Mer om Margaretaplatsen

Margaretaplatsen skapades till minne av kronprinsessan Margareta. Hon kom till Sverige från England 1905 när hon gifte sig med den svenska kronprinsen Gustaf VI Adolf.

Kronprinsessan Margareta var förutom kronprinsessa även hertiginna av Skåne och tillbringade somrarna på Sofiero slott strax utanför Helsingborg tillsammans med sin make och sina fem barn.

Efter kronprinsessans bortgång den 1 maj 1920 beslöt Helsingborgs stad att göra en minneslund för henne. I samband med det utlystes en arkitekttävling om utformningen av minneslunden som arkitekten Peder Clason vann.

Minneslunden består av en gång som leder från Drottninggatan fram till landborgsslänten, ett monument och en blomstergård strax framför.

I parken finns ytterligare blomsterrabatter och en lekplats. Medaljongen av kronprinsessan är gjord av skulptören Carl Milles. Parken invigdes på midsommarafton 1924 i närvaro av kronprins Gustaf Adolf och barnen.

Under första världskriget användes platsen som koloniområde och under andra världskriget förvandlades gräsmattorna till odlingslotter.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?