Mer om Margaretaplatsen

Margaretaplatsen skapades till minne av kronprinsessan Margareta. Hon kom till Sverige från England 1905 när hon gifte sig med den svenska kronprinsen Gustaf VI Adolf.

Kronprinsessan Margareta var förutom kronprinsessa även hertiginna av Skåne och tillbringade somrarna på Sofiero slott strax utanför Helsingborg tillsammans med sin make och sina fem barn.

Efter kronprinsessans bortgång den 1 maj 1920 beslöt Helsingborgs stad att göra en minneslund för henne. I samband med det utlystes en arkitekttävling om utformningen av minneslunden som arkitekten Peder Clason vann.

Minneslunden består av en gång som leder från Drottninggatan fram till landborgsslänten, ett monument och en blomstergård strax framför.

I parken finns ytterligare blomsterrabatter och en lekplats. Medaljongen av kronprinsessan är gjord av skulptören Carl Milles. Parken invigdes på midsommarafton 1924 i närvaro av kronprins Gustaf Adolf och barnen.

Under första världskriget användes platsen som koloniområde och under andra världskriget förvandlades gräsmattorna till odlingslotter.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.