Genomförda projekt för ett grönare Helsingborg
Vi har arbetat efter en handlingsplan för grönstrukturen i Helsingborg sedan 2014. Under åren har vi genomfört en rad olika projekt. Här får du information om vad vi gjort hittills.
Genomförda projekt från 2020
Under 2023 och 2024 genomförde vi en rad åtgärder för att bidra till ökad trivsel och funktion i det gröna stråket mellan Sofieberg och Adolfsberg för att göra området bättre för människor och djur.
Vi fick in många synpunkter från invånare i området, bland annat via en enkät. Synpunkterna låg sedan till grund för det vi gjorde i parken. Vi satsade framför allt på grönska och mötesplatser vi satsar på. Parken har behållit sina värdefulla gröna kvaliteter och du kan även i fortsättningen njuta av en grön och lummig park och stillsamheten i den.
Under 2020 skapade vi ängsplanteringar på ett femtontal platser i staden, bland annat vid Ättekulla, Jordbodalen, Planteringen, Björka skog och i Rydebäck. Syftet med projektet var främst att öka den biologiska mångfalden på ett antal utvalda gräsmarker och vägrenar, men det syftade också till att bygga upp kunskap i kommunen kring hur ängar och vägrenar kan anläggas och skötas på ett sätt som gynnar blommande växter och alla de djur, inte minst pollinerande insekter, som är beroende av dem. Ett tredje syfte var att öka blomsterprakten i staden.
I östra delen av Dalhem finns ett härligt grönområde där du nu kan njuta av ett ganska kuperat område med såväl ängar och gräsmattor som uppvuxen skog. Under 60- och 70-talen var området ett grustag och kullarna har uppkommit av den verksamheten. Det omvandlades till ett grönområde i samband med att bebyggelsen på Dalhem växte fram under 70-talet, men fick ett rejält lyft under 2019 och 2020. Åtgärderna är ett resultat av en dialog med boende på Dalhem under 2019.
Här har vi
- planterat fler fruktträd och blommande buskar, skapat blommande ängsytor och gallrat och beskurit i de täta dungarna
- anlagt nya gångvägar, markerat upp en löparslinga och lagt ut stockar och stenar till en naturhinderbana för barnen.
- anlagt ett hundhägn, satt ut fler parksoffor och papperskorgar samt skapat grillplatser
- effektbelyst träd och ökat belysningen vid vissa otrygga platser
- satt upp fjärils- och fågelholkar för att öka den biologiska mångfalden och tagit hjälp av får som ska beta i några av de stora dungarna.
Skötseln av Brohult och Dalhems grönområde är anpassat för att kunna hysa fjärilar som karminspinnare och andra djur som är beroende av blommande ängar och platser med höga örter. Vissa växter låter vi därför stå oklippta till sen höst, några till och med över vintern.
Våren 2022 anlade vi en plantering i Pålsjö naturreservat till minne av Ingrid och Staffan Fries. Minnesplanteringen består av åtta ekar, som flyttats hit från norra delen av Pålsjö naturreservat. Med sin varierade form ger de karaktär till platsen. Inslagen av de buskar med krusbär och nyponros som vi planterat på platsen ger blommor och bär till både oss och djuren. Vi har också anlagd en grusad gångstig samt satt ut bänkar. Här kan du njuta av sol eller skugga, lä eller svalkande vind – alltid inramad av vyerna och fridfullheten.
Efter en generös donation år 2020 inrättades Ingrid och Staffan Fries stiftelse för Pålsjö skog. Donationen är ett välkommet tillskott till Pålsjö skog, som för många är stadens käraste rekreationsområde. Den här fristående planteringen är stiftelsens första avtryck i sin strävan att förbättra statusen i Pålsjö skog med inriktning på träd, vegetation och fauna.
Mer information om minnesplanteringen Eklunden.
Hösten 2021 rustade vi upp den gamla odlingsplatsen i Husensjö park. Vi ville skapa en inbjudande och tillgänglig plats som tilltalades av många och tog hjälp av en grupp helsingborgare som drabbats av demenssjukdom. Tillsammans med dem föddes idén att skapa en plats som fokuserade på sinnesstimulans för att på så sätt väcka minnen till liv igen men också en plats där nya minnen kunde skapas. Platsen fick namnet Minnenas och kunskapens trädgård.
