Så tar Helsingborg tag i omställningen

Vi kan inte vänta. Vi kan inte heller lösa allt på en gång. Därför behövs alla krafter, så att vi tillsammans tar många steg i taget. Här samlar vi exempel på hur hela Helsingborg ställer om, steg för steg, på område efter område. Alla insatser gör skillnad.

Logotypen för Tillsammans mot klimatneutralt 2030.
Cyklist på väg upp för Varvsbron i Helsingborg med Oceanhamnen i bakgrunden. Cyklist på väg upp för Varvsbron i Helsingborg med Oceanhamnen i bakgrunden. Cyklist på väg upp för Varvsbron i Helsingborg med Oceanhamnen i bakgrunden. Cyklist på väg upp för Varvsbron i Helsingborg med Oceanhamnen i bakgrunden.

Massa nya cykelpendlare i taget

87 procent av de pendlare i Helsingborg som byter bilen mot cykeln i sex veckor, vill fortsätta att cykla efteråt. I höst provar ännu fler fördelarna med cykelpendling.

Elbil som laddar vid en laddstolpe. Elbil som laddar vid en laddstolpe. Elbil som laddar vid en laddstolpe. Elbil som laddar vid en laddstolpe.

160 nya laddstolpar i taget

2023 fick Helsingborg 160 nya laddstolpar för elbilar, vilket var en ökning med 25 procent. Det ska vara lätt att köra fossilfritt och därför är stadens mål 3000 nya laddstolpar till år 2030.

Två sommarvikarier lagar mat i stora tråg och grytor på en skola i Helsingborg. Två sommarvikarier lagar mat i stora tråg och grytor på en skola i Helsingborg. Två sommarvikarier lagar mat i stora tråg och grytor på en skola i Helsingborg. Två sommarvikarier lagar mat i stora tråg och grytor på en skola i Helsingborg.

120 ton mindre matsvinn i taget

Stadens skolor minskade matsvinnet från 75 till 38 gram per ätande mellan 2017 och 2020. Det blir totalt 120 ton mindre matsvinn om året.

Lastbil på ett lastområde med olika pallar med matvaror. AI-genererad bild. Lastbil på ett lastområde med olika pallar med matvaror. AI-genererad bild. Lastbil på ett lastområde med olika pallar med matvaror. AI-genererad bild. Lastbil på ett lastområde med olika pallar med matvaror. AI-genererad bild.

25 ton räddade köttbullar i taget

Med en app som ger bättre information om livsmedels hållbarhetstid, räddade Foodtel (tidigare Sustainable Food Waste) 25 ton köttbullar och totalt 150 ton tempererade livsmedel under 2023. Det bidrog till 2472 ton CO2e i minskade utsläpp. Samma år vann företaget stadens miljöpris.

Solpaneler framför några träd på NSR:s återvinningscentral. Solpaneler framför några träd på NSR:s återvinningscentral. Solpaneler framför några träd på NSR:s återvinningscentral. Solpaneler framför några träd på NSR:s återvinningscentral.

1769 mikroproducenter i taget

I Helsingborg levererar 1769 hushåll, företag och föreningar överskottel från solpaneler till Öresundskraft. Den lokalt producerade solelen räcker till hushållsel för cirka 5540 villor ett helt år. Men ännu fler mikroproducenter behövs för att klara omställningen från fossilt bränsle.

Tre tallrikar med rotfrukter och olika röror som serveras på en förskola. Tre tallrikar med rotfrukter och olika röror som serveras på en förskola. Tre tallrikar med rotfrukter och olika röror som serveras på en förskola. Tre tallrikar med rotfrukter och olika röror som serveras på en förskola.

En klimatsmart skollunch i taget

Med mer grönsaker och säsongens ingredienser i måltiderna har Måltidsservice och Helsingborgs stads skolor lyckats minska skolmatens klimatpåverkan med mer än 25 procent på fyra år. Nu är de nere på 1,26 kg CO2e per kg livsmedel, vilket bedöms som hållbart för klimatet enligt Världsnaturfonden.

En stort träd där en nedåtgående sol lyser genom bladverket. En stort träd där en nedåtgående sol lyser genom bladverket. En stort träd där en nedåtgående sol lyser genom bladverket. En stort träd där en nedåtgående sol lyser genom bladverket.

