och under 16 grader på golvet. I en bra inomhusmiljö ska temperaturen inte heller varaktigt överstiga 24 grader. Under sommaren ska temperaturen inte varaktigt överstiga 26 grader.

Kontakta din hyresvärd

Om du upplever problem med temperaturen i din bostad ska du i första hand kontakta din hyresvärd. Om bor du i bostadsrätt pratar du med föreningens styrelse. För att beskriva problemet kan du ladda ner och skicka med blanketten Anmälan om brist i bostadsmiljön (pdf 275 kB).

Ta ärendet vidare

Om problemet fortsätter och du efter tre veckor inte har fått någon hjälp, kan du gå vidare med din anmälan till miljöförvaltningen. Du gör din anmälan i stadens e-tjänst och legitimerar dig med e-legitimation. När du skickat in din anmälan handlägger miljöförvaltningen ditt ärende.

Det påverkar temperaturen i din bostad

Väggarnas isolering, fönstrens storlek och bostadens läge påverkar temperaturen i din bostad och hur du upplever den. Det är viktigt med bra isolering i bostaden. Fönster och dörrar som inte är täta kan orsaka drag i ditt hem. Väggar och tak som har lägre temperatur än luften kan också ge en känsla av drag.

Se till att varm luft kan cirkulera

Tänk på att inte ställa stora möbler eller hänga tunga gardiner framför elementen. Det hindrar varm luft från att cirkulera i din lägenhet. Då kan du uppleva att det blir kallt eller dragigt. Du kan också uppleva det som kallare än vad det är om din bostad har flera ytterväggar eller väggar som ligger intill andra svala utrymmen som exempelvis garage. I dessa fall är det mer rättvist att mäta den så kallade operativa temperaturen i bostaden, som är ett slags medelvärde.

Om du tycker att inomhusluften är torr, räcker det ofta med att sänka temperaturen, eftersom varm luft kan kännas torr. Bostadsmiljöer med mycket damm kan också upplevas som torra.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.