Här kan du sitta på olika sittplatser i en rekreativ miljö fylld av musik, doftande blommor och buskar, spännande markmaterial, vackra vyer och samtidigt få en chans att lära dig mer om demenssjukdomar via den informationsskylt som finns på platsen.
Minnenas och kunskapens trädgård har ett 60-talstema. Det finns ett litet vardagsrum med tillhörande golvlampa i form av klassikern Bumlingen, ett bokbytarskåp och en gång i halvtimmen spelas det låtar som var populära under 60-talet för att nämna några saker. Kom hit på ett besök och upptäck mer!
I trädgården finns även en grillplats, odlingsyta och öppna gräsmattor för picknick och spel. Vi har även gjort en slinga in i en ”vildare” del där man du kan njuta av de fantastiska körsbärsträden, doftande syrener eller varför inte ta en tur på naturhinderbanan som uppskattas både av barn, våra äldre och tom av våra fyrbenta vänner. Här är alla välkomna!
Karta: Här ligger Husensjö park
Bilder från Minnenas och kunskapens trädgård:
Våren 2022 blev parken på Fredriksdal klar. Den har fått namnet Gisela Trapps park. Här finns nu lekplatsen Dinosurielekan och ett lekstråk med hinderbana som binder samman Drottninghög och Fredriksdal. Här finns också en yta med möjlighet att både sitta och klättra. Det finns också soffor och en mötesplats med grillar och cykelställ. Vi har även anlagt lök-, ängs- och trädplanteringar och skapat en liten inhägnad ”trädskatt” med kastanjer som sakta ska få stå och dö till förmån för insekter och den biologiska mångfalden. Här finns också en informationsskylt om trädskatten och igelkottar av sten att hoppa på. I hela parken finns helt ny sammanhängande och smart belysning.
Allt detta har tillkommit efter dialog med barn, ungdomar och vuxna i området och är ett samarbete mellan tre olika projekt som stadsbyggnadsförvaltningen ansvarar för: Handlingsplan för grönstruktur, trygghetsprojektet och lekplatsprogrammet.
Under 2019 och 2020 förbättrade och utvecklade vi tre grönområden i Gantofta: Ängslyckans grönområde, Gantofta bypark och Norra stationsområdet. Åtgärderna är ett resultat av synpunkter och idéer vi fick från boende i byn i en dialog våren 2018.
Vi planterade nya träd, buskar och blommor samt skapade nya gångvägar, sitt- och hängplatser. I Gantofta bypark finns nu också en pump-track-bana för skejtboard, cykel och kickbikes. Vi passade också på att försköna entréerna in till Gantofta med mer blommande vegetation.
Mer blommor, bättre belysning och fler bänkar. Det var några av önskemålen vi fick när vi frågade Rååborna om den lilla parken Hans Lars Lycka. Det är en uppskattad men sliten plats som våren 2024 fick en välförtjänt upprustning.
Det här har vi gjort
Hans Lars Lycka är en av Helsingborgs kulturparker och inom grönstrukturprojektet har vi nu rustat upp parken och återgett den sin ursprungliga form tillsammans med några nya inslag efter förslag från invånare.
I parkens östra del har vi ersatt de höga friväxande och utgångna buskagen med häckar och öppnat upp grönytan för att öka insynen i parken och därmed tryggheten. Vi har tagit ned träd som inte mådde bra och ersatt dem med tio nya japanska magnolior. Vi har skapat en ny plantering med både perenner och vårblommande lökväxter. Både träd och planteringar kan du njuta av från de nya bänkarna vid gången, som fått belysning.
Parkens västra del ramades tidigare in av en häck som kompletterats med ny häck på en del sträckor. De befintliga träden finns kvar. Runt den populära fontänen har vi anlagt en perennplantering och gjort sittplatsen mer tillgänglig genom att gångytan breddats så att det blivit lättare att ta sig runt. Vi har kompletterat bänkarna vid fontänen med ytterligare sittplatser runt två av träden.
