Drottninghög, Fredriksdal, Dalhem

Bostadsområdena Drottninghög, Fredriksdal och Dalhem i norra delen av Helsingborg är till största delen byggda på 1960-talet. Här finns både villor, hyresrätter och bostadsrätter.

Drottninghög

Bostadsområdet Drottninghög började planeras i början av 1960-talet. Åren 1966-1969 byggde Helsingborgshem 1 100 lägenheter i Helsingborgs dittills största bostadsprojekt. I Drottninghögs centrum byggdes butiker och en fritidsgård. Servicen på Drottninghög var avsedd även för dem som bodde på Fredriksdal.

Drottninghög står inför stora förändringar i framtiden. Projektet kallas DrottningH.

Fredriksdal

Fredriksdal växte fram under 1960- och 70-talen då området bebyggdes med cirka 2 000 lägenheter. Ungefär samtidigt byggdes Fredriksdals vattentorn med sin karakteristiska svampform. Vid millennieskiftet fick området ytterligare 340 lägenheter, drygt 100 av dem var studentlägenheter.

Dalhem

År 1970 utlyste Helsingborgs stad en arkitekttävling för det blivande bostadsområdet Dalhem, och två år senare var de första bostäderna inflyttningsklara.

Området planerades för 6 000 invånare, både i villor och lägenheter. Lägenheterna byggdes i tvåvåningshus och i hus med åtta våningar. Helsingborgshem byggde flest lägenheter, men också HSB byggde på Dalhem.

På Drottninghög, Fredriksdal och Dalhem finns bibliotek men också flera butiker.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.