7 266 planterade träd i taget

Träd binder koldioxid, gör luften rikare på syre och skyddar mot både översvämningar och värmeböljor. 2022 planterade stadens förvaltningar 7 266 nya träd som alla gör nytta för oss och klimatet.

Laddstolpe med kabel på laddstationen för tunga lastbilar på Volvo Truck Center i Helsingborg. Laddstolpe med kabel på laddstationen för tunga lastbilar på Volvo Truck Center i Helsingborg. Laddstolpe med kabel på laddstationen för tunga lastbilar på Volvo Truck Center i Helsingborg. Laddstolpe med kabel på laddstationen för tunga lastbilar på Volvo Truck Center i Helsingborg.

2 laddstationer för lastbilar i taget

Öresundskraft driver en publik laddstation för lastbilar i samarbete med Volvo Truck Center och ska bygga en till i  Helsingborgs hamn under 2024. Investeringen ska stötta övergången till eldrivna transporter.

Förskolan med Villa Canzonetta med en fasad av rött återanvänt teget. Förskolan med Villa Canzonetta med en fasad av rött återanvänt teget. Förskolan med Villa Canzonetta med en fasad av rött återanvänt teget. Förskolan med Villa Canzonetta med en fasad av rött återanvänt teget.

1 återbrukad förskola i taget

Förskolan Villa Canzonetta är byggd med återbrukat håltegel till fasad, återbrukad belysning inne och ute. Projektet har även återanvänt handfat, en garageport och ett förråd.

 

En vit eldriven dragbil står vid en laddstation i hamnen i Helsingborg. En vit eldriven dragbil står vid en laddstation i hamnen i Helsingborg. En vit eldriven dragbil står vid en laddstation i hamnen i Helsingborg. En vit eldriven dragbil står vid en laddstation i hamnen i Helsingborg.

4 eldrivna dragbilar i taget

I Helsingborgs hamn kör fyra eldrivna dragbilar som minskar utsläppen av koldioxid med över 20 ton CO2e varje år. Hamnen var först i Sverige med eldrivna dragbilar och siktar på en helt fossilfri produktion till 2024.

Person står på däck på en färja och tittar ut över horisonten. Person står på däck på en färja och tittar ut över horisonten. Person står på däck på en färja och tittar ut över horisonten. Person står på däck på en färja och tittar ut över horisonten.

25 000 laddade sundsturer i taget

Öresundslinjen laddar sina batteridrivna färjor Aurora och Tycho Brahe över 25 000 gånger varje år. Vid full drift minskar det färjornas totala utsläpp av koldioxid med 23 000 ton CO2e eller 65 procent.

Kontorsstolar i en stor hög. Kontorsstolar i en stor hög. Kontorsstolar i en stor hög. Kontorsstolar i en stor hög.

800 återbrukade stolar i taget

Genom det kommunala Återbruket får tallrikar, whiteboards, soffor och vattenkokare nya hem på andra skolor och kontor inom Helsingborgs stad. Under 2023 hittade 800 stolar nya rumpor.

8 ton räddad svinnsallad i taget

BAMA, Grönsakshallen och Helsingborgs stad testade ett samarbete som gjorde att  skolor och vårdboenden rädda 8 ton sallad under tre månader, som annars hade blivit svinn. Den överblivna salladen hämtades, packades om och kördes ut med ordinarie transporter.

Ett omväxlande kontorslandskap med bord, stolar och mötesplatser i en större lokal. Ribbstolar avdelar utrymmet. Ett omväxlande kontorslandskap med bord, stolar och mötesplatser i en större lokal. Ribbstolar avdelar utrymmet. Ett omväxlande kontorslandskap med bord, stolar och mötesplatser i en större lokal. Ribbstolar avdelar utrymmet. Ett omväxlande kontorslandskap med bord, stolar och mötesplatser i en större lokal. Ribbstolar avdelar utrymmet.

1 återbrukad idrottshall i taget

När Gantofta fick en ny idrottshall fanns det plötsligt en gammal över. Samtidigt saknade skolan klassrum. Första tanken var att bygga om den gamla idrottshallen till två klassrum. Men så blev det inte. Istället tänkte personalen helt om.

Logotypen för Tillsammans mot klimatneutralt 2030.

Helsingborgs klimatpåverkan ska vara nära noll år 2030. För att nå dit behöver alla vi som bor och verkar i staden tillsammans ta tag i omställningen och hitta nya lösningar. För att kunna leva ett gott liv med låga utsläpp i dag och i framtiden.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.