Upprustning utifrån önskemål från Rååborna och ursprungliga ritningar
Hans Lars lycka anlades ursprungligen på 1930-talet och har under åren genomgått olika förändringar. Vi har letat i arkivet efter ritningar som visar hur parken såg ut när den en gång i tiden anlades och vi har inspirerats av dessa ritningar i arbetet med att gestalta parken. Vi har också tagit hänsyn till den enkät vi genomförde under februari och mars 2022 riktad till dem som bor i området. Resultatet visar att det är en rofylld miljö, där bland annat ljudet från fontänen, blommorna, gräsytan och att parken upplevs som en lite hemlig plats uppskattats. Mer blommor, fler bänkar och bättre belysning var några av önskemålen.
År 2019 blev uppdateringen av de gamla natur- och kulturslingorna i Kattarp och Hasslarp klar. Innan arbetet med slingorna färdigställdes inventerade vi stråken och höll flera dialoger med bybor och markägare. Målet med projektet var att utveckla grönstrukturen på landsbygden mellan de två byarna och förtydliga vilka stråk som finns att promenera utmed.
Efter att åtgärderna blev klara har det blivit enklare för både boende i byarna och besökare att komma ut och röra sig i odlingslandskapet. Utmed slingorna finns skyltar uppsatta. De beskriver vilka kulturhistoriska värden och naturvärden som finns i omgivningarna.
Mer information om natur- och kulturslingorna i Kattarp och Hasslarp
Kopparmölleparken är en kulturpark som vi rustade upp våren 2021. Parken var sliten och vi gjorde en generell upprustning av parken för att öka tillgängligheten och rekreationen i parken. En spännande lekplats, som vi tagit fram efter synpunkter från barn på förskolor i området, var en av nyheterna. Vi satte också upp ny och mer belysning och mer träd och blommor.
Sommaren 2020 tog vi hjälp av boende i området kring Lillängen. Utifrån önskemål därifrån har vi förverkligat en del av dem.
Lillängen har fått en ny lekplats med teamat Bondgård. Här går det att åka rutschkana från en stor silo, klappa hönorna utanför de små gårdshusen och åka traktor.
I mitten av parken finns en ny grillplats med sittplatser. Här kan du njuta i kvällssolen av din grillade mat och samtidigt titta på fotbollspelet från planen vid sidan om.
Närmst Ystadsgatan finns två nya bouleplaner och tre hammockar att vila benen på. Har du tur kan du få se småfåglar ta sig ett dopp i något av fågelbaden som står i den stora planteringen framför.
Lillängen har även fått belysning genom parken, nya blommande träd, buskar och många nya blomsterlökar som blommar till våren.
Tack till alla som bidrog med kloka önskemål och idéer.
Se en illustrationsplan över upprustningen av Lillängen (pdf, 3,8 Mb)
Under hösten 2022 planterade vi lövträd och blommande buskar längs markvägar mellan åkrar i ett område vid Laröd (se kartan nedan). Det kommer så småningom bli ett grönt stråk mellan skogsdungarna i Laröd och Kungshult. Närmast Larödvägen sår vi också ängsfrön.
Vi gör det här framför allt för att gynna biologisk mångfald. Det blir mer utrymme för insekter och fåglar att leva på. Men det kommer ju också att bli finare både för gående och ridande utmed vägarna, särskilt på våren när buskarna blommar i vitt och ljusrosa. Vi planterar hagtorn, nyponros och vildkaprifol tillsammans med större träd som ek och lind.
Till årsskiftet var planteringarna klara och sedan tar det några år innan plantorna tagit sig och börjat växa sig större. Trädplantering är ett långsiktigt arbete med många vinster. Just här är inbindning av koldioxid och ökad biologisk mångfald de viktigaste.
Under 2020 genomförde vi en rad åtgärder för att utveckla grönområdet i anslutning till det gamla vattentornet, vid korsningen Ringstorpsvägen och Grenadjärgatan. Med våra åtgärder skapar vi möjligheter för fler att vistas, använda och trivas i grönområdet. Det vi gjorde är ett resultat av de synpunkter vi fick in från bland annat boende och skolbarn i området via en enkät, mejl och samtal. Stort tack till alla er som tyckte till!
