Eken är Helsingborgs stadsträd

Under sensommaren 2016 uppmanade Helsingborgs stad helsingborgarna att föreslå sin favorit till ett stadens träd. Därefter utsåg stadsbyggnadsnämnden eken till Helsingborgs stadsträd.

Ek är ett träd som växer bra och trivs i Helsingborg. Det är användbart både som stadsträd och parkträd samtidigt som det har en lång historia här. Bland annat så är Kärnans ursprungliga delar uppbyggda av ekvirke som är daterat. Ekarna fälldes år 1311. Det är också ett vackert träd som kan bli mycket gammalt, mer än 1000 år. Eken bidrar dessutom med stor biologisk mångfald och fler än 500 arter av insekter är beroende av eken.

Helsingborgarna föreslog sina favoriter

I samband med att helsingborgarna nominerade stadens träd skrev Tea Karlsson så här i sin motivering:

”Jag tycker att staden borde ha fler ekar så att alla barn kan klättra i dem. Ekar är även trevliga att sitta under när man vill ta det lugnt.”

För det belönades hon med ett presentkort till ett värde av 1 000 kronor hos Sofiero Blomster och trädgårdshandel, boken ”Trädets tid”, signerad av författaren Christel Kvant, samt ett års medlemskap i Helsingborgs trädgårdsförening.

Andra motiveringar till valet av ek är bland annat; ”pampiga, ståtliga och väldigt vackra” (Lena Wall) och ”finns för få inhemska träd i stadsmiljön” (Kirsten Malmström).

Jury utvärderade de mest nominerade trädslagen

Efter att helsingborgarna lämnat sina förslag till stadsträd, gick en jury igenom de inkomna förslagen och utvärderade de mest nominerade trädslagen efter tre kriterier:

  • användbarhet
  • koppling till Helsingborg
  • ekologiska kvaliteter

De träd som blev flitigt nominerade var bok, lind, kastanj, ek och blodbok, men även platan, gingko och sibiriskt korkträd var populära.

Juryn föreslog eken Quercus robur som Helsingborgs stadsträd, som sedan beslutades av stadsbyggnadsnämnden.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.