Miljömål för livskvalitet
I Helsingborgs stad arbetar vi tillsammans för en grön, ren och hälsosam stad som ger livskvalitet till dig som invånare. Vi mäter luften du andas, skyddar naturområdet du promenerar i och gör biogas av ditt matavfall. För att utveckla miljön i staden gör vi insatser för att hjälpa de lokala ekosystemen, så att vi kan ta hand om dem på ett bättre sätt.
Helsingborg är med i en europeisk överenskommelse om att skapa gröna, rena och mer hälsosamma städer till år 2030. Överenskommelsen heter Green City Accord (GCA) och fungerar som ett nytt miljöprogram med långsiktiga mål och åtgärder inom fem miljöområden:
- luftkvalitet
- buller
- vattenkvalitet och vattenhushållning
- biologisk mångfald och ekosystem
- avfall och cirkulär ekonomi.
Helsingborgs baslinjerapport till Green City Accord är startpunkten i arbetet för en renare miljö som ger människor mer livskvalitet.
För att stötta genomförandet och visa upp de bästa sätten att nå miljömålen är Helsingborg med i EU-projektet LIFE GreenMe5 med fyra andra partnerstäder i Europa. Projektet delfinansieras av LIFE-programmet.
Ren och hälsosam stadsmiljö
God luftkvalitet och bullerfria miljöer är viktigt i en hälsosam stad. I Helsingborg har tidigare satsningar på fossilfri kollektivtrafik, gång- och cykelvägar i stadskärnan, miljözon för tung trafik och avgasrening på färjorna, förbättrat luftkvaliteten i stadsmiljön. Det arbetet måste fortsätta för att vi ska nå upp till WHO:s riktlinjer. Vi måste även fortsätta göra insatser för att minska bullernivåerna i staden.
Rik och frisk natur
Knappt 10 procent av Helsingborgs yta täcks av träd. För att vår naturmiljö ska ge livskvalitet även till kommande generationer, måste vi fortsätta att skydda och utveckla naturen mot mer biologisk mångfald i ekosystemen. Planterade träd binder kol till marken, återställda våtmarker skyddar mot översvämning och naturområden ger pollinering för framtidens matproduktion.
Delade lösningar på Europas miljöproblem
Inom Helsingborgs stad pågår ett aktivt och långsiktigt miljöarbete, både i koncernens bolag och förvaltningar, och i samarbete med stadens näringsliv, invånare och akademi. På vissa områden, som avfallshantering och luftkvalitet, kan Helsingborg vara ett föredöme för andra europeiska städer. På andra områden behöver vi lära av andras erfarenheter och kunskap för att fortsätta utvecklingen, till exempel när det gäller vattenhushållning.
”Helsingborg delar miljömål och indikatorer med över 100 andra europeiska städer som har skrivit under Green City Accord.”
Genom att vara med i Green City Accord har vi lättare att dela och ta del av lösningar som utvecklar miljöarbetet i Helsingborg och hela Europa. Överenskommelsen ger struktur på våra insatser, överblick i miljöarbetet och koll på områden där vi behöver samverka med andra för att nå resultat. Vi får också hjälp att vässa vårt miljöarbete och bättre koll på hur lagstiftningen utveckla på EU-nivå. Helsingborg delar miljömål och indikatorer med Malmö, Göteborg och över 100 andra, europeiska städer som skrivit under Green City Accord.
Säkert grundvatten och friska vattendrag
Vatten är en livsviktig naturresurs som vi måste skydda och spara på. Idag använder vi 143 liter vatten per person varje dygn, men övergödning, föroreningar och ett ändrat klimat gör framtiden osäker. Därför måste vi minska vår förbrukning och skydda grundvattnet, havet och våra vattendrag så att de får en god ekologisk status.
Ökad cirkularitet och minskat avfall
Avfall kan tas tillvara som resurser i cirkulära flöden. Helsingborg visar vägen inom avfallshantering, men vi kan göra mycket mer för att för att minska mängden avfall och öka källsorteringen. När vi sorterar våra sopor, återbrukar, reparerar och gör resurssmarta val sparar vi på energin och de resurser som krävs för att producera något nytt.