Vi öppnade upp grönområdet, anlade en ny gångväg och utökade belysningen för ökad trygghet. Vi skapade en grillplats med bänkbord och en ny mötesplats med tränings- och lekmöjligheter. Vi planterade också fler träd, buskar och lökväxter och gallrade i befintliga buskage för att höja de ekologiska värdena.
Karta
I Rydebäck finns mycket grönyta med höga naturvärden som Helsingborgs stad ansvarar för. Sedan hösten 2023 har vi utvecklat ett större grönstråk i centrala Rydebäck. Detta för att skapa bättre förutsättningar både för människor och djur genom en stärkt biologisk mångfald och en ökad trivsel ute i det gröna. Stora delar av arbetet var klart i mars 2024.
I mars 2022 genomförde vi en enkät bland invånare i Rydebäck som fick tycka till kring hur de vill att grönområdet ska se ut. Vi vill tacka dig som gav oss värdefulla idéer och tankar som vi sedan tog med oss när vi bestämde vilka åtgärder vi skulle göra längs grönstråket.
Mellan hösten 2021 och våren 2022 rustade vi upp Vallåkras stora lekplats med ny belysning och flera nya inslag för den leksugne. Lekplatsen har ett dinosaurietema med fotspår och spännande skelett som gömmer sig i sanden. Grillplatsen har ett regnskydd och grönområdet nya bänkar. Vi har också anlagt en äng för att våra minsta, små surrande vänner också ska trivas.
Naturreservatet Borgen är en välbesökt och mycket omtyckt plats av både Vallåkrabor och besökare, inte minst tack vare anrika Wallåkra stenkärlsfabrik och de spännande spåren efter dinosaurier som hittats där. Intill reservatet finns en lekplats (väster om Tallstigen) och större gräsmatta som används av Vallåkraborna, bland annat för att fira midsommar.
Karta: Här ligger den upprustade lekplatsen med ny belysning
Sedan 2016 har vi i etapper arbetat med att rusta upp Visktråket för att skapa fler mötesplatser, öka tryggheten, aktivera barn och ungdomar samt skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald. Efter en omfattande upprustning under 2019 och 2020 har en dunkel plats förvandlats till ett välbesökt och tryggt stråk med blomstrande äng.
För att få en rikare biologisk mångfald har vi anlagt en våtmark i stråkets södra del. Det som i projektets start bara var en vattensjuk äng har nu fått en vindlande spång och inplanterade våtmarksväxter längs den urdikade vattenfåran. Visionen var att låta besökarna gå genom naturen för att förstärka upplevelsen, istället för att gå bredvid. Vi har även anlagt sandiga ängar med örtrik flora samt planterat ett 30-tal träd, buskar och nya perenner. Åtgärderna gynnar pollinerande insekter, fåglar och fladdermöss.
Arbetet har också resulterat i en ökad belysning utmed stråket med öppna ytor och god insyn. I upprustningen av stråket har fokus varit att skapa fler mötesplatser och platser för aktivitet och rörelse. Genom att få människor att aktivera sig på platsen ökar också känslan av trygghet. Vi har bland annat anlagt fler sittplatser, grillplats, käpphästbana, boulebana, utegym och padelbana.
Mer information om Viskstråket med Viskängen
Upprustningen av Viskstråket har skapat en oas för förskolebarn
Under 2018 gjorde vi det ännu finare i grönområdet på Västergård. Vi genomförde en rad åtgärder för att göra det trivsammare för både människor och djur. Inför arbetet träffade vi Vittra Adolfsberg skola, Äppelgårdens förskola, Ragnvallagårdens äldreboende och Adolfsbergskyrkan för att få in synpunkter på hur vi kunde utveckla och förbättra Västergårds grönområde. Det vi sedan gjorde är ett resultat av alla goda förslag vi fick.
Det här gjorde vi
- I de värdefulla skogsdungarna gjorde vi försiktiga insatser. Vi tog ner lösa grenar, sly och unga träd, så att skogen upplevs öppnare och de större träden kan utvecklas bättre. På några ställen har vi låtit buskagen vara täta och blommande för fåglar och insekter. En del stockar, pinnar och stenar har fått ligga kvar för att bjuda in till lek och kojbyggen. Områdets fåglar och fladdermöss fick också nya boplatser när vi satte upp holkar i skogsdungarna.
- Vi planterade buskar med bär och frukter som både människor och djur uppskattar. Vi anlade också en äng och planterade vårlökar.
- De döda kastanjeträden är ett viktigt hem för många och ovanliga insekter. Därför har vi låtit dem stå kvar och för säkerhets skull hägnat in dem.
- Vi skapade en ny mötesplats med sittplatser, bord, grill och pingisbord. Vi satte också ut nya bänkar och papperskorgar.
- Vi gjorde nya grusgångar och satte upp ny belysning längs med stigarna.
- Vi rensade dammen, byggde en ny brygga och satte upp ett staket vid branten. Vi renoverade också de gamla stengärdsgårdarna och planterar vårlökar intill dem.
Under 2023 har vi renoverat och gjort plats för en ny naturpunkt i Ångtegelgropen på Närlunda. Här kan du sedan sommaren 2023 lära dig mer om geologi och om tegelbruket som har legat här tidigare. Ny belysning gör det också möjligt att både åka pulka och backträna under vintern. Välkommen!
Ångtegelgropen är den del av naturreservatet Jordbodalen med Ångtegelgropen som bildades i december 2020. Renoveringsarbetet är en del i upprustningen av hela naturreservatet.
Genom att rusta upp Ångtegelgropen vill vi skapa en mötesplats som människor vill vara på och som inbjuder till både lek, träning och utomhusvistelse. Även djur och växter ska trivas och behöver fler platser att vara på. Nya ängsväxter och anpassningen av buskage och planteringar gynnar en örtrik flora, insekter, groddjur, fåglar och fladdermöss.
Ångtegelgropen ligger strax norr om Närlunda, precis söder om Fältarpsvägen. Se karta över grönområdet Ångtegelgropen.
Efter önskemål från den tidigare arrendatorn gjorde vi under 2020 om odlingslotten ”Gläntan” till en vacker och lummig mötesplats inom Ättekulla naturreservat. Det vi har gjort i området fokuserar på barn och förskolor, men hit är alla välkomna att slå sig ner för att till exempel ha picknick och njuta av naturen.
Vi har bland annat skapat en naturpunkt där du kan lära dig mer om odling och gjort i ordning ett uteklassrum. Vi har också gjort en bana av stockar och stenar för rörelse och vila och ställt i ordning en vattenlek.
Genom åren har det odlats mycket på platsen och här finns bland annat fruktträd, bärbuskar och ett antal rosor. Innan vi påbörjade arbetet gjorde vi först en inventering av samtliga träd och växter för att få en god överblick inför planeringen av arbetet. Vi flyttade sedan rosorna, som tidigare stod utspridda i området och planterade dem i större rabatter. Här finns nu också en kryddträdgård.
Arbetena påbörjades våren 2020 och var klara hösten 2020. Naturpunktsskyltarna kom på plats våren 2021. Då byggde vi också upp väderskydden igen, som brann ner hösten 2020.
Karta: Här ligger Gläntan på Ättekulla
För några år sedan anlade vi en våtmark i anslutning till naturområdet Duvestubbeskogen, direkt öster om stationsområdet i Ödåkra. Den fick namnet Ödåkra sjö, och under 2021 och 2022 har vi genomfört en rad åtgärder för att förbättra för både friluftsliv och områdets biologiska mångfald.
Mellan hösten 2023 och våren 2024 förädlade vi och utvecklade Öresundsparken. Parken har fått behålla sina värdefulla gröna kvaliteter och du kommer även framöver att kunna njuta av en grön och lummig park med utsikt mot sundet. Vi har fått värdefulla synpunkter från parkens användare och det ligger till grund för det vi har gjort.
Genomförda projekt 2014-2020
I vår grönstrukturkarta berättar vi om många av de projekt och de åtgärder vi genomförda mellan 2014 och 2020, det vill säga handlingsplanens första